Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΑΝ ΤΟ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΘ!!!

Την ώρα που οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» σε δημοσίευμα της προηγούμενης Πέμπτης κατατάσσουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανάμεσα στα 14 «must see events της σεζόν» στην Ευρώπη (είναι «αιχμηρό» και έχει αφιερώματα «στο ελληνικό και το βαλκανικό σινεμά που έχουν ανακάμψει τα τελευταία χρόνια», γράφουν), ο θεσμός βρίσκεται στον αέρα.

Το υψηλό χρέος που άφησε πίσω της η προηγούμενη διεύθυνση της Δέσποινας Μουζάκη -6,5 εκατομμύρια ευρώ- έχει δέσει κόμπο τα χέρια του νέου διευθυντή, Δημήτρη Εϊπίδη. Θα πρέπει ν' αρχίσει να πιστεύει στα θαύματα αν το υπουργείο Πολιτισμού δεν ενισχύσει οικονομικά άμεσα το Φεστιβάλ, που ξεκινά στις 3 Δεκεμβρίου (έως 12).

Από τα ξενοδοχεία μέχρι τα ταξιδιωτικά γραφεία, κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με το Φεστιβάλ, λόγω... ανέντιμου πρότερου βίου. Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης έχει στείλει εξώδικο στο Φεστιβάλ. Και δεν φτάνει αυτό. Η διοργάνωση αυτή τη στιγμή δεν έχει καν στη διάθεσή της τις αίθουσες του Λιμανιού («Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές») λόγω χρέους 58.000 ευρώ στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Οι οφειλές του Φεστιβάλ είναι προς κάθε κατεύθυνση: μισθοί εργαζομένων, χρηματικά αντίτιμα των βραβείων κ.ά.

«Οταν παρέλαβα το Φεστιβάλ, τα χρέη ήταν 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα έχουμε ρίξει στα 5,5», μας λέει ο Δημήτρης Εϊπίδης. Οταν δέχτηκε τη θέση του διευθυντή, το υπουργείο Πολιτισμού τον διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει στην αποπλήρωση των χρεών. Η πρόθεση, βέβαια, περισσεύει, όταν τα ταμεία του είναι άδεια.

Τότε, επίσης, του είχε τάξει 5 εκατομμύρια ευρώ για τη φετινή διοργάνωση, περίπου τα μισά από τα χρήματα που δόθηκαν για την περσινή 50ή επετειακή διοργάνωση (11 εκατ. εκ των οποίων περίπου 8 από το ΥΠΠΟΤ). «Στη συνέχεια το ποσό έγινε 3,5 και ίσως πάει στα 3», λέει ο Δημήτρης Εϊπίδης. Με λίγα λόγια, το μπάτζετ του φεστιβάλ, πενήντα μία μέρες πριν σηκώσει αυλαία, παραμένει «ρευστό».

Ο Δημήτρης Εϊπίδης, με μότο τη φράση «θα κάνουμε το νερό κρασί», μείωσε φέτος τις ταινίες κατά 50% (πέρυσι ήταν 240), αλλά και το προσωπικό στα 45 άτομα (από 70). Φέτος το δεκαήμερο του φεστιβάλ θα στηριχτεί στην εθελοντική εργασία. Για εκείνο ειδικά το διάστημα θα προσληφθούν 20 άτομα -πέρυσι προσλήφθηκαν 300. Οι τελετές λήξης και έναρξης θα είναι λιτές. Ενώ δεν έχουμε να περιμένουμε πολλούς καλεσμένους και «μεγάλα» ονόματα.

«Θέλουμε το Φεστιβάλ να είναι ποιοτικό. Ελπίζω να επαναφέρουμε το στίγμα που είχε πριν από την προηγούμενη διοίκηση. Να γίνει πάλι προοδευτικό και νεανικό, στραμμένο στο ανεξάρτητο σινεμά. Να αντικατοπτρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Το ελληνικό σινεμά δεν λειτουργεί με χολιγουντιανά πρότυπα», εξηγεί ο Δημήτρης Εϊπίδης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Φεστιβάλ θα γίνει «ακόμα και με την ελάχιστη ενίσχυση. Δεν θέλω καν να σκεφτώ το αντίθετο ενδεχόμενο. Δεν θέλω να θεωρηθώ νεκροθάφτης του Φεστιβάλ».

Ο Δημήτρης Εϊπίδης δεν ζητάει λαγούς με πετραχήλια. Πρέπει, όμως, κάποιες από τις οφειλές να εξοφληθούν ώστε να γίνει το Φεστιβάλ. «Αντιλαμβάνομαι τα οικονομικά προβλήματα. Βλέπω τους φίλους μου να χάνουν τις δουλειές τους, τις εταιρείες να κλείνουν», λέει. Και διατηρεί την αισιοδοξία του. «Ελπίζω να βρούμε μια λύση με το υπουργείο Πολιτισμού. Νομίζω ότι βλέπουν το πρόβλημά μας με συμπάθεια».

Από το 2011 τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα υποστεί μείωση κατά 30% του προΰπολογισμού, όπως όλοι οι εποπτευόμενοι από το ΥΠΠΟΤ φορείς.

Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: