Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2010

ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Την συμμετοχή των ιδιωτών στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση που τέθηκε στους υπουργούς Οικονομικών από τον Όλι Ρεν περιλαμβάνει την εμπλοκή των ιδιωτών κατά περίπτωση. Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι Γερμανία και Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν "υπέβαλε στους υπουργούς Οικονομικών μία πρόταση με το περίγραμμα του μελλοντικού μηχανισμού". Η πρόταση προβλέπει μία κατά περίπτωση χρηματοδοτική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στο μελλοντικό μηχανισμό, σε αντίθεση με αυτό που ήθελαν αρχικά οι Γερμανοί, οι οποίοι επιθυμούσαν μία πιο αυτοματοποιημένη συμμετοχή.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων η ίδια πηγή ανέφερε ότι η παρούσα πρόταση είναι το αποτέλεσμα ενός "γαλλογερμανικού συμβιβασμού. "Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις για να δεχθεί τη κατά περίπτωση συμβολή των τραπεζών" σημείωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι "οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γάλλων και Γερμανών ήταν δύσκολες τις τελευταίες μέρες".

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι: "Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πιέσει τις τελευταίες ώρες το Ecofin να στείλει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό. Μια συμφωνία έχει επιτευχθεί".

Αν και στο τραπέζι των σημερινών συνεδριάσεων είναι η οριστικοποίηση της παροχής βοήθειας προς την Ιρλανδία, αξιωματούχοι της Ε.Ε. άφηναν να εννοηθεί ότι πρέπει να συζητηθούν γενικότερα ζητήματα, προκειμένου να διασφαλισθεί η σταθερότητα του ευρώ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι ζητούμενο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup δεν είναι μόνο η συμφωνία για παροχή βοήθειας στην Ιρλανδία, αλλά και το να υπάρξει μία «συστημική απάντηση» στην κρίση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε ότι: "Η ζώνη του ευρώ πρέπει να αντιδράσει και πρέπει να υπερασπιστεί το νόμισμά της. Πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα, ώστε στο μέλλον, να είμαστε σε θέση να αντισταθούμε όταν υπάρχουν αναταραχές. Πιστεύω ότι τώρα με τις συζητήσεις που έγιναν, μπορούμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιο".

ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: