Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

ΦΑΜΠΡΙΚΑ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τα «κρυφά αποθέματα» φαρμάκων, που κατέχουν παράνομα τόσο ορισμένες φαρμακαποθήκες όσο και συνεταιρισμοί προμηθειών φαρμάκων αλλά και ορισμένα φαρμακεία, αναζητούν οι ελεγκτές του ΕΟΦ, καθώς παρατηρείται τεχνητή έλλειψή τους, ενώ συγχρόνως γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, μέσω εξαγωγών!

Η συγκυρία της απεργίας των φαρμακοποιών ευνοεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Υγείας, την περαιτέρω «συσκότiση» στις κινήσεις των επιχειρήσεων αυτών.

Γι' αυτό και ο ΕΟΦ άρχισε από την περασμένη εβδομάδα να ρίχνει... βροχή τα πρόστιμα και τις 6μηνες απαγορεύσεις εξαγωγών για φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά.

Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγητής Γιάννης Τούντας, ζήτησε από τα φαρμακεία άμεση ενημέρωση για τις εκάστοτε ελλείψεις και από τις φαρμακαποθήκες να κοινοποιούν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους, τα οποία θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού προς ενημέρωση των φαρμακείων.

Εκτιμάται ότι τα κέρδη από τις παράλληλες εξαγωγές, που κάνουν οι «μεσάζοντες» μεταπωλητές του φαρμάκου και όχι οι φαρμακευτικές εταιρείες, αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Η κερδοσκοπία μέσω παράλληλων εξαγωγών γιγαντώθηκε και οργίαζε επί των ημερών της «γαλάζιας διακυβέρνησης», φτάνοντας στο σημείο, εκτός από τα πλεονάσματα, οι «εξαγωγείς» να στερούν από τον ασθενή ακόμη και τα απαραίτητα φάρμακα. Μια «φάμπρικα» που τώρα επιχειρείται να ελεγχθεί αποτελεσματικά.

Οι εξαγωγές φαρμάκων επιτρέπονται στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων σε χώρες της ΕΕ, υπάρχει όπως ποινικό αδίκημα όταν δεν φροντίζουν οι διακινητές των φαρμάκων να διατίθενται πρωτίστως στην ελληνική αγορά οι αναγκαίες ποσότητες, να υπάρχουν αποθέματα τριμήνου και να εξάγονται μόνο τα πλεονάσματα.

Η διαφορά
Οι φαρμακαποθήκες ωστόσο, εκτός από την αναγκαία ποσότητα για την ελληνική αγορά συσσωρεύουν φάρμακα σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες και δεν εξάγουν μόνο τα αποθέματα, αλλά και μεγάλο μερίδιο όσων προορίζονται για τα φαρμακεία της χώρας!

Κι αυτό, γιατί η τιμή που αγοράζονται τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη στις άλλες χώρες της ΕΕ. Ακριβώς αυτή η διαφορά επιτρέπει στα κυκλώματα να κερδίζουν τεράστια ποσά, εξάγοντάς τα σε ανταγωνιστικές τιμές, ακόμα και σε χώρες όπου βρίσκεται η... έδρα της φαρμακευτικής εταιρείας που τα παράγει!

Τα φτηνότερα φάρμακα πιάνουν στις αγορές Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας αυξημένη τιμή έως και 600% (!), ενώ τα μέσης τιμής και τα ακριβά σκευάσματα από 20% έως και 40%. Ηδη ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες δεν εκτελούν ολόκληρες τις παραγγελίες, αλλά αρκούνται σε ποσότητες που αντιστοιχούν στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Σε εξώδικο που έστειλε πρόσφατα στον ΕΟΦ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, με αφορμή την έλλειψη δεκάδων φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων, κατονομάζονται 34 φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμοί κ.λπ., που αρνούνται συστηματικά να παραδώσουν φάρμακα.

«Σοβαρότατο πρόβλημα που άπτεται της δημόσιας Υγείας αποτελεί η έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην ελληνική αγορά», αναφέρει ο Διονύσιος Φιλιώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο ΣΦΕΕ ζητά «να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων επανεξάγουν φάρμακα, στερώντας τη θεραπεία από ασθενείς που την έχουν ανάγκη».

Με... καπέλο
Από τα εκατοντάδες φάρμακα που τον τελευταίο καιρό λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, αλλά βρίσκονται στη λίστα αυτών που εξάγονται, είναι μεταξύ άλλων: Seroquel (αντιψυχωσικό) σε 8 διαφορετικές συσκευασίες με τιμή από 17 έως 57 ευρώ, Aspirin (αναλγητικό) από 0,45 και 0,79 ευρώ, που όμως στη Γερμανία εξάγεται προς 6,20 ευρώ (!), χάπια Mirapexin (πάρκινσον) σε 6 συσκευασίες με τιμές από 9 έως 135 ευρώ, χάπια Emselex (ακράτεια) 29 ευρώ, Exelon (αλτσχάιμερ) σε 5 συσκευασίες σε τιμές από 30 έως 74 ευρώ, χάπια Lyrica (ινομυαλγία) σε 4 μορφές με τιμές από 13 έως 60 ευρώ.

«2ο στάδιο»
Μεγάλη απάτη και με τις ταινίες γνησιότητας

Οι παράλληλες εξαγωγές που πραγματοποιούν τα κυκλώματα επιτρέπουν και «κομπίνες σε δεύτερο στάδιο», που είναι η παράνομη εκμετάλλευση των αυτοκόλλητων ταινιών. Ορισμένοι φαρμακοποιοί σε συνεργασία με γιατρούς αποκολλούν τις ταινίες από τα εξαγόμενα φάρμακα και στη συνέχεια με πλαστές συνταγές, τις κολλούν λίγες λίγες σε ασφαλιστικά βιβλιάρια, κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, και μοιράζονται τα κέρδη, που αποτιμώνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια τον χρόνο. «Ο ΕΟΦ, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος Γιάννης Τούντας, έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για την ηλεκτρονική καταγραφή της ταινίας γνησιότητας σε όλο το φάσμα της διακίνησης, ώστε να μπορεί εντός του 2011 να έχει μία αξιόπιστη και συνεχή αξιολόγηση της αγοράς του φαρμάκου».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: