Yπό την οικονομική πίεση των αγορών και την πολιτική πίεση της Γερμανίας οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών του ευρώ έσπευσαν να συμφωνήσουν την Κυριακή στα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης των κρίσεων. Ο μηχανισμός αυτός, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα τεθεί σε λειτουργία στο μέσον του 2013, δηλαδή αμέσως μετά την ημερομηνία λήξης των υπαρχόντων μηχανισμών που δημιουργήθηκαν για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρώ. Βασικός στόχος του μόνιμου μηχανισμού είναι να πείσει τις αγορές ότι, αντίθετα με αυτά που σήμερα πρεσβεύουν, καμία χώρα του ευρώ δεν πρόκειται στο μέλλον να βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων. Παράλληλα όμως ο μηχανισμός αυτός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, μετά το 2013, να κληθούν οι κάτοχοι των κρατικών ομολόγων μιας χώρας να συμβάλουν στην κάλυψη των χρεών της, αποδεχόμενοι αποζημιώσεις μικρότερες από αυτές που υπολόγιζαν όταν αγόραζαν τα ομόλογά της.
Ανάμεσα στα δύο αυτά, αντιφατικά εν πολλοίς μηνύματα, οι αγορές φάνηκαν σήμερα να ανησυχούν περισσότερο για τις ενδεχόμενες απώλειες. Το ευρώ συνέχισε την πτωτική πορεία του, τα δε επιτόκια δανεισμού των χωρών της λεγόμενης περιφέρειας της ζώνης του ευρώ παρέμειναν σε ανησυχητικά επίπεδα.
Με βάση όσα συμφωνήθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να κληθεί στο μέλλον ο ιδιωτικός τομέας (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, επενδυτικά κεφάλαια κ.ά.) να «πληρώσει τα σπασμένα» των κυβερνητικών πεπραγμένων σε μια χώρα είναι λιγότερο πιθανό, χωρίς όμως να αποκλείεται. Και αυτό διότι, ενώ αποκλείστηκε η περίπτωση της άκριτης και γενικευμένης εμπλοκής των ιδιωτών ομολογιούχων σε οποιαδήποτε μελλοντική επιχείρηση διάσωσης χώρας του ευρώ, παρέμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθούν προ εκπλήξεων εκείνοι οι ιδιώτες που θα κριθεί ότι έπαιξαν κερδοσκοπικά παιχνίδια. Τα κριτήρια εκτίμησης, όπως και οι διαδικασίες υιοθέτησης των σχετικών αποφάσεων, παραμένουν ασαφή. Οπως ασαφές παραμένει το σε ποια κατάσταση θα πρέπει να βρεθεί μια χώρα του ευρώ για να κληθεί ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει και αυτός στη διάσωσή της. Με βάση όσα ανακοινώθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα αποφασίζεται μόνο στην περίπτωση που μια χώρα ζητήσει να ενταχθεί στον μόνιμο μηχανισμό επειδή αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών της.
Αντιθέτως, αν αντιμετωπίζει, όπως η Ελλάδα προ μηνών, πρόβλημα ρευστότητας (δηλαδή δεν τη δανείζουν οι αγορές) ο ιδιωτικός τομέας δεν θα εμπλέκεται. Ως προς τα κριτήρια διαπίστωσης της κατάστασης μιας χώρας, αυτά εξακολουθούν να παραμένουν νεφελώδη, αφού ελάχιστα πράγματα έγιναν γνωστά την Κυριακή στις Βρυξέλλες.
Οπως ελάχιστα πράγματα έγιναν γνωστά και σε σχέση με τις δικαιοδοσίες του ευρωπαϊκού και των εθνικών δικαστηρίων για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Με δεδομένη την απέχθεια των αγορών προς τις νεφελώδεις καταστάσεις, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι, αν δεν ξεκαθαριστούν σύντομα τα πράγματα, οι όροι δανεισμού πολλών εκ των χωρών του ευρώ θα παραμένουν προβληματικοί.
ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου