Σάββατο, Νοεμβρίου 13, 2010

ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΟΙ, ΚΑΤΑ ΠΟΔΑΣ

Η μονοτονία δεν κάνει καλό, ούτε στη φαντασία ούτε στην ασφάλεια. Το δεύτερο οι χρήστες υπολογιστών το γνωρίσαμε στο πετσί μας.

Επί σχεδόν 20 χρόνια αν ήθελες ένα λειτουργικό σύστημα υποχρεωνόσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αγοράσεις Microsoft Windows, αν ήθελες έναν αξιοπρεπή επεξεργαστή κειμένου και άλλες εφαρμογές γραφείου, θα έπαιρνες μια έκδοση του Microsoft Office και αν ήθελες να «βγεις» στο Διαδίκτυο έπρεπε να εγκαταστήσεις τον Microsoft Internet Explorer. Οι δημιουργοί κακόβουλου κώδικα είχαν σχετικά εύκολο έργο, αφού όλο και κάποια «τρύπα» έβρισκαν στα προϊόντα της Microsoft και -έκπληξη;- η ασφάλεια για πάρα πολλούς χρήστες υπολογιστών ήταν άγνωστη λέξη.

Ομως τα τελευταία χρόνια η ποικιλία επιστρέφει. Εκεί που τα Windows ήταν πρακτικά μονόδρομος, τώρα υπάρχουν έτοιμες ακόμα και για χρήστες με μηδενική εμπειρία διάφορες διανομές του Linux.

Το Mac OS Χ της Apple κερδίζει έδαφος και το μερίδιο της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά έχει ξεκολλήσει για τα καλά από τα μονοψήφια ποσοστά που θυμίζουν θερμοκρασίες στα μέσα του Ιανουαρίου.

Στις εφαρμογές, το MS Office έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές από το χώρο του «ανοιχτού κώδικα» όπως το OpenOffice, ενώ ο Internet Explorer διολισθαίνει πια σε ποσοστά κάτω του 50%.

Ολα αυτά είναι κακά νέα για τους ιούς και τους δημιουργούς τους, οι οποίοι όμως βρίσκουν μια λύση.

Αν δεν μπορούμε να βάλουμε στο στόχαστρο τους υπολογιστές βάσει του λογισμικού τους, γιατί να μην το κάνουμε βάσει του εξοπλισμού τους.

Σε τελική ανάλυση, μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλά λειτουργικά συστήματα πια «εκεί έξω», αλλά οι κατασκευαστές επεξεργαστών παραμένουν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Γάλλοι ερευνητές προειδοποιούν για μια νέα γενιά ιών και λοιπού «κακού» κώδικα, που θα χρησιμοποιεί ως αχίλλειο πτέρνα τους επεξεργαστές. Οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν τις σχεδιαστικές ιδιομορφίες κάθε επεξεργαστή, οι οποίες τελικά «προδίδουν» την ταυτότητά του, πράγμα που -για την ώρα μόνο στη θεωρία- μπορεί να ανοίξει το δρόμο για επιθέσεις που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπολογιστών.

ΠΡΕΖΑ TV
13-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: