Δευτέρα, Δεκεμβρίου 20, 2010

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Κομισιόν αρνείται να διαψεύσει τις κατηγορίες για «μυστικές διαπραγματεύσεις» με την Τουρκία «για το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία και για το άνοιγμα του αεροδρομίου του Ερτζάν στα κατεχόμενα σε πτήσεις από χώρες της ΕΕ», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή απάντηση της Επιτροπής σε παρέμβαση του ευρωβουλευτή του κόμματος Ν. Χουντή.

Σε ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής ζητούσε συγκεκριμένα από την Επιτροπή να αποσύρει την πρόταση κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και να σεβαστεί την γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία κινείται στον αντίποδα του Κανονισμού και υιοθετεί τη θέση που στηρίζει και η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Χουντής έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι «η εδαφική επικράτεια της Κύπρου αποτελεί στο σύνολο της μέρος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ρυθμίζεται με βάση την κοινή εμπορική πολιτική, καθώς κάτι τέτοιο "θα υπονοούσε de facto ότι η γραμμή που χωρίζει το έδαφος της Κύπρου θα ήταν ταυτόσημη με τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης».

Όπως προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν, η Επιτροπή εμμένει στην πρόταση κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα με τον οποίο η Β. Κύπρος αντιμετωπίζεται εμπορικά ως εξωτερικό έδαφος της Ε.Ε. παρά την αντίθετη γνώμη της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αρνείται να δεχτεί ότι η «πράσινη γραμμή αποτελεί εξωτερικό σύνορο της ΕΕ».

Τονίζει ακόμη ότι «λαμβάνει υπό σημείωση τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων» η οποία μνημονεύεται στην ερώτηση, όπως επισημαίνει ωστόσο, το άρθρο 207 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) είναι η κατάλληλη νομική βάση για τον λεγόμενο κανονισμό για το απευθείας εμπόριο».

«Η πρόταση της Επιτροπής δεν έχει καμιά σχέση με το καθεστώς της "πράσινης γραμμής" της Κύπρου και σε καμιά περίπτωση δεν ισοδυναμεί με το να θεωρηθεί η γραμμή αυτή εξωτερικό σύνορο της ΕΕ.», αναφέρει η Κομισιόν.

Ολοκληρώνοντας την απάντησή της, η Επιτροπή δηλώνει ότι « επιμένει στην πρότασή της και θεωρεί τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως ενδιάμεσο βήμα στη συνεχιζόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία» και δηλώνει ότι θα αντιδράσει επίσημα «μόλις το Κοινοβούλιο υιοθετήσει τη θέση του».
   
ΠΡΕΖΑ TV
20-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: