Δευτέρα, Οκτωβρίου 11, 2010

ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΗΣ ΙΡΑΝΗΣ ΑΣΙΑΝΙ

Ο γιος της Σακινέ Μοχαμαντί Ασιανί, της Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού, ο δικηγόρος της καθώς και δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι, πιθανόν συνελήφθησαν χθες στο Ιράν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής κατά του Λιθοβολισμού.

"Βρισκόμασταν σε απευθείας τηλεφωνική σύνδεση με τη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου, χθες Κυριακή, στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όταν ξαφνικά, ένας από τους Γερμανούς δημοσιογράφους φώναξε 'Μα καλά, τι συμβαίνει εκεί; κ.Αχαντί, πρέπει να κλείσω'", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Μίνα Αχαντί, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής κατά του Λιθοβολισμού.

"Έκτοτε δεν έχω κανένα νέο. Συνήθως, συνομιλούμε καθημερινά. Ο Σατζάντ (ο γιος της Ασιανί) δέχτηκε να δώσει αυτή τη συνέντευξη με τον όρο να γίνει στο γραφείο του δικηγόρου Χουτάν Κιάν. Μίλησα και με οικείους του Σατζάντ στο Ταμπρίζ και ούτε αυτοί έχουν νέα. Κάτι συνέβη, το άκουσα. Πιστεύω 100% ότι έχουν συλληφθεί. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, αν είναι σε κάποια φυλακή ή αν τους οδήγησαν στην Τεχεράνη", συμπλήρωσε η Μίνα Αχαντί.

Οι δύο Γερμανοί, ο ένας δημοσιογράφος και ο άλλος φωτογράφος, εργάζονται σε μια γερμανική εφημερίδα, ωστόσο η Αχαντί αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματά τους "για λόγους ασφαλείας", όπως είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη σύλληψη. "Βρισκόμαστε σε διαρκή ενημέρωση όσον αφορά στην πληροφορία αυτή και ερευνούμε την κατάσταση", δήλωσε σήμερα Δευτέρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ιρανικό φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA είχε μεταδώσει δήλωση του Ιρανού γενικού εισαγγελέα ότι συνελήφθησαν δύο ξένοι υπήκοοι "που προσποιούνται τους δημοσιογράφους". Ωστόσο αργότερα, το Ιράν επιβεβαίωσε ότι κρατούνται δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι. "Τα πρώτα στοιχεία της ανάκρισης δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν στη χώρα ως τουρίστες και έκαναν ερωτήσεις στο γιο της Σακινέ Μοχαμαντί", δήλωσε ο εισαγγελέας Γκολάμ Χοσεΐν, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.

Η 43χρονη Σακινέ Μοχαμαντί Ασιανί, καταδικάστηκε το 2006 σε 10 χρόνια φυλάκισης για συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της μαζί με τον εραστή της και σε θάνατο για μοιχεία, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές. Η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για την απελευθέρωσή της

ΠΡΕΖΑ TV
11-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: