Σάββατο, Νοεμβρίου 27, 2010

ΤΡΕΧΟΥµΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥµΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ .Η ΧΩΡΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕµΟΥ .ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ!!!

Πέρσι τον χειµώνα στο Νταβός ο Πρωθυπουργός συνειδητοποίησε για πρώτη φορά την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας και την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας. Τις τελευταίες ηµέρες υπέστη ένα δεύτερο σοκ. Αιτία η οδυνηρή διαπίστωση πως εάν δεν προχωρήσουν άµεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονοµία, η χώρα θα έρθει αντιµέτωπη µε τον εφιάλτη της πιθανότητας µη καταβολής της τέταρτης δόσης του δανείου - και άρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Την πλήρη κατάσταση της οικονοµίας περιέγραψε προ ηµερών στον Πρωθυπουργό ο σύµβουλός του περί τα οικονοµικά Λουκάς Παπαδήµος, εξηγώντας µε σαφήνεια πως η χώρα βρίσκεται ένα βήµα από τον γκρεµό και αν δεν υπάρξουν άµεσα οι αλλαγές που περιµένει η τρόικα, θα οδηγηθεί αναπόφευκτα στη χρεοκοπία. Ο κ. Παπανδρέου, που θεωρεί βαρύνουσα τη γνώµη του πρώην αξιωµατούχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζήτησε οδηγίες για το τι ακριβώς πρέπει να πράξει. Και οι προειδοποιήσεις προς τους υπουργούς τόσο στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίµου για την ανάπτυξη όσο και στο προχθεσινό Υπουργικό Συµβούλιο δεν ήταν τίποτε άλλο – επιµένουν όσοι γνωρίζουν τον Πρωθυπουργό – από µία ύστατη προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να σώσει την παρτίδα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τόσο ο κ. Παπαδήµος όσο και άλλοι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού τού έχουν εξηγήσει πως στην παρούσα φάση πρέπει να ολοκληρωθούν οι αλλαγές ούτως ώστε να αυξηθεί η διαπραγµατευτική ικανότητα του κ. Παπανδρέου απέναντι στην Ε.Ε. και τους δανειστές µας. Στις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης – και δεν είναι λίγες – είναι πλέον κοινό µυστικό ότι η χώρα µας θα ζητήσει στην κατάλληλη χρονική στιγµή την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου, ενώ οι πληροφορίες το τελευταίο διάστηµα συγκλίνουν – αν και δεν επιβεβαιώνονται – στο ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να καταφύγει και σε νέο δανεισµό για να βγει από το οικονοµικό αδιέξοδο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συµβούν αυτά είναι να προχωρήσουν έως το τέλος του 2010 όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το κείµενο του Μνηµονίου, κάτι που ουσιαστικά όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στην πράξη σηµαίνει ότι «δεν πρέπει να πάει ούτε µία ηµέρα χαµένη».

Ο συντονισµός. Τον συντονισµό των υπουργείων στην υλοποίηση των δεσµεύσεων της χώρας απέναντι στο Μνηµόνιο θα αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός µε τη βοήθεια και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Γ. Παπανδρέου να συγκροτήσει έναν κυβερνητικό µηχανισµό παρακολούθησης του Μνηµονίου, δηλαδή µία οµάδα υπουργών που θα ελέγχει σε καθηµερινή βάση την υλοποίηση των στόχων και ενδεχόµενες παρεκκλίσεις. Η εν λόγω οµάδα θα αναφέρεται στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. «∆εν γίνεται ο ίδιος ο Παπανδρέου να κυνηγάει έναν έναν τους υπουργούς µε τον βούρδουλα», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος που συµφωνεί µε την ιδέα συγκρότησης ενός µηχανισµού παρακολούθησης του Μνηµονίου, ωστόσο επισηµαίνει: «Το µεγάλο ζητούµενο είναι να εφαρµοστούν και οι νόµοι. Για παράδειγµα, στον νόµο για τις ∆ΕΚΟ αν ο αρµόδιος υπουργός ζητήσει τις µετατάξεις 500 υπαλλήλων από έναν συνάδελφό του στην κυβέρνηση και εκείνος παγώσει το θέµα, τότε είναι σαν να κάνουµε µία τρύπα στο νερό».

Τιτάνια µάχη. Το Μέγαρο Μαξίµου γνωρίζει ότι το επόµενο διάστηµα οφείλει να δώσει µια τιτάνια µάχη, «µία αναµέτρηση µε τον εαυτό µας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες για να επιτευχθούν οι στόχοι. Οι αντιξοότητες είναι πολλές και σχετίζονται κατ’ αρχάς µε την έλλειψη συνεργασίας ανάµεσα στους υπουργούς και σε ορισµένες περιπτώσεις την αναποτελεσµατικότητά τους. «Ούτε οι υπουργοί ούτε οι βουλευτές είµαστε για να καθόµαστε στην καρέκλα µας και να κάνουµε δηµόσιες σχέσεις, σκοπός είναι να φέρουµε εις πέρας το έργο µας», δήλωσε µε έµφαση χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας στον Βήµα FM, ζητώντας καλύτερες επιδόσεις. Για την ΑΤΕ. Εµπόδια όµως δηµιουργούν και οι αντιδράσεις του λεγόµενου βαθέος ΠΑΣΟΚ απέναντι στις αλλαγές, όπως επίσης συνδικάτων και συντεχνιακών οµάδων. ∆εν είναι τυχαίο ότι σύµφωνα µε το Μνηµόνιο έως τις 30 Σεπτεµβρίου θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί το σχέδιο εξυγίανσης της ΑΤΕ. Το σχέδιο αυτό όχι µόνο δεν έχει προχωρήσει (υπουργείο Οικονοµικών), αλλά βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τους ίδιους τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ (∆ΗΣΥΕ Αγροτικής Τράπεζας) που προειδοποιούν ότι δεν θα επιτρέψουν καµία αλλαγή στην τράπεζα. Είναι ενδεικτικό ότι σε κείµενο που αναρτήθηκε στο site της οργάνωσης, η ΠΑΣΚΕ προειδοποιεί «όλους τους ενεχόµενους στο έγκληµα κατά της ΑΤΕ, της πελατείας της και του δυναµικού της, πως τα βρώµικα σχέδιά τους δεν θα περάσουν έτσι. Θα µάς βρουν απέναντί τους κάθε µέρα, σε κάθε χώρο»! Το Πολιτικό Συµβούλιο. Τη στήριξη του κόµµατος τους επόµενους κρίσιµους µήνες που έρχονται ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ. «Ζητώ ένα µορατόριουµ ενός έτους τουλάχιστον για να πάµε µπροστά τη χώρα και να πετύχουµε τους εθνικούς στόχους µας» είπε, σχολιάζοντας αναφορές µελών του Πολιτικού Συµβουλίου που χαρακτήρισαν ως απαράδεκτο τον αποσυντονισµό της κυβέρνησης από δηλώσεις διαφόρων υπουργών. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησενα συσταθεί µια τριµερής επιτροπή που θα αποτελείται από την κυβέρνηση, το κόµµα και τηνΚοινοβουλευτική Οµάδα, την οποία θα ενηµερώνει κάθε υπουργός για νοµοθετικές πρωτοβουλίες πριν να έρθουν στη Βουλή.

ΠΡΕΖΑ TV
27-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: