Τρίτη, Οκτωβρίου 12, 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Αδειάζουν από μέρα σε μέρα τα ράφια των φαρμακείων σε σκευάσματα με μεγάλη κατανάλωση, όπως αυτά που σχετίζονται με την υπέρταση, με το έντερο αλλά και τα εποχικά που αφορούν στο συνάχι και τις ιώσεις. Ο λόγος παραμένει ο ίδιος, που είναι η διστακτικότητα των φαρμακοβιομηχανιών να πουλήσουν σε φθηνές τιμές τα φάρμακα στην Ελλάδα, μετά την ανατιμολόγηση.

Ολοένα και περισσότερα φάρμακα αρχίζουν και λείπουν από τα φαρμακεία της Μαγνησίας εξαιτίας της ανατιμολόγησης. Αρχικά είχαν παρατηρηθεί ελλείψεις σε σκευάσματα νευρολογικής φύσης, ενώ τώρα στη λίστα αυτή έχουν ενταχθεί και φάρμακα για την καρδιά και κυρίως για την υπέρταση, για το έντερο και για το συνάχι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου κ. Κώστα Ματσιόλη οι ελλείψεις αυτές παρατηρούνται από τις νέες τιμές που ισχύουν το τελευταίο διάστημα, ενώ υπάρχουν φόβοι πως το ζήτημα θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα.
Πρόβλημα όμως υπάρχει στο θέμα ορισμένων φαρμάκων τα οποία χαρακτηρίζονται ως μη συνταγογραφούμενα, αλλά απαραίτητο για την λήψη τους είναι η γνωμάτευση ιατρού.
Τα εν λόγω φάρμακα, όπως για τη φλεβίτιδα που πάσχουν αρκετοί ασθενείς, έπρεπε να έχουν μπει στη λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα. Ωστόσο αυτό το βήμα καθυστερεί και προκαλεί αναστάτωση τόσο σε φαρμακοποιούς όσο και σε ασθενείς και ιατρούς.
Στο μεταξύ ο κλάδος των φαρμακοποιών έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στη Μαγνησία έτοιμο είναι το 70% των φαρμακοποιών, έχοντας λάβει τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ενώ μόλις το 30% θα πρέπει να αγοράσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το κατάλληλο λογισμικό.
Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον κ. Ματσιόλη οι φαρμακοποιοί μόνοι τους μέσω διάφορων ιστοσελίδων προσπαθούν να μάθουν τα προγράμματα συνταγογράφησης, ωστόσο στο επόμενο διάστημα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος θα οργανώσει ειδικά σεμινάρια.
«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ήταν ένα αίτημά μας που γίνεται πραγματικότητα. Θα υπάρξει κάποιο μεταβατικό στάδιο τόσο για εμάς τους φαρμακοποιούς όσο και για τους ιατρούς», σχολίασε τέλος ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

taxydromos

ΠΡΕΖΑ TV
12-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: