ΠΑΡΕΑ στην Ιρλανδία και ίσως στην Πορτογαλία στο μηχανισμό στήριξης EFSF είναι πιθανό να κάνει η Ελλάδα το 2012, αν δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές το ποσό που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της. Σ' αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να υπογράψει νέο μνημόνιο, τονίζουν στελέχη ξένων επενδυτικών οίκων. Τη συγκεκριμένη χρονιά η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να αντλήσει κάπου 10 δισ. ευρώ ή περισσότερα από τις αγορές, πλέον των 24 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισπράξει από το μηχανισμό στήριξης και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Μόλις 8 δισ. ευρώ προβλέπεται να εισπράξει το 2013 αν όλα πάνε καλά.
Φρούδες ελπίδες
Τα υψηλό ποσό που πρέπει να αντληθεί το 2013 είναι ο λόγος που κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την ελπίδα ότι η χώρα θα μπορούσε να βγει στις αγορές νωρίτερα, εκδίδοντας ομόλογα από του χρόνου, για να προετοιμάσει το έδαφος.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει δανειστεί 29 δισ., ευρώ από το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ μέχρι στιγμής και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εισπράξει την τρίτη δόση των 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο και των 6,5 δισ. από τις χώρες της ευρωζώνης τον Ιανουάριο. Συνολικά, θα λάβει 38 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους.
Με βάση το μνημόνιο και εφόσον συνεχίσει να τηρεί τους όρους του, η χώρα αναμένεται να δανειστεί 40 δισ. ευρώ το 2011 συν τα ποσά από τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει. «Τα λεφτά που προβλέπονται από το μηχανισμό των 110 δισ. ευρώ δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας το 2012. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει τα επιπλέον λεφτά που χρειάζεται από τις αγορές, δεν θα έχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στο EFSF», τονίζει στην «Οικονομία» στέλεχος ξένου οίκου.
Ο ίδιος παρατηρεί ότι είναι μάλλον απίθανο να δεχτεί η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα μέσω διμερών δανείων, όπως συμβαίνει με τον σημερινό μηχανισμό στήριξης των 110 δισ. ευρώ, γιατί επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος τους. Σημειωτέον ότι η Γερμανία παρέχει τα δάνεια προς τη χώρα μας μέσω της κρατικής τράπεζας KFW, τα οποία προφανώς εγγυάται.
Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Σλοβακία, που δεν δανείζουν στην Ελλάδα ευθύς εξαρχής και άλλες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που θα αδυνατούν, σημαίνει ότι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να τραβήξουν μεγαλύτερο κουπί, κι αυτό δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση.
Η άντληση χρημάτων από το μηχανισμό EFSF, στον οποίο αναμένεται να προσφύγει η Ιρλανδία για βοήθεια, δεν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες.
Περιορισμένες δυνατότητες
Η δυνητική ικανότητα χρηματοδότησης των αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης από το EFSF εκτιμάται σε 255,4 δισ. ευρώ συνολικά. Σημειώνεται ότι τα δάνεια που θα δίνει ο μηχανισμός θα προέρχονται από την έκδοση χρεογράφων με την εγγύηση των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Στο ποσό των 255,4 δισ. ευρώ πρέπει να προστεθούν τα 60 δισ. ευρώ της Κομισιόν (EFSM) και τα 157,7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ που αντιστοιχούν στο 50% των δανείων από τους δυο ευρωπαϊκούς μηχανισμούς EFSF και EFSM, ανεβάζοντας το συνολικό δυνητικό ποσό στα 473 δισ. ευρώ.
Το ανωτέρω ποσό θεωρείται αρκετό για να καλύψει τις προβλεπόμενες δανειακές ανάγκες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά δεν επαρκεί αν προστεθούν κι άλλες χώρες.
Του Δ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου