Σάββατο, Νοεμβρίου 13, 2010

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για τη διαλεύκανση της δράσης διεθνούς δικτύου εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων, διέταξε εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κόσοβο. Επτά άτομα, μεταξύ των οποίων πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας της χώρας και δύο ξένοι καταζητούμενοι από την Ιντερπόλ, ένας Τούρκος και ένας Ισραηλινός, φέρονται ως ύποπτοι για τη σύσταση του δικτύου που υποσχόταν χρήματα σε πάμπτωχους ανθρώπους, οι οποίοι θα προτίθεντο να προσφέρουν τα όργανά τους.

Ο εισαγγελέας της Ε.Ε., Τζόναθαν Ράτελ, δήλωσε από την Πρίστινα ότι «η οργανωμένη εγκληματική ομάδα» έκανε εισαγωγή ανθρώπων στο Κόσοβο με σκοπό να τους αφαιρέσει τα όργανα -κυρίως νεφρούς- και να τα πουλήσει σε έτοιμους αγοραστές. Η έρευνα έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι περίπου 20 ξένοι «στρατολογήθηκαν το 2008 επί τη βάσει ψευδών υποσχέσεων για πληρωμή». Τα θύματα ελάμβαναν υπόσχεση ότι θα πάρουν 14.500 ευρώ, ενώ οι αγοραστές ήταν συμφωνημένο να πληρώσουν μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα θύματα ήταν από το Καζακστάν, τη Μολδαβία, τη Ρωσία και την Τουρκία και «ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας».

Πέντε Κοσοβάροι, εκ των οποίων ο Ιλίρ Ρεκάι, στέλεχος του υπουργείου Υγείας, κατηγορούνται για εμπόριο ανθρώπων, παράνομες ιατρικές πράξεις και κατάχρηση εξουσίας. Κανένας από αυτούς δεν κρατείται.

Τούρκος και Ισραηλινός

Καταζητούμενοι από την Ιντερπόλ είναι ο Τούρκος γιατρός Γιουσούφ Σονμέζ και ο Ισραηλινός πολίτης Μοσέ Χαρέλ. Ο Σονμέζ φέρεται να εμπλέκεται σε ανάλογες υποθέσεις και σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ένας από τους πέντε Κοσοβάρους, ο χειρουργός Λούτφι Ντερβίσι, «ήταν ο αρχηγός» μαζί με τους δύο ξένους. Ο Ντερβίσι βρήκε τον Σονμέζ σε ιατρικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη το 2006 και από τότε δρούσαν μαζί. Η αφαίρεση των οργάνων γινόταν στην ιδιωτική κλινική της Πρίστινας «Medicus», που ανήκε στο γιο του Ντερβίσι, η οποία έκλεισε το 2008 με δικαστική απόφαση έπειτα από έφοδο.

Η σερβική εφημερίδα «Μπλιτς» συνέδεσε τον Ντερβίσι με τη φημολογούμενη αφαίρεση οργάνωση Σέρβων πολιτών που είχαν απαχθεί από μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου. Η υπόθεση είχε ενισχυθεί από την αποκάλυψη της πρώην εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε, ότι σε απομονωμένο μέρος της Αλβανίας είχε γίνει αφαίρεση οργάνων.

ΠΡΕΖΑ TV
13-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: