Σάββατο, Νοεμβρίου 13, 2010

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Σε ένα απέραντο «γιουσουρούμ» και ηλεκτρονικό μεσιτικό γραφείο έχει μεταβληθεί τους τελευταίους μήνες το Διαδίκτυο, που έχει φρακάρει κυριολεκτικά από ένα κύμα αγγελιών πώλησης ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων όλων των ειδών. Κοντά στις 1.000 φτάνουν πλέον οι αγγελίες πώλησης ξενοδοχειακών μονάδων όλων των μεγεθών (από 10 ώς 80 ή 100 δωμάτια) και κατηγοριών από ξενοδόχους που έχουν βουτήξει μέχρι το λαιμό στα χρέη, ενώ οι αγγελίες για μικρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων μπορεί να ξεπερνούν και τις 2.000!..

Συνολικά η αξία των ξενοδοχειακών μονάδων (3 και 4 αστέρων στην πλειονότητά τους) και των ενοικιαζόμενων δωματίων με 4 ή 5 στούντιο και γκαρσονιέρες που πωλούνται σε ολόκληρη τη χώρα, και κυρίως στις μεγάλες τουριστικές περιοχές όπως Κρήτη, Κυκλάδες και Ιόνια νησιά, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2,5 ώς 3 δισ. ευρώ!

Ωστόσο, παρά τις «σκοτωμένες» τιμές, αγοραστές δεν εμφανίζονται ούτε με το ντουφέκι καθώς η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, ενώ οι τράπεζες, που ώς τις αρχές του 2009 έδιναν αφειδώς δάνεια σε ερασιτέχνες-ξενοδόχους, έχουν γίνει απαιτητικές και ζητούν (με τον μπαμπούλα του πλειστηριασμού) τα λεφτά τους πίσω και με τόκο που τσακίζει.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και επίσημοι φορείς του τουρισμού εκτιμούν ότι τα συσσωρευμένα χρέη των ξενοδόχων απέναντι σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ (!), κάτι που αντικατοπτρίζεται άλλωστε στις μαζικές απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων και στην τρομακτική ανεργία που μαστίζει τον κλάδο -πάνω από 70.000 προσωρινά ή μόνιμα άνεργοι έχουν βγει στη γύρα να βρουν δουλειά- αλλά και στα λουκέτα που πέφτουν σαν βροχή, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, που ήταν κατά παράδοση ανθεκτικό στις κρίσεις.

Οσο ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι

Ενδεικτικό της απελπισίας που έχει καταλάβει πολλούς ξενοδόχους για να «ξεφορτωθούν» το ταχύτερο δυνατό τις μονάδες τους, είναι ο τρόπος που διαφημίζουν την... πραμάτεια τους σε ολόκληρο τον (διαδικτυακό) κόσμο μήπως και τσιμπήσουν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Για παράδειγμα, ξενοδόχος που έχει βγάλει στο σφυρί τη μονάδα του στην Κεφαλονιά ζητώντας 1.150.000 ευρώ, όσο δηλαδή και ένα καλό διαμέρισμα στο Κολωνάκι (το ξενοδοχείο βρίσκεται συγκεκριμένα στη θέση Τραυλιάτα, είναι δυναμικότητας 32 δωματίων και διαθέτει πισίνα και ανεξάρτητη κατοικία 110 τ.μ. για τον ιδιοκτήτη), τονίζει στην αγγελία του ότι η μονάδα είναι ιδανική και για επαγγελματική στέγη ή... γηροκομείο!..

Στον κατ' εξοχήν τουριστικό Αγιο Νικόλαο της Κρήτης (και μόλις «10 λεπτά από το κέντρο της πόλης»), ιδιοκτήτης πουλάει ένα καινουργές συγκρότημα 14 διαμερισμάτων έναντι μόλις 800.000 ευρώ. Μόλις πριν από δύο χρόνια η επιχείρηση θα γινόταν ανάρπαστη.

Στη Σαντορίνη και δη στο Ακρωτήρι με θέα το Ηφαίστειο, όπου η γη είναι χρυσάφι, ξενοδόχος πουλάει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα 6,5 στρεμμάτων του «κουτιού», αποτελούμενο από 22 πλήρως αυτόνομα και πολυτελή διαμερίσματα με πισίνες, μπαρ κ.λπ. Ζητάει 3.500.000 ευρώ.

«Και με 2,5 εκατ. ευρώ θα ήταν ευχαριστημένος αυτή την εποχή ο κάτοχος του συγκεκριμένου ξενοδοχείου στη Σαντορίνη», μας έλεγε χαρακτηριστικά ο κτηματομεσίτης Χρ. Αγγάνης, τονίζοντας ότι ένας που διαθέτει ρευστό «μπορεί να χτυπήσει κατευθείαν στη μισή τιμή από αυτή που ζητά ο ιδιοκτήτης, είτε ξενοδοχεία και επαγγελματικά ακίνητα είτε απλά διαμερίσματα στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις με εμπορικά πλεονεκτήματα»...

Στο Βαθύ της Σάμου (θέση Κοκκάρι) ξενοδοχείο Β' κατηγορίας, 22 κλινών, πάνω στη θάλασσα πωλείται έναντι 900 χιλ. ευρώ, άλλο ξενοδοχειακό συγκρότημα με 10 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες στην Κέρκυρα (Αγ. Στέφανος Αυλιωτών) προσφέρεται για 330.000 ευρώ, όσο δηλαδή ένα παλιό διαμέρισμα στο Παγκράτι!

Ακόμη ξενοδοχείο στον πολύβουο Λαγανά της Ζακύνθου με 32 δωμάτια, πισίνα, πάνω στη θάλασσα προσφέρεται για 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ ξενοδοχείο 4 αστέρων και 150 δωματίων στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, κατασκευής 2000, με πανοραμική θεα τη θάλασσα, πωλείται 5 εκατ. ευρώ.

Του ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΡΜΗΓΚΑ

ΠΡΕΖΑ TV
13-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: