Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2011

ΑΛΑΛΟΥµ ΓΙΑ ΤΑ... µΙΣΑΝΟΙΧΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛµΑΤΑ

«Μα εµείς δεν είµαστε κλειστόεπάγγελµα. Γιατί µπαίνουµε στο νοµοσχέδιο;».

Με αυτό τον τρόπο απαντούσαν χθες στα «ΝΕΑ» οι εκπρόσωποι από Οµοσπονδίες πολλών επαγγελµατικών κατηγοριών που εντάσσονται, σύµφωνα µε πληροφορίες, στο νοµοσχέδιο για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων. Τέλος στο αλαλούµ που επικρατεί σε πολλούςκλάδους θα δώσει πάντως η επίσηµη δηµοσιοποίηση των διατάξεων του νοµοσχεδίου από το υπουργείο Οικονοµικών, οπότε και θα αποσαφηνιστεί ποια επαγγέλµατα και κατά πόσο επηρεάζονται. Αρκετοί είναι οι επαγγελµατίες που δηλώνουνπως µέχρι στιγµής δεν έχουν ενηµέρωση από τα αρµόδια υπουργεία, ενώ άλλοι διαµαρτύρονται πως δεν παίρνουν απαντήσεις στις διαφωνίες και τις ενστάσεις που διατυπώνουν. Την ικανοποίησή του για την κυβερνητική πρωτοβουλία εξέφρασε χθες ο ΣΕΒ.«Η ύπαρξη 150 και πλέον κλειστών επαγγελµάτων σε µια κατ’ όνοµα ανοιχτή οικονοµία αποτελείµοναδικό παράδοξο για µια χώρα µέλος της σύγχρονης Ευρώπης», επισηµαίνεται σε ανακοίνωση.

Κρεοπώλες
Καταπληξη έχέι προκαλέσει στους κρεοπώλες η ένταξή τους στη λίστα µε τα κλειστά επαγγέλµατα, όπως λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Καταστηµαταρχών Κρεοπωλών Πέτρος Δηµητρίου. «Δεν είναι απλώς ανοιχτό, είναι ορθάνοιχτο επάγγελµα και δεν ξέρουµε µε ποιο σκεπτικό εντάχθηκε. Οποιος θέλει δίπλα στο δικό µουµαγαζί, ακριβώς µεσοτοιχία, µπορεί να έρθει να ανοίξει κρεοπωλείο», αναφέρει. Ετσι, κάνουν διάφορες υποθέσεις για ποιο λόγο χαρακτηρίζεται το επάγγελµά κλειστό. «Μία από αυτές είναι για να επιτραπεί προσωπικό που δεν θα έχει εξειδίκευση» λέει και διευκρινίζει πως σήµερα πιστοποιείται από κρατική σχολή.

Συντηρητές ασανσέρ
«Διαβαζουμέτα δηµοσιεύµατα που µας εντάσσουνστα επαγγέλµατα που θα ανοίξουν,αλλά εµείς δεν είµαστε κλειστό επάγγελµα», λέει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών - Συντηρητών Ανελκυστήρων Γιώργος Βλασόπουλος. Οπως σηµειώνει µε αγωνία αλλά και αγανάκτηση, «δεν έχουµε ενηµέρωση από το υπουργείο για το θέµα. Χθες και προχθές µιλούσα µε υπηρεσίες τουυπουργείου Οικονοµικών, αλλά µου απαντούσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα. Μιλήσαµε και µε υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου επίσης δεν γνώριζαν».

Αρτοποιοί
απορια έΚφραζέι για το ενδεχόµενο ναανοίξει τοεπάγγελµα των αρτοποιώνο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος. «Για εµάςδεν υφίσταται θέµα ανοίγµατος ή κλεισίµατος διότι δενυπάρχουν περιορισµοί. Γεωγραφικοί περιορισµοί δεν υπάρχουν – καταργήθηκαν το 1992 – ούτε ποσοτικοί. Μπορεί κάποιος να ανοίξει έναν φούρνο δίπλα σε έναν άλλο».Επιπλέον, σε πρόσφατη επιστολή της Οµοσπονδίας προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι αρτοποιοί ανέφεραν πως τα δηµοσιεύµατα για το άνοιγµα του επαγγέλµατός τους «εκ του πονηρού διοχετεύονται από τα σούπερ µάρκετ και τους αρτοβιοµηχάνους». Κτηνίατροι
Δέν υπαρχέι περιορισµός για το επάγγελµα του κτηνιάτρου. «Μας ξαφνιάζει που ακούγεταιπως συγκαταλεγόµαστε στα κλειστά επαγγέλµατα», δηλώνει ο αντιπρόεδρος τουΠανελληνίουΚτηνιατρικού ΣυλλόγουΣωτήρηςΣωτηρίου. «Οποιος θέλει, όπου θέλει, µπορεί να ανοίξει κτηνιατρείο».«Είµαστε υπέρ των ανοιχτών επαγγελµάτων», υποστηρίζει ο κ. Σωτηρίου και συµπληρώνει πως οι µόνες απαιτήσεις για τη λειτουργία κτηνιατρείουείναι η απόκτηση αντίστοιχου πτυχίου, δήλωση στην Εφορία και άδεια ότι πληρούνται οι προβλεπόµενες προδιαγραφές.

Γεωλόγοι
τα έπαγγέλματα που υπάγονται στο Γεωτεχνικό Επιµελητήριο είναι, ούτως ή άλλως, ανοιχτά τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δηµόσιο τοµέα, λέει ο πρόεδροςτου Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ Θεόδωρος Μαρκόπουλος.

«Καθένας µπορεί να ασκήσει αυτά τα επαγγέλµατα, αρκεί να έχει πτυχίο του αντίστοιχου ΑΕΙ», λέει και τονίζει πως µέχρι στιγµής δεν έχει προηγηθεί ενηµέρωση του Επιµελητηρίου από οποιοδήποτε υπουργείο. «Οι έλληνες γεωτεχνικοί δεν υπηρετούµε απλώς το δηµόσιο συµφέρον, αλλά διασφαλίζουµε τη δηµόσια υγεία, την ασφάλεια της διατροφής της ελληνικής οικογένειας και τις περισσότερες πτυχές του περιβάλλοντος», τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος.

Δεν ανοίγει η αγορά των ταξί
το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Μεταφορών εξετάζει τη χορήγηση νέων αδειών ταξί σε ειδικές κατηγορίες µεταφορών και την οργάνωση του κλάδου σε εταιρείες.

Ωστόσο, νέες άδειες, µε την αυστηρή έννοια του όρου (εκτέλεση επιβατικών µεταφορών έως 5 ατόµων, όπως ήδη γίνεται µε τα γνωστά κίτρινα ταξί) θεωρείται απίθανο να χορηγηθούν, καθώς τα ταξί δεν εντάσσονται στην κατηγορία των «κλειστών επαγγελµάτων».

Ανάµεσα στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και στους αυτοκινητιστές εδώ και καιρό έχει αρχίσει διάλογος και εξετάζονται ποικίλες αλλαγές, οι οποίες προβλέπουν:

n Τη χορήγηση νέων αδειών για ταξί 5-9 θέσεων, µίνι βαν και λιµουζίνες που θα λειτουργούν µε ραντεβού ή τηλεφωνικές κλήσεις.

n Το δικαίωµα, στις ήδη υφιστάµενες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, να νοικιάζουν τα οχήµατά τους µε οδηγό, κάτι που ήδη επιτρέπεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

n Την αναβάθµιση των εταιρειών ραδιοταξί και τη δηµιουργία εταιρειών - συνεταιρισµών.

Σχολές χορού
ΑΝΑΜΕΣΑ στα επαγγέλµατα που ανοίγουν είναι καιαυτό του ιδιοκτήτη ερασιτεχνικής σχολής χορού. «Τα σωµατεία µας ουδεµία πληροφόρηση έχουν για τοθέµα», τονίζει µε αγανάκτηση η πρόεδρος του Σωµατείου Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδος Ελένη Μπουρτζίκου. Η κ. Μπουρτζίκου διατυπώνει ενστάσεις και απορίες και για το ενδεχόµενο να καταργηθείο περιορισµός που ισχύει σήµερα (το ίδιο πρόσωπο επιτρέπεται ναείναι διευθυντής σε δύο, το πολύ, ερασιτεχνικές σχολές χορού στον ίδιο νοµό. Αν καταργηθεί αυτό, υποστηρίζει η κ. Μπουρτζίκου, µπορεί να σηµάνει το... τέλος πολλών µικρών επιχειρηµατιών της επαρχίας.

Ιχθυολόγοι
ΣΤΟΝ κλαδο απασχολούνται δύο κατηγορίες επαγγελµατιών: πτυχιούχοι τµηµάτων Ιχθυοκαλλιέργειας - Ιχθυοκοµίας από τα ΤΕΙ, για τους οποίους τοεπάγγελµα είναι ήδη ανοικτό, και ορισµένοι κλάδοι πτυχιούχων ΑΕΙ όπως βιολόγοι και γεωπόνοι, στους οποίους τίθεται ο περιορισµός να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλµατος Ιχθυολογίας. «Αυτή η άδεια κατοχυρώνει την επιστηµονική ιδιότητα και δεν αντιλαµβάνοµαι πώς µπορεί να καταργηθεί», τονίζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιχθυολόγων του ∆ηµοσίου Ελπίδα Μπεκιάρη, για την πιθανότητα να θεωρείται το επάγγελµα κλειστό λόγω της άδειας.

Οδοντοτεχνίτες
το ΑΝΟΙΓΜΑ του επαγγέλµατος του οδοντοτεχνίτη πλήττει µηδαµινά τον κλάδο, ο οποίος απαρτίζεται από 1.500 ιδιοκτήτες εργαστηρίων και 6.000 εργαζόµενους οδοντοτεχνίτες, λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών Γιάννης Λωρέντης. «Η κατάργηση της λειτουργίας και εκµετάλλευσης οδοντοτεχνικού εργαστηρίου από τους συγγενείς πρώτου βαθµού του αποθανόντος (ως περιουσιακό στοιχείο πουκληρονοµείται) θα πλήττει το εισόδηµα µιας ή δύο οικογενειών µελώντου κλάδου τον χρόνο», συµπληρώνει.

Υδραυλικοί
Για σειρα αιτηµάτωνπου αφορούν το άνοιγµα του επαγγέλµατος έχει ενηµερώσει τα υπουργεία η Οµοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Αθήνας, αλλά ο πρόεδρός της Γ. Κωνσταντέλος λέει πως απάντηση δεν έχει πάρει. Ζητούν «να µην υποκαθιστούν τα κάθε είδουςσεµινάρια την προϋπηρεσία, πουπρέπει να αποκτάται στην πράξη. Να ισχύουν 4 χρόνια προϋπηρεσίας για να γίνει κάποιος τεχνίτηςκαι άλλα 3 χρόνια για να γίνει κάποιος εργοδηγός εγκαταταστάτης. Να µην είναι ψεύτικη η προϋπηρεσία.Για εµάς προέχει η δηµόσια ασφάλεια»,τονίζει ο κ. Κωνσταντέλος.

Λαϊκές αγορές
«ο ΜΟΝΟΣ χώρος όπου λειτουργεί ο ανταγωνισµός είναι οι λαϊκές αγορές. ∆εν χρειάζεται περαιτέρω απελευθέρωση. Αυτή τη στιγµή οι λαϊκές αγορές έχουν µια οργάνωση. Το υπουργείο γνωρίζει ποιοι και πόσοι εργάζονται σε αυτές. ∆ενυπάρχει δυνατότητα προσθήκηςκαι νέων πωλητών, γιατί δενυπάρχουν κενές θέσεις», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Επαγγελµατιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ιωάννης Καρακεσίσογλου. Οσον αφοράτην κατάργησητου περιορισµούπαράλληληςπηγής εισοδήµατος για τους πωλητές, η Οµοσπονδία έχειζητήσει να διατηρηθεί.


Casus belliοι δικηγορικές εταιρείες

«αιτιαπολεμου» θεωρούν οι δικηγόροι της περιφέρειας στη Βόρεια Ελλάδα,αλλά και τη Θεσσαλονίκη, τη δυνατότητα που προβλέπεται στο νοµοσχέδιο για το άνοιγµα των επαγγελµάτων να συστήνονται δικηγορικές εταιρείες από µέλη διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων.

«Εκτός από τη διάταξη του νοµοσχεδίου που αίρει τους γεωγραφικούς περιορισµούς στην άσκηση της δικηγορίας και θαπλήξει τους µικρούς δικηγόρους της επαρχίας, η δυνατότητα σύστασης δικηγορικών εταιρειών θα είναι καταστροφική για τηνπεριφέρεια. Ειδικά, µάλιστα, για περιφέρειες Πρωτοδικείων πουγειτνιάζουν µε τα µεγάλα αστικά κέντρα», λέει ο πρόεδροςτου ∆ικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Αθανάσιος Ξυνίδης. Και προσθέτει: «Αν περάσει αυτή ηδιάταξη, θα επέλθει ερηµοποίηση του δικηγορικού κλάδου στην επαρχία».

Οι ανισότητες
Η παραπάνω ρύθµιση, που δίνει τη δυνατότητα σε δικηγόρους µεγάλων πόλεων να εγκατασταθούν σε µικρότερεςτης περιφέρειας και να ασκήσουν εκεί δικηγορία χωρίς να είναι µέλη των τοπικών συλλόγων,«θα καταργήσει την ατοµική µαχόµενη δικηγορία», σύµφωνα µε την πρόεδρο του ∆ικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς Ευρώπη Αρτόγλου.

«Πρόκειται για άνιση µεταχείριση έναντι των συναδέλφων στα µεγάλα αστικά κέντρα. Είµαστε κάθετα αντίθετα», συµπληρώνει.

Η δυνατότητα σύστασης εταιρειών απασχολεί έντονα ακόµη καιτουςδικηγόρους της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου Μανόλης Λαµτζίδης κάνει λόγο για «εταιρείες - σούπερ µάρκετ» καθώς, όπως λέει, «θα αποµυζούν τη δικηγορική ύλη και τις αµοιβές των µικρότερων δικηγόρων», επηρεάζοντας αρνητικά και την ποιότητα των νοµικών υπηρεσιών.

«Οι συνεργάτες των εταιρειών στην περιφέρεια θα είναι εταίροι κατ’ ευφηµισµόν µόνο. Αντιδρούµε έντονα και συµµετέχουµε στην τριήµερη αποχή των δικηγόρων», λέει ο κ. Λαµτζίδης.

Σηµειώνεται ότι η σύσταση δικηγορικών εταιρειών από µέλη του ιδίου ∆ικηγορικού Συλλόγου προβλέπεται µε Π.∆. από το 1989. Αυτή τη στιγµή στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 400 δικηγορικές εταιρείες και 5 παραρτήµατα εταιρειών του εξωτερικού, ενώ στον Πειραιά οι δικηγορικές εταιρείες είναι 19 και αντίστοιχα τα παραρτήµατα ξένων εταιρειών ανέρχονται σε 10, που ασχολούνται µε ναυτιλιακές υποθέσεις. Το πλεονέκτηµα της εταιρείας έναντι του προσωπικού δικηγορικού γραφείου αφορά κυρίως σε λόγους φορολογικούς, καθώς κατά τα άλλα δεν υπάρχει καµιά διαφορά.


Τι προβλέπει το νοµοσχέδιο

Δύο ή περισσότεροι δικηγόροι, µέλη του ίδιου ή διαφορετικών ∆ικηγορικών Συλλόγων, µπορούν να συστήσουν δικηγορική εταιρεία.

Ως ΈΔΡΑ της εταιρείας ορίζεται η έδρα του Πρωτοδικείου µιας εκ των πρωτοδικειακών περιφερειών όπου ανήκουν αντιστοίχως ∆ικηγορικοί Σύλλογοι στους οποίους είναι εγγεγραµµένα µέλη της εταιρείας.

Η ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ εταιρεία µπορεί να ιδρύει υποκαταστήµατα στην αλλοδαπή σύµφωνα µε τις σχετικές διατάξεις της νοµοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΠΡΕΖΑ ΤV
21-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: