Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής", χαρακτήρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα την κυβερνητική πολιτική, στον τομέα της ενέργειας, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για την πολιτική της στο Αιγαίο κατηγορώντας την, για τον μη ορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών(ΑΟΖ) και για συνδιαχείριση με την Τουρκία προβλέποντας ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις για τα συμφέροντα της χώρας.

Η κ. Παπαρήγα, επικαλέστηκε και εκτενή ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, με το οποίο αναλύεται και ουσιαστικά καταγγέλλεται η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι κατευθύνσεις και τα μέτρα που δρομολογεί είναι προς όφελος της υψηλής κερδοφορίας ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων και θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τον λαό .

Αναλύοντας περαιτέρω τις αρνητικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στον "σχεδιαζόμενο διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής από τον κύριο κορμό της ΔΕΗ, την κλιμακούμενη αύξηση των τιμολογίων οικιακής και αγροτικής χρήσης, την παράδοση των λιγνιτικών αποθεμάτων, ιδιαίτερα της Βεύης και της Δράμας σε ιδιωτικούς ομίλους και η προβλεπόμενη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας".

Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ τονίζοντας ότι "με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους προβάλλοντας σαν φιλολαϊκή λύση ορισμένα εναλλακτικά μέτρα προώθησης της <<απελευθέρωσης>>, που πρόκειται για ψευδεπίγραφη, αποπροσανατολιστική μάχη οπισθοφυλακών, που διευκολύνει την προώθηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και των συμφερόντων της άρχουσας τάξης".

Αναφερόμενη στην έντονη δημόσια συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που παίρνει η χώρα, η κ.Παπαρήγα είπε ότι μετά το <<όλοι μαζί τα φάγαμε>> ήρθε τώρα η αναδιάρθρωση του χρέους επισημαίνοντας ότι <<όταν η συνείδηση του λαού κάνει ένα βήμα μπροστά, προσπαθούν να τον οδηγήσουν δύο βήματα πίσω>>, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική. Η διαπραγμάτευση θα γίνει, πρόσθεσε η Γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά θα γίνει με κανόνες που θα επιβάλλει η Τρόικα και θα συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα κατά των εργαζομένων.

Για Αιγαίο -Τουρκία

Η κ. Παπαρήγα έκανε εκτενή αναφορά στην ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης, υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάνοντας λόγο για συνειδητή στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης στα ενεργειακά, που οδηγεί στην συνδιαχείριση στο Αιγαίο και έκανε λόγο για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η Γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά και το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος υπογραμμίζουν ότι <<όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργήθηκε με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κλίμα παραίτησης από την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο με βασικούς σταθμούς τη συμφωνία της Μαδρίτης και τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας.

Οπως τόνισε η κ. Παπαρήγα η αμφισβήτηση από την Τουρκία του δικαιώματος της Ελλάδας να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, αφορά και το δικαίωμα για την εξόρυξη των φυσικών τους πόρων, των πιθανών, πλούσιων κοιτασμάτων.

Αντίθετα, είπε η κ. Παπαρήγα, η κυβέρνηση ενώ δεν κάνει βήματα κατοχύρωσης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με τις γειτονικές χώρες, συμμετέχει ενεργά και δίνει προτεραιότητα στην προώθηση σχεδίων μεταφοράς ενέργειας που προτάσσουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στην περιοχή, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Ιόνιο , όπου όπως παρατήρησε, η Τουρκία αυξάνει την παρουσία της με την στήριξη του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ, πέρα από την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι εγχώριες πηγές ενέργειας και να λειτουργήσει αποκλειστικά ενιαίος κρατικός φορέας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Επίσης, πρότεινε την συστηματική έρευνα για εξεύρεση νέων πηγών στο Ιόνιο και το Αιγαίο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να εξασφαλιστεί επαρκής και φτηνή λαϊκή κατανάλωση με μείωση των τιμολογίων κατά 30%, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και παράλληλα να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας η οποία, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής αυξάνεται.

ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: