“Έχουμε αγανακτήσει. Τόσα χρόνια πληρώνουμε και με το παραπάνω τις εισφορές μας στο ασφαλιστικό μας ταμείο, και τώρα, μία φορά που τυχαίνει να αρρωστήσουμε κι εμείς, είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε από την τσέπη μας, για να αγοράσουμε τα φάρμακά μας. Μας ρωτάει όμως κανείς αν περισσεύουν χρήματα;”
Η οργή πνίγει τους ασφαλισμένους του ταμείου του δημοσίου, οι οποίοι πηγαίνουν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Εδώ και δύο μέρες οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου(ΟΠΑΔ) και σκοπεύουν να το κάνουν επ’ αόριστον, αφού ο ΟΠΑΔ τους έχει αφήσει απλήρωτους εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες, χρωστώντας τους 40 εκατομμύρια ευρώ.
Αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους, είτε αυτά κοστίζουν δύο ευρώ είτε 500 ευρω, παίρνουν απόδειξη από το φαρμακείο και στη συνέχεια την καταθέτουν στο ασφαλιστικό ταμείο τους, περιμένοντας να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.
“Η απόφασή μας για διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ ελήφθη ομόφωνα και θα ισχύσει επ’ αόριστον, μέχρι οι αρμόδιοι να βρουν λύση. Υπολογίζουμε ότι μόνο την πρώτη μέρα της κινητοποίησής μας περισσότερα από χίλια άτομα χρειάστηκε να πληρώσουν από την τσέπη τους, για να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Κάποιοι μάλιστα ζητούν να τους δώσουμε τα φάρμακα, τα οποία μπορεί να είναι αξίας από μόλις δύο ευρώ και να ξεπερνούν τα 100 ευρώ, ανάλογα με την πάθηση, και υπόσχονται να μας φέρουν τα χρήματα μόλις πληρωθούν. Δυστυχώς, ούτε και για εμάς είναι εύκολο, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι σε όλα τα φαρμακεία έχει αναρτηθεί σχετικό έγγραφο με το οποίο κοινοποιείται η απόφαση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης έναντι του ΟΠΑΔ, ενώ σε κάθε ασφαλισμένο του δημοσίου δίνεται σχετικό ενημερωτικό έντυπο. Φυσικά, οι ασφαλισμένοι δεν… πανηγυρίζουν στο άκουσμα της διακοπής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, κατά κύριο όμως λόγο τα βάζουν με το ταμείο τους και όχι με τους φαρμακοποιούς.
Ζητείται λύση
“Φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να βρεθεί σύντομα λύση. Τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά, και δεν υπάρχει πολιτική βούληση για νομοθετικές ρυθμίσεις. Κάθε μήνα εμείς καταθέτουμε 1.000-1.050 συνταγές, ενώ τα αρμόδια όργανα ελέγχουν μόλις 400-500. Συνεπώς, το χρέος αυξάνει. Επιπλέον, ο ΟΠΑΔ χρωστάει χρήματα σε τουλάχιστον 40.000 ασφαλισμένους του για ατομικές δαπάνες, όπως ειδικές τροφές για παιδιά με αλλεργίες, συσκευές οξυγόνου και νάρθηκες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πληρώσει πολλά χρήματα για τις συγκεκριμένες δαπάνες και περιμένουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια να πάρουν τα χρήματά τους πίσω”, επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης έχουν ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να εφαρμοστεί και στον ΟΠΑΔ το ίδιο σύστημα που ισχύει στο ΙΚΑ, γεγονός που σημαίνει ότι το ταμείο καλείται να πληρώσει ανεξαρτήτως από τον χρόνο ελέγχου των συνταγών και, σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά στο ποσό, είτε αυτό συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό είτε παρακρατείται από τον επόμενο.
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη του ΟΠΑΔ Θεσσαλονίκης κ. Ρέββα τονίζει στη “Μ” ότι από χθες άρχισαν να έρχονται στα γραφεία του οργανισμού ασφαλισμένοι του δημόσιου με τις αποδείξεις από την αγορά φαρμάκων ζητώντας να πληρωθούν. Ωστόσο, αναμένονται οδηγίες για το πώς θα γίνει η πληρωμή και σε πόσο διάστημα από τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΔ στην Αθήνα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ”, πρόβλημα υπάρχει ακόμη και στη μεταφορά των ελεγμένων συνταγών από τα γραφεία του ΟΠΑΔ Θεσσαλονίκης στην υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην Β. Ηρακλείου, αφού η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τη μεταφορά τους παραμένει απλήρωτη εδώ και μήνες.
Της Νικολέτας Μπούκα
ΠΡΕΖΑ TV
17-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου