Δευτέρα, Οκτωβρίου 11, 2010

28 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΔΕΝ ΦΑΝΗΚΕ…ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ

Κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα σε γεμάτα υγρασία κοντέινερ ετοιμάζονται να περάσουν και αυτόν τον χειμώνα δεκάδες σεισμόπληκτοι της Ηλείας, καθώς, δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, μάταια περιμένουν την κρατική αρωγή που δικαιούνται για να ξεκινήσουν την ανακατασκευή των σπιτιών τους. Οι αρμόδιοι της πολιτείας για άγνωστους λόγους παρέχουν με το σταγονόμετρο τα σχετικά κονδύλια με αποτέλεσμα πολλές σεισμόπληκτες οικογένειες να έχουν στα χέρια τους τις άδειες οικοδομής και να περιμένουν ακόμα την πρώτη δόση της κρατικής αρωγής για να ξεκινήσουν την οικοδόμηση του σπιτιού τους.

Η συγκεκριμένη καθυστέρηση -όπως λένε στην «Ε» οι πολιτικοί μηχανικοί και οι εργολάβοι της Ηλείας- έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις καθώς τα υλικά οικοδομών καθημερινά ακριβαίνουν. Την ίδια ώρα αναπάντητα παραμένουν από την πολιτεία τα σχετικά ερωτήματα των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη και Φώτη Κουβέλη αφ' ενός, για την αξιοποίηση των πόρων του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) και αφ' ετέρου γύρω από την ίδια τη συνέχιση της λειτουργίας του εξαιτίας της πολύμηνης αδρανοποίησής του την περίοδο που ακολούθησε τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω Ταμείο ιδρύθηκε με χρήματα από το υστέρημα των επωνύμων και ανωνύμων πολιτών, τον Αύγουστο του 2007, μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές, με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά, δήλωσε αορίστως ότι «η λειτουργία του ΕΤΑΕΑ λόγω συγχώνευσης των φορέων του Δημοσίου σταματάει στο τέλος του 2010. Μετά δε την κατάργηση του Ταμείου την 1.1.2011, οι αδιάθετοι πόροι του θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των σκοπών που έχουν θέσει οι δωρητές των χρημάτων».

«Με την απάντησή του ο υπουργός δεν αναφέρεται στο ποιος φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση των 135 εκατομμυρίων που είναι αδιάθετα, με ορατό τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς» απαντά ο κ. Τσούκαλης.

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
11-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: