Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

ΚΑΔΟ - ΚΑΔΟ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Ούτε με “στρατιωτικά μέτρα” υποχωρεί το τείχος της ντροπής των σκουπιδιών, που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης. Η χθεσινή “επέλαση” δέκα στρατιωτικών τριαξονικών φορτηγών, που επιστρατεύτηκαν από το Γ’ Σώμα Στρατού, αποδείχθηκε τελικά ατελέσφορη, καθώς τα απορρίμματα που περισυνελέγησαν -κυριολεκτικά με τα χέρια- ήταν μόλις μερικές δεκάδες τόνοι.
Η μάχη δόθηκε κάδο με κάδο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η αντίσταση των “εχθρών”, όπως “αυτοί είχαν διασκορπίσει τις δυνάμεις τους”, ήταν ισχυρή. “Έπρεπε να σακουλιάσουμε τα χύμα σκουπίδια με τα χέρια σε μεγάλες κόκκινες σακούλες, να τις δέσουμε και μετά να τις φορτώσουμε στα τριαξονικά φορτηγά. Έπειτα έπρεπε να αδειάσουμε τους κάδους μπαίνοντας σχεδόν μέσα τους, διαδικασία δύσκολη και αναποτελεσματική για τον όγκο των σκουπιδιών”, λέει ο Φώτης Μαραντζίδης, εργάτης καθαριότητας του δήμου και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ.
Τα φορτηγά του στρατού, τα οποία οδηγούσαν στρατιωτικοί, περισυνέλεξαν απορρίμματα από δρόμους τους Ε’ διαμερίσματος και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο όγκος τους δεν ξεπέρασε τους 50 τόνους.
Το ατελέσφορο της προσπάθειας παραδέχθηκε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στάθης Αβραμίδης, που τόνισε ότι η χρήση των φορτηγών του στρατού ήταν άκαρπη. “Δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι μεγάλα φορτηγά που δεν μπορούν να μπουν στα στενά, όπου υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα. Δεν θεραπεύεις τον καρκίνο με ασπιρίνες, και γι’ αυτό η αποκομιδή με τα συγκεκριμένα φορτηγά δεν θα συνεχιστεί” τόνισε και συμπλήρωσε ότι γίνονται προσπάθειες από σήμερα να “πέσουν” στη μάχη των σκουπιδιών διπλάσιος αριθμός απορριμματοφόρων από τα λίγα ήδη υπάρχοντα σε λειτουργία.
Από τα 73 απορριμματοφόρα του δήμου σήμερα αναμένεται να κινηθούν περί τα 22-23 και να διπλασιάσουν τη δύναμη κρούσης της υπηρεσίας καθαριότητας, όμως το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί οριστικά αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον 50 απορριμματοφόρα σε καθημερινή λειτουργία. “Η μόνη λύση είναι η αγορά καινούργιων, διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου, δηλαδή τον ερχόμενο Μάρτιο”, τονίζει ο Στάθης Αβραμίδης σημειώνοντας την ανάγκη να βρεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις είτε από δημοτικούς πόρους είτε κεντρικά από την κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι η συντήρηση των 73 παλαιών απορριμματοφόρων του δήμου κοστίζει στον δήμο Θεσσαλονίκης περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όταν ένα καινούργιο απορριμματοφόρο κοστίζει περί τα 150.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την πρόταση να αξιοποιηθεί η βιομηχανία της ΕΛΒΟ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας τονίζει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να καταθέσει τις προτάσεις στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού. Για την πρόταση να αξιοποιηθεί άμεσα η ΕΛΒΟ ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες ο δημοτικός σύμβουλος Λ. Ζαχαριάδης τονίζει ότι “είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε σοβαρά”.


Αιχμές κατά της διοίκησης

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η νέα διοίκηση -αν και το πρόβλημα το κληρονόμησε- δεν φρόντισε να αξιοποιήσει επαρκώς τις δυνατότητες και την εμπειρία της υπηρεσίας. Όπως τονίζει ο Φ. Μαραντζίδης, μερικά πράγματα δεν έχουν αλλάξει στην υπηρεσία. Αναφέρει ότι “εδώ και μέρες δέκα απορριμματοφόρα έχουν επισκευαστεί από τους συναδέλφους του μηχανουργείου και δεν μπορούν να κινηθούν επειδή δεν υπάρχει λάδι για τα υδραυλικά τους μέρη”. “Πόσο κοστίζουν τα συγκεκριμένα είδη; Και πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες για την προμήθειά τους; Γιατί απαξιώνουν τους εργαζόμενους του μηχανουργείου και της καθαριότητας;” αναρωτιέται και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, συνδικαλιστική παράταξη των εργαζομένων, που σημειώνει ότι “η επιστράτευση του στρατού θυμίζει άλλες εποχές”. “Τι θα κάνουμε αν συνεχιστεί το πρόβλημα και μετά τον στρατό; Θα καταφύγουμε στο ΝΑΤΟ;” αναρωτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης.

Του Φίλιππου Δεργιαδέ


ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: