Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ούτε χαρτί δεν θα έχουν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς η χρηματοδότηση για το 2011 που ανέρχεται στα 7 εκ. ευρώ θα περικοπεί, μιας και το χρέος του Ιδρύματος από το 2010 είναι πάνω από 1 εκ. Τα υπόλοιπα 6 εκ. ευρώ περίπου φτάνουν μόνο για να πληρωθούν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, οι εργολάβοι και τα ενοίκια! Για εκπαιδευτικές δαπάνες ούτε λόγος.

Για να πληρώσει τους λογαριασμούς για το φως, το νερό και το τηλέφωνο αλλά και τους εργολάβους θα… δουλεύει φέτος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τα χρήματα που αναλογούν στο τοπικό Ίδρυμα για το 2011 από τον τακτικό προϋπολογισμό ανέρχονται στα 7 εκ. ευρώ.
Ωστόσο το 2010 το ταμείο ήταν μείον κατά 1 εκ. ευρώ, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου ήταν 7.5 εκ. ευρώ και μετά την τελευταία περικοπή έγιναν 6 εκ. ευρώ.
«Αυτό το 1 εκ. ευρώ θα μας λείψει και ήδη το έχουμε ξοδέψει. Άρα αυτό το ποσό μεταφέρεται στο 2011 και αντί για 7 εκ. ευρώ θα πάρουμε περίπου 6 εκ., όσο δηλαδή και οι δαπάνες μας», σχολίασε ο αντιπρύτανης κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης.
Οι δαπάνες του Ιδρύματος είναι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και οι πληρωμές των εργολάβων που «πατσίζουν» τα χρήματα που θα λάβει το Πανεπιστήμιο.
Στις δαπάνες όμως αυτές δεν έχουν υπολογιστεί οι δαπάνες για την εκπαίδευση των φοιτητών που είναι 1 εκ. ευρώ, τα καύσιμα, η αγορά χαρτιών, γραφικής ύλης κ.τ.λ.
«Φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε για τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Κάθε τμήμα έπαιρνε χρήματα για τις λειτουργικές του δαπάνες, για γραφική ύλη, για χαρτί υγείας για μολύβια κ.τ.λ. Ακόμη και για υλικό στα εργαστήριά τους. Τώρα δεν ξέρουμε που θα τα βρούμε αυτά τα χρήματα», επεσήμανε ο κ. Ζουμπουλάκης ο οποίος συμπλήρωσε πως το Ίδρυμα βρίσκεται σε «απελπισία».
Προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση χρημάτων οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να περικόψουν όλες τις νέες συμβάσεις σε εργολάβους από 30% έως και 50%, ενώ θα περικόψουν και τα οδοιπορικά των πανεπιστημιακών και εργαζομένων.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αντιμετωπίζει όμως και το μεγάλο έξοδο των ενοικίων. Κάθε μήνα πρέπει να καταβάλει 40.000 ευρώ σε ενοίκια γεγονός που αυξάνει τις δαπάνες του.
Για το λόγο αυτό θα ζητήσει από το Δήμο Βόλο και την Περιφέρεια την παραχώρηση κάποιου δημοσίου κτηρίου, για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση χρημάτων.


ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: