Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Οι χώρες που «καίγονται» ώστε να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις, προσκρούουν στη γραμμή Βερολίνου - Παρισιού

Λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής, η ευρωζώνη μοιάζει σαν ένα σπίτι που έχει πιάσει φωτιά και οι ένοικοί του δεν φροντίζουν να τη σβήσουν, αλλά συζητούν μακαρίως για το ποιος ευθύνεται...

Μετά την ημιτελή σύνοδο του περασμένου Δεκεμβρίου, πολλοί περίμεναν ότι θα επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων που θα ηρεμήσουν τις αγορές και θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αντί, όμως, να εναρμονίσουν τις χορδές τους και να εκμεταλλευθούν μια σχετική ηρεμία στις αγορές, χωρίστηκαν πάλι σε ομάδες.

Ετσι, μία ομάδα θεώρησε κατεπείγον να αναζητηθεί στη σύνοδο της Παρασκευής η λήψη αποφάσεων, ιδίως για το «πακέτο» μέτρων που θα προσδιορίσει τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας. Απέναντί της, όμως, στάθηκε μία άλλη ομάδα, η οποία εκτίμησε ότι «δεν βιαζόμαστε» και τάχθηκε υπέρ της λήψης ουσιαστικών αποφάσεων στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου (25-26). Η δεύτερη αυτή ομάδα, η οποία αποτελείται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Φιλανδία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Δανία, επέβαλε τελικά τις απόψεις της.

Παραδόξως, βασικός εκπρόσωπος της ομάδας που «βιάζονται» αναδείχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Γνωρίζοντας ότι είναι η τελευταία θητεία του και συνεπώς δεν έχει τίποτε να χάσει, ενώ από την άλλη πλευρά έχει φιλοδοξίες για επιστροφή στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση, ο Ζ. Μπαρόζο σήκωσε τη φωνή του στο Βερολίνο και το Παρίσι. Χωρίς, όμως, να βρει συμπαραστάτες.

Οι ηγέτες των χωρών που «καίγονται» για τη λήψη αποφάσεων είναι τόσο ανίσχυροι, που δεν τολμούν ούτε να σκεφθούν ότι διαθέτουν πολιτικό ανάστημα στην Ε.Ε. Ο μόνος που στάθηκε κάπως στο πλευρό του Ζ. Μπαρόζο ήταν ο επίτροπος Ολι Ρέν. Προσεκτικά, όμως, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της χώρας του βρίσκεται στο γερμανικό. Οσον αφορά τον πρόεδρο των «27» Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, συμφώνησε αμέσως με το Βερολίνο.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι θα πάει για τα τέλη Μαρτίου και το αίτημα της κυβέρνησης για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, δεδομένου ότι εντάχθηκε στο συνολικό «πακέτο». Και όλα δείχνουν ότι η κίνηση αυτή των εταίρων -η επιμήκυνση για την Ιρλανδία που τράβηξε την Ελλάδα μαζί της έχει ήδη αποφασιστεί- αποσκοπεί σε μεγαλύτερη άσκηση πίεσης για λήψη νέων μέτρων. Αλλά τι μπορεί να κάνει περισσότερο η κυβέρνηση;

Το μόνο που της μένει είναι να υπογράφει ό,τι της δίνουν και να χαμογελάει στις «οικογενειακές φωτογραφίες». Η σύνοδος της Παρασκευής, λοιπόν, θα είναι μεταβατική ενόψει του Μαρτίου. Αναμένεται να υιοθετηθεί μία κοινή δήλωση των «27», στην οποία θα εκφράζεται η βούλησή τους να προστατεύσουν με όλα τα μέσα το ευρώ και την ευρωζώνη, αναμένοντας τις ουσιαστικές αποφάσεις του Μαρτίου. Ενα μήνυμα προς τις αγορές. Ηδη, έχει καλλιεργηθεί το έδαφος από το μέτωπο του Βερολίνου για μία διεύρυνση των δυνατοτήτων του Ταμείου, ενώ έχουν αποκλειστεί η αύξηση των πόρων του και η έκδοση ευρωομολόγων, παρά το γεγονός ότι η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί τελείως.

Ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποσαφηνίσει ότι τον Μάρτιο θα βρεθεί στο τραπέζι «ένα πλήρες πακέτο μέτρων». Οχι μόνο για τη λειτουργία του Ταμείου αλλά και τις δεσμεύσεις των υπερχρεωμένων χωρών για ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία. Επίσης, θα βρίσκονται στο τραπέζι οι γερμανο-γαλλικές προτάσεις για φορολογική εναρμόνιση και για την απασχόληση.

ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: