Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες του Εκουαδόρ θεωρούν ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρείας «Asisa». Διόλου περίεργο.
Η απόπειρα πραξικοπήματος στο Εκουαδόρ στις 30 Σεπτέμβρη αποτελεί μία «συνέχεια» του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, τον Απρίλη του 2002, την προσπάθεια αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησης του Προέδρου Εβο Μοράλες στη Βολιβία το 2008, το πραξικόπημα στην Ονδούρα το 2009 που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια. Ολως τυχαίως πρόκειται για χώρες μέλη της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA). Οικονομική συνεργασία που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την επέκταση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που προωθούν οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την οικονομική της ανάταση και εξασφάλιση της κυριαρχίας και του ελέγχου.
Το Εκουαδόρ, δεν αποτελεί εξαίρεση στην περιοχή, όσον αφορά την «αντιμετώπιση» εκ μέρους των ΗΠΑ, δηλαδή σωρεία πραξικοπημάτων, επεμβάσεων κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δράση του πρώην αξιωματούχου της CIA, Φίλιπ Εϊτζι, όπου στο βιβλίο του «Ημερολόγιο CIA», περιγράφει με λεπτομέρειες τη διείσδυση των πρακτόρων της CIA σε κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, συνδικάτα, ΜΜΕ, μέχρι και την εξαγορά υπαλλήλων σε θεσμικά όργανα του κράτους, προκειμένου να υπονομεύσει την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Βελάσκο Ιμπάρα «που κατόρθωσε να την ανατρέψει μόλις μέσα σε ένα χρόνο». 'Η το θάνατο του πρώην προέδρου Χάιμε Ρολδός, σε «περίεργη συντριβή του αεροσκάφους που επέβαινε το 1981.
Σήμερα, αξίζουν μνείας οι αποκαλύψεις της έκθεσης της κυβέρνησης, το 2008, για την «εξάρτηση» της εθνικής αστυνομίας από την αμερικανική πρεσβεία αλλά και οι αποκαλύψεις της αμερικανοβενεζουελανής δικηγόρου και ερευνήτριας Εβα Γκόλιντζερ, όπου σε χτεσινό της άρθρο, περιγράφει αναλυτικά τη δράση των αμερικανικών οργανώσεων, NED και USAID, για την εξαγορά πολιτικών προσώπων και τη μεταστροφή της κοινής γνώμης και με την ίδρυση της Ενωσης Ιθαγενών Επιχειρηματιών του Εκουαδόρ (CEIE), όπως ο Φερνάντο Ναβάρο, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Ραούλ Γκανγκοτένα, σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ανχελ Μαδίνα, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Q'ellkaj, που προωθεί τις υποθέσεις ιθαγενών και Λούρδες Τριμπάν, πολιτική σύμβουλος του ECUARUNARI ιδρυτική οργάνωση της Ομοσπονδίας Ιθαγένικων Κοινοτήτων του Εκουαδόρ (CONAIE). Κατά την Γκόλιντζερ πάντα, σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραμάτισε και ο Νόρμαν Μπέιλι, πρώην επικεφαλής του τμήματος «ειδικών αποστολών» που σύστησε το 2006 ο τότε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Νεγρεπόντε, για το Ιράν, τη ΛΔ Κορέας και τη Βενεζουέλα και την Κούβα. Με την αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο ο Μπέιλι αποχώρησε, εντούτοις παραμένει ειδικός σύμβουλος της «CEIE».
ΠΡΕΖΑ TV
6-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου