Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Ολες οι πτυχές του μεταναστευτικού ξαναμπαίνουν στην ατζέντα της κυβέρνησης, υπό την πίεση όχι μόνον των εσωτερικών αντιδράσεων αλλά και των αναταράξεων στις αραβικές χώρες της Μεσογείου.

Στις κυβερνητικές συσκέψεις για τη διαχείριση της κρίσης που δημιουργήθηκε με την απεργία πείνας των μεταναστών στη Νομική Σχολή, ετέθησαν ένα προς ένα τα προβλήματα, από τις συνθήκες γκέτο που έχουν διαμορφωθεί σε ορισμένες περιοχές έως και τα κριτήρια που ορίζει ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ για την παράνομη είσοδο και διαμονή των μεταναστών.

Σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση των προηγούμενων ημερών, η κυβέρνηση βλέπει θετικά το αίτημα των μεταναστών που, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν συμπλήρωσαν πέρυσι τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για την ανανέωση της άδειας εργασίας και παραμονής τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, και η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τους μετανάστες, Αννα Νταλάρα, επεξεργάζονται την αναμόρφωση της διάταξης που σήμερα ορίζει ως κατώτατο αριθμό τα 150 ημερομίσθια. Υπολογίζεται ότι περίπου 70.000-80.000 μετανάστες, βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προγραμματίζει την ένταση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, η πλειονότητα των μεταναστών εργάζεται πλέον χωρίς ασφάλιση και με αμοιβή κάτω από τις συμβάσεις. Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από τις εταιρείες ενοικίασης και επινοικίασης εργαζομένων.

Πιο σύνθετο θεωρείται το πρόβλημα των μεταναστών που έχουν έλθει παράνομα και διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Αθήνα, την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα. Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται προτάσεις για τη διαμόρφωση ξενώνων φιλοξενίας για τις νυχτερινές ώρες, σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν εμπειρία, ώστε να αποφορτιστεί η πίεση στις περιοχές με μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Στις 24 Φεβρουαρίου το μεταναστευτικό θα απασχολήσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Προστασίας του Πολίτη. Η κυβέρνηση επιδιώκει την αναθεώρηση των κριτηρίων που αφορούν στην παραμονή των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα. Ειδικά για το κριτήριο της παραμονής των μεταναστών στη χώρα εισόδου, στο υπουργείο Εξωτερικών, που βρίσκεται σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, εκτιμούν ότι η ελληνική επιχειρηματολογία για ισομερή κατανομή των μεταναστών θα τύχει υποστήριξης από όλες τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: