Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2010

ΌΜΗΡΟΙ ΤΟΥ ΟΠΑΔ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

“Φέσι” 40 εκατομμυρίων ευρώ στους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης έχει αφήσει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου. Εδώ και περίπου έξι μήνες οι 1.224 φαρμακοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης περιμένουν μάταια να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλει το Ταμείο του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής τους συνέλευσης, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διακοπή τις επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους το σύνολο της αξίας των φαρμάκων που προμηθεύονται και στη συνέχεια θα τα διεκδικούν μεμονωμένα από το ασφαλιστικό τους ταμείο.
Παρόμοια προβλήματα οφειλών, αλλά όχι τόσο υψηλών, αντιμετωπίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και με τα ταμεία ΔΕΗ και ΤΣΑΥ, ενώ ήδη από την 1η Οκτωβρίου, ο Σύλλογος έχει σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε άλλα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα το ταμείο Λιμενικών, της Εμπορικής Τράπεζας, των Δικηγόρων Επαρχιών και των Συμβολαιογράφων, καθώς η καθυστέρηση πληρωμής των χρεών τους ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τους οκτώ μήνες.
“Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, γνωστοποιώντας προς κάθε πλευρά ότι δεν πρόκειται για ακόμη μία άσκηση πίεσης προς το ταμείο του δημοσίου, αλλά για μία απόφαση που θα την υλοποιήσουμε, διότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια υπομονής και οικονομικής αντοχής”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα, προσθέτει ότι μέχρι σήμερα οι φαρμακοποιοί έχουν εξαντλήσει και με το παραπάνω την καλή τους διάθεση και την επιθυμία τους να μην ταλαιπωρήσουν τους ασφαλισμένους, αλλά και να μη δώσουν λαβές σε κακοπροαίρετους κριτές που περιμένουν στη γωνία για να εκθέσουν και συκοφαντήσουν τον κλάδο. “Πλέον, έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Δεν έχουμε πλέον άλλα περιθώρια. Κι ακόμη χειρότερα, δεν βλέπουμε καμία προοπτική”, επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Σε απόγνωση, όμως, βρίσκονται και οι ιδιώτες γιατροί της Θεσσαλονίκης που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2009. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο και δυσκολεύονται να καλύψουν το υψηλό κόστος των λειτουργικών εξόδων, ενώ για πολλούς από τους συναδέλφους τους η συνεργασία τους με το ταμείο του δημοσίου αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος.
“Ο ΟΠΑΔ έχει να πληρώσει τους κλινικούς γιατρούς από τον περσινό Οκτώβριο και τους εργαστηριακούς από τον περσινό Νοέμβριο. Στη Θεσσαλονίκη οι συμβεβλημένοι γιατροί με το ταμείο του Δημοσίου φτάνουν τις 2.500-3.000 και τα χρήματα που λαμβάνει ο καθένας από τις επισκέψεις των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ κυμαίνονται από 1.000 έως 3.500 ευρώ μηνιαίως”, τονίζει στη “Μ” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Νικολαΐδης.
Παράλληλα, εξηγεί ότι οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΟΠΑΔ είναι ατομικές και για να γίνει καταγγελία τους από τον Ιατρικό Σύλλογο, πρέπει οι ίδιοι οι γιατροί να εξουσιοδοτήσουν το Σύλλογο, διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει.

Της Νικολέτας Μπούκα

ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: