Δευτέρα, Νοεμβρίου 08, 2010

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η απουσία τους ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα των χθεσινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες σε γενικές γραμμές διεξήχθησαν ομαλά.
Σε άτυπη συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επισήμανε πως τα ελάχιστα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις εφορευτικές επιτροπές αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Στη Μακεδονία και κυρίως στη Θεσσαλονίκη η απουσία των μελών των εφορευτικών ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα. Επιπλέον με μισή ώρα καθυστέρηση άρχισε η εκλογική διαδικασία στο τμήμα Βασιλικών, καθώς ο δικαστικός αντιπρόσωπος άργησε να προσέλθει, ενώ με ολιγόλεπτες καθυστερήσεις άνοιξαν οι κάλπες στους Αμπελόκηπους, το Φίλυρο, την Περαία και τον Άγιο Αθανάσιο. Ένταση προκλήθηκε με το κλείσιμο της κάλπης σε εκλογικό τμήμα του Ωραιοκάστρου, καθώς ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν δέχτηκε τους εκπροσώπους δύο συνδυασμών, γιατί δεν είχαν εξουσιοδότηση. Στη συνέχεια, και αφού προσκόμισαν την εξουσιοδότηση, μπόρεσαν να παραβρεθούν στην καταμέτρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί ήταν όσοι πήγαν τελευταία στιγμή στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης, για να βγάλουν ταυτότητα και να ψηφίσουν, ενώ το δημοτολόγιο δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση.
Πολλά εκλογικά τμήματα στο νομό Φλώρινας λειτούργησαν μόνο με την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου, ενώ στις Σέρρες η εισαγγελέας ζήτησε την προσαγωγή περίπου 30 ατόμων, μελών των εφορευτικών επιτροπών. Όμως οι αστυνομικοί εντόπισαν μόνον δύο. Στην περιοχή της Νιγρίτας μέλος εφορευτικής συνελήφθη, επειδή προσήλθε μεθυσμένο και είχε φραστικό επεισόδιο με τους αστυνομικούς. Η ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και στην Αττική, όπου σύμφωνα με το πρωτοδικείο της Αθήνας αρκετά εκλογικά τμήματα λειτούργησαν μόνον με το δικαστικό αντιπρόσωπο, το γραμματέα και ένα μέλος εφορευτικής.
Στις περιπτώσεις αυτές ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί είτε να αναθέσει στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα να αναζητήσουν τα διορισμένα μέλη εφορευτικών επιτροπών και να τα μεταφέρει στα εκλογικά τμήματα είτε με το κλείσιμο της κάλπης να υποβάλει αναφορά, για να κινηθούν διαδικασίες κυρώσεων σε βάρος τους.
Παράλληλα υπήρξαν πέντε περιπτώσεις αντικατάστασης δικαστικών αντιπροσώπων στην Αθήνα. Στις τέσσερις οι δικηγόροι δεν προσήλθαν και ορίστηκαν άλλοι, ενώ η πέμπτη αφορούσε εκλογικό τμήμα στη Νέα Μάκρη, όπου έγινε ένσταση στην αντιπρόσωπο, καθώς ο σύζυγός της ήταν υποψήφιος στην περιοχή.

Καταγγελία
«Πρωτοφανή απόπειρα νοθείας» στα Πομακοχώρια του νομού Ξάνθης κατήγγειλε ο συνδυασμός «Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη». Ειδικότερα χθες το πρωί ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στην Ξάνθη Μηλιαζήμ Τζεμαλή ανακάλυψε ότι στο χωριό όπου ψηφίζει ο ίδιος (το Δημάριο) δεν υπήρχαν καθόλου ψηφοδέλτια του συνδυασμού του. Έπειτα από έρευνα ανακάλυψε ότι στο χωριό Αιμόνιο με 200 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους είχαν σταλεί από τη νομαρχία περίπου 3.000 με 4.000 ψηφοδέλτια. Αντιθέτως στη Γλαύκη στα εκλογικά τμήματα 75, 76 και 77 υπήρχαν λίγα ψηφοδέλτια (περίπου 100, ενώ οι εγγεγραμμένοι είναι 400-430). Το ίδιο συνέβη σύμφωνα με τον ίδιο και στην Πάχνη.

makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: