Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΛΥΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΟΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ…

Την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στους πυρόπληκτους και κυρίως στους σεισμόπληκτους κατοίκους επισήμαναν χθες ο νομάρχης Ηλείας και παράγοντες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, μετά τη συνάντησή τους με τον προϊστάμενο του Ταμείου Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΠ) Παναγιώτη Βεργέτη για το θέμα της οικιστικής αποκατάστασης των σεισμόπληκτων και των πυρόπληκτων. Τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και δύο χρόνια μετά το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ στην Ανδραβίδα, εκατοντάδες οικογένειες και μεμονωμένα άτομα βιώνουν την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, καθώς συνεχίζουν να ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες στα λυόμενα της ντροπής δίχως θέρμανση. «Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες αιτημάτων και διαμαρτυριών πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων συμπολιτών μας», δήλωσε ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και πρόσθεσε:

«Ο ρυθμός οικιστικής αποκατάστασης είναι μικρός και κυρίως στα σεισμόπληκτα (εγκρίσεις δωρεάν κρατικής αρωγής στα 33%) και στα λοιπά κτίρια των πυρόπληκτων. Η χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής διότι εκκρεμεί η καταβολή ποσού της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής της τάξεως των 15.000.000 ευρώ περίπου για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων. Για τους πυρόπληκτους η χρηματοδότηση είναι επαρκής λόγω της ροής πιστώσεων για το πρόγραμμα της οικιστικής αποκατάστασής τους από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ). Επίσης εκκρεμεί η έκδοση ΚΥΑ για τη ρύθμιση της χορήγησης Δωρεάν Κρατικής Αρωγής σε πληγέντα κτίσματα και από προγενέστερους σεισμούς».

Ο κ. Καφύρας επισήμανε ότι απαιτείται επιπλέον στελέχωση του ΤΑΠ και κατήγγειλε ότι αν συνεχίσουν οι σημερινοί ρυθμοί αποκατάστασης το πρόγραμμα θα κρατήσει άλλα 5-7 χρόνια με ό,τι αυτό σημαίνει για τους πολίτες.

Του Μ. ΝΟΔΑΡΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
10-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: