Τετάρτη, Νοεμβρίου 17, 2010

20.000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΛΟΓΩ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Στον δρόμο της ανεργίας, μετά από επτά και δέκα χρόνια δουλειάς, οδηγούνται μέχρι το τέλος του χρόνου 20.000 συμβασιούχοι που εργάζονται στους δήμους της χώρας. Πολλές συμβάσεις έργου τετράμηνης και οκτάμηνης απασχόλησης έληξαν ήδη, ενώ δεν υπάρχει καμία προοπτική ανανέωσής τους με την έλευση του “Καλλικράτη”.
Χθες 45 συμβασιούχοι στον δήμο Χορτιάτη κατέλαβαν το δημαρχείο, εμποδίζοντας την είσοδο των πολιτών που επιχείρησαν να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες.
Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια στον δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Οι συμβάσεις των περισσοτέρων έληξαν πριν από λίγες μέρες, ενώ οι υπόλοιπες λήγουν στις 10 και στις 31 Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την παραμονή τους στον δήμο, αξιώνοντας την άμεση πρόσληψή τους και όχι την υπαγωγή τους στις διαδικασίες που προβλέπει το ΑΣΕΠ. “Εάν ο δήμος Χορτιάτη προκηρύξει θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, εμείς δυστυχώς δεν έχουμε καμία τύχη”, τόνισε ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων, Κοσμάς Κατσιμάκης. Επιπλέον, όπως είπε, οι συμβασιούχοι που μένουν άνεργοι δεν έχουν τη δυνατότητα του ταμείου ανεργίας, δεδομένου ότι είναι ανασφάλιστοι.
Πάντως τόσο ο δήμος Χορτιάτη, όπου το μόνιμο προσωπικό είναι 40 άτομα και 45 οι συμβασιούχοι, όσο και οι υπόλοιποι δήμοι κινδυνεύουν να κατεβάσουν “ρολά”, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις νέες αρμοδιότητες που τους μεταβιβάζει ο “Καλλικράτης”, καθώς οι τελευταίοι συμβασιούχοι φεύγουν στα τέλη του χρόνου. Στο πλευρό των συμβασιούχων τάχθηκε και ο δήμαρχος Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, αναγνωρίζοντας ως δίκαιο το αίτημά τους, δεδομένου ότι οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια στον δήμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων, στον νομό Θεσσαλονίκης οι συμβασιούχοι με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου ανέρχονται στα 2.500 άτομα, ενώ το τακτικό προσωπικό (μόνιμοι) υπολογίζεται στα 3.000 άτομα. Μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης οι συμβασιούχοι ξεπερνούν τους 1.400.

Μπαράζ κινητοποιήσεων
Στο μεταξύ, “λουκέτο” βάζουν μεθαύριο Παρασκευή οι δήμοι της χώρας εξαιτίας της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι όμως θα απέχουν από τα καθήκοντά τους και το προσεχές Σαββατοκύριακο, γεγονός που θα έχει επίπτωση και στην καθαριότητα, αφού θα σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ Μηνά Μοναστηρίδη, την Κυριακή θα συνεδριάσει το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενώ η πρόθεση είναι να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Οι εργαζόμενοι στους δήμους ζητούν: να προσληφθούν οι συμβασιούχοι στους δήμους με δεδομένο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να σταματήσουν οι απολύσεις ενόψει του “Καλλικράτη” σε δημοτικές επιχειρήσεις και άλλα νομικά πρόσωπα, όπως προβλέπεται, να υπάρξουν ίδιοι όροι αμοιβής μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και αυξήσεις στους μισθούς.

Τα δύσκολα άρχισαν
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα για τους νέους δημάρχους, που θα αναλάβουν τα ηνία στους “καλλικρατικούς” δήμους, θα είναι πιο δύσκολη από ό,τι φαντάζονται, καθώς παραλαμβάνουν 216 νέες αρμοδιότητες (το 95% εξ αυτών προέρχεται από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση) με μηδέν πόρους. Το προσωπικό στους ΟΤΑ είναι αποδεκατισμένο λόγω της απόλυσης των συμβασιούχων, στο εξής δεν μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις, ενώ προς το παρόν... άφαντη παραμένει η προίκα του “Καλλικράτη”. Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι προϋπολογισμοί του 2011 θα περάσουν στους δήμους από τους νέους δημάρχους που εξελέγησαν, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τους μισθούς των συμβασιούχων. Και αυτό γιατί μπορεί να έληξαν οι συμβάσεις τους, ωστόσο δεκάδες εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τρεις έως και δέκα και δώδεκα μήνες.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε πανελλαδικό επίπεδο απλήρωτοι από έξι ως δέκα μήνες (υπάρχουν και περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν εδώ και έναν χρόνο) παραμένουν 3.500 συμβασιούχοι, εκ των οποίων οι 450-500 απασχολούνται ή απασχολήθηκαν σε δήμους της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για συμβασιούχους που εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ Κέντρα δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και άλλες δομές πρόνοιας.
Προς το παρόν όμως δεν μπορεί να γίνει επιμερισμός των μεγαλύτερων αναγκών σε προσωπικό στους κατά τόπους δήμους, δεδομένου ότι σε άλλους μπορεί να είναι η καθαριότητα και το πράσινο και σε κάποιους άλλους οι τομείς κοινωνικής πρόνοιας και οι τεχνικές υπηρεσίες.

Μετατάξεις, καταργήσεις

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές για τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση που φέρνει η εφαρμογή του “Καλλικράτη”:

* Περισσότεροι από 200.000 υπάλληλοι μετατάσσονται υποχρεωτικά ή και απολύονται (συμβασιούχοι) εξαιτίας της κατάργησης χιλιάδων ανενεργών οργανισμών των σημερινών δήμων.
* Κλείνουν σταδιακά περί τις 6.000 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ενώ μεταφέρονται δεκάδες υπηρεσίες από τις νομαρχίες στους δήμους και από τα υπουργεία στις περιφέρειες.
* Αναστέλλουν τη λειτουργία τους περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ετήσιο τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές είναι ζημιογόνες.
* Καταργούνται επίσης 900 σχολικές επιτροπές μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα σχολικά κτίρια στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

Της Φανής Σοβιτσλή

ΠΡΕΖΑ TV
17-11-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αναρωτιεμαι αν οι περισσοτεροι απο αυτους τους οποιους ¨λυπασαι¨,διοριστηκαν αξιοκρατικα..

Ανώνυμος είπε...

diladi oloi aftoi mpikane me meson kai tora pou ligi i symvasi ti theloune de kai kala monimopioisi?