Κυριακή, Δεκεμβρίου 12, 2010

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Μη αναστρέψιμο θεωρούν πια το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών συνδικαλιστές από ολόκληρη τη χώρα, καθώς μία σειρά επιχειρήσεων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν ήδη επιτύχει την μείωση του μισθολογικού ή του συνολικού τους κόστους. «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» σχολιάζουν κάποιοι εξ αυτών πικραμένοι. Αν και επισήμως δεν έχει ισχύσει ακόμη κάποια νομική ρύθμιση περί μείωσης μισθών, εν τούτοις είναι προφανές ότι αρκετοί επιχειρηματίες έχουν εξαντλήσει την …φαντασία τους, καθώς ήδη εφαρμόζουν μία σειρά «ανορθόδοξων» μέτρων μείωσης του κόστους, με πρώτο και καλύτερο την παύση πληρωμών!
Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα αρκετές επιχειρήσεις - και όχι κατ’ ανάγκη ζημιογόνες- κρατούν απλήρωτους τους εργαζομένους τους επί μήνες, δημιουργώντας απίστευτα παρατράγουδα. Συνδικαλιστές αναφέρουν μετά βεβαιότητας ότι η εν λόγω μέθοδος χρησιμοποιείται για την σταδιακή εξώθηση των υπαλλήλων σε παραίτηση, με ότι αυτό συνεπάγεται (μη αποπληρωμή αποζημιώσεων, απώλεια επιδόματος ανεργίας κτλ). Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν ότι οι εργοδότες έχουν έχουν εφαρμόσει εναρμονισμένες πρακτικές προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κ. Σ. Ζαριανόπουλος εδώ και μήνες συντελείται μία τέτοια υπόθεση στην μονάδα συνθετικών κουφωμάτων της KUNSTSTOFF, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια, και στην οποία οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Μάλιστα, εδώ μήνες επικρατεί ένταση, καθώς οι υπάλληλοι ζητούν τα δεδουλευμένα τους, ενώ την Παρασκευή επενέβη μέχρι και η Αστυνομία. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι συνδικαλιστές, δεν πρόκειται για την μοναδική επιχείρηση που βρίσκεται σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι.
Σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους, αρκετές επιχειρήσεις, ειδικά από την Βόρεια Ελλάδα, έχουν επιλέξει να σταματήσουν την παραγωγή στη χώρα μας και να εισάγουν προϊόντα από γειτονικές χώρες, τα οποία και στη συνέχεια εμπορεύονται στην ημεδαπή αγορά. Αυτό αποτελεί την έμμεση επιλογή. Αντίθετα, η άμεση λύση μείωσης του κόστους είναι η απ' ευθείας μεταφορά της παραγωγής στα Σκόπια, την Βουλγαρία ή την Αλβανία, δηλαδή χώρες με πολύ χαμηλό εργατικό κόστος – σε σύγκριση με την Ελλάδα – και ελαστική ή και καθόλου φορολόγηση, σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης, λόγω της αυξημένης, πλέον, φορολογίας στην Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις του Βορρά ετοιμάζονται για τη νέα Βαλκανική «εξόρμηση», προμηνύοντας, δηλαδή, ένα νέο κύμα μετανάστευσης επιχειρήσεων στα Βαλκάνια!
Στο μεταξύ, συνεχίζεται σε αρκετές ΒΙ. ΠΕ η εκ περιτροπής απασχόληση – τυπικά ή άτυπα, όπως λένε οι συνδικαλιστές – αλλά και πολλές αναγκαστικές, και συχνά απλήρωτες άδειες. Επίσης, διόλου σπάνιο είναι το φαινόμενο εισαγωγής (!) Βουλγάρων, χαμηλόμισθων εργατών, οι οποίοι είτε διασχίζουν αυθημερόν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ή ακόμη κοιμούνται στο… εργοστάσιο!

ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: