Τρίτη, Οκτωβρίου 12, 2010

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ…ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ…

Η κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων του πολέμου στη χώρα και καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις την πρόσβαση στους ανθρώπους που χρειάζονται τρόφιμα, νερό και περίθαλψη, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Στη νότια πόλη Κανταχάρ, το περιφερειακό νοσοκομείο Μιρούαϊς δέχθηκε σχεδόν 1.000 νέους τραυματίες πολέμου τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, αριθμός που χαρακτηρίζεται ρεκόρ, καθώς είναι ο διπλάσιος από αυτόν που είχε δεχθεί την ίδια περίοδο πέρυσι, επισημαίνει η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της.

"Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αυτοί που υποφέρουν από άλλων ειδών τραυματισμούς ή ασθένειες που οφείλονται έμμεσα στον πόλεμο ξεπερνούν κατά πολύ μεγάλο βαθμό τους ασθενείς που έχουν τραυματιστεί από όπλα", δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Καμπούλ Ρέτο Στόκερ.
Οι μητέρες φέρνουν συχνά τα παιδιά τους που υποφέρουν από ιάσιμες νόσους, όπως ο τέτανος ή η φυματίωση, στο νοσοκομείο πολύ αργά, καθώς φοβούνται να ταξιδέψουν ή να περάσουν από τα μπλόκα στους δρόμους.
Γυναίκες πεθαίνουν την ώρα του τοκετού καθώς γεννούν μόνες τους και υγιείς άντρες πεθαίνουν έπειτα από απλές λοιμώξεις, προσέθεσε ο Στόκερ.

Η διεθνής οργάνωση επισημαίνει επίσης στην ανακοίνωσή της τη μεγάλη διαίρεση και διάσπαση των ένοπλων ανταρτικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν και διευκρινίζει ότι η ίδια βρίσκεται σε διάλογο "με όλες τις πλευρές" που εμπλέκονται στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

"Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι να διατηρούμε την πρόσβαση στις περιοχές που πλήττονται χειρότερα από τη σύγκρουση, αλλά η αύξηση στον αριθμό των ένοπλων οργανώσεων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για μας αυτό το έργο", σχολίασε ο Στόκερ.

Η ΔΕΕΣ σημειώνει εξάλλου στην ανακοίνωσή της ότι άνοιξε στην επαρχία Χελμάντ ένα νέο κέντρο προσθετικής τεχνητών μελών, το 7ο που έχει φτιάξει στη χώρα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να περιθάλπτει περισσότερα από 1.500 θύματα ναρκών και άλλους ασθενείς ετησίως.

ΠΡΕΖΑ TV
12-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: