Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

ΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΟΓΝΩΝ ΤΟΥ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"

Κλειστή σε νέες εισαγωγές νεογνών παραμένει εδώ και δύο μέρες η μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”. Αιτία είναι ο εντοπισμός νοσοκομειακής λοίμωξης στον χώρο της μονάδας, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ακόμη για ποιο μικρόβιο πρόκειται.
Μάλιστα, υπήρξε περιστατικό εγκυμονούσας, η οποία επρόκειτο να γεννήσει πρόωρα λόγω προβλήματος, αλλά οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει 2-3 ημέρες και το νεογέννητο θα πρέπει να διακομιστεί στο νοσοκομείο “Ιπποκράτειο”.
Όπως δήλωσε στη “Μ” ο διευθυντής του “Παπαγεωργίου” Γιώργος Χριστόπουλος, η νοσοκομειακή λοίμωξη εντοπίστηκε προχθές, με αποτέλεσμα η ΜΕΘ νεογνών να σταματήσει προσωρινά να δέχεται νέα περιστατικά. Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι τα περίπου 30 νεογνά που ήδη νοσηλεύονται στη μονάδα δεν διατρέχουν κίνδυνο, ενώ γίνονται ενέργειες για την απολύμανση της μονάδας, προκειμένου από την ερχόμενη βδομάδα η ΜΕΘ να επαναλειτουργήσει.
Το περιστατικό αυτό φέρνει πάλι στο προσκήνιο το πρόβλημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων που παραμένει πονοκέφαλος για τα νοσοκομεία.  Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που η κατάληξη ήταν δυσάρεστη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου “Αλεξάνδρα”, όπου τον Οκτώβριο του 2009 τέσσερα νεογνά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του παθογόνου μικροβίου σεράτια, το οποίο εντοπίστηκε στη μονάδα νεογνών του ιδρύματος. Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και πριν τέσσερα χρόνια στο ίδιο νοσοκομείο, οπότε είχαν προσβληθεί 12 νεογνά, εκ των οποίων τα δύο κατέληξαν.
“Τα νεογνά που γεννιούνται πρόωρα συνήθως μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάθε λοίμωξη που κολλούν από την τρίτη μέρα της ζωής τους και μετά θεωρείται νοσοκομειακή λοίμωξη. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 20%-50% και εξαρτάται από το βάρος του μωρού”, εξηγεί στη “Μ” ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Εμμανουήλ Ροηλίδης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η συχνότερη νοσοκομειακή λοίμωξη στα νεογνά είναι αυτή που προκαλεί ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος, ο οποίος δεν έχει υψηλά ποσοστά θνητότητας, και οι σοβαρότερες είναι αυτές που προκαλούν τα gram αρνητικά, όπως η κλεψιέλα και το ακινετοβακτηρίδιο. Στις περιπτώσεις αυτές το ποσοστό θνητότητας κυμαίνεται από 40%-60%, ανάλογα με το βάρος των νεογνών.

“Πονοκέφαλος” οι νοσοκομειακές λοιμώξεις
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις εξακολουθούν να αποτελούν πονοκέφαλο για τα δημόσια νοσοκομεία. Το ποσοστό τους κυμαίνεται από 5%-15% πανελλαδικά, ενώ εμφανίζονται συχνότερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στις χειρουργικές κλινικές.
Τα θύματά τους είναι κυρίως ασθενείς με πολλά νοσήματα, οι ηλικιωμένοι και φυσικά τα νεογνά. Ο εντερόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, το ακινετοβακτηρίδιο, η κλεψιέλα, οι ψευδομονάδες και η σεράτια είναι μερικά από τα πιο γνωστά μικρόβια που προκαλούν νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2009 είχαν εντοπιστεί κρούσματα κλεψιέλας στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενηλίκων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστή σε νέες εισαγωγές ασθενών για λίγες ημέρες.
Η μετάδοση των νοσοκομειακών λοιμώξεων γίνεται μέσω των χεριών, των συσκευών με τις οποίες διασωληνώνονται οι ασθενείς, των αντικειμένων κοινής χρήσης μεταξύ των ασθενών, της μη τήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων μεταξύ των κρεβατιών των ασθενών και φυσικά της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής.
“Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα σε όλα τα νοσοκομεία, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης και της Αμερικής. Προκαλούνται από μικρόβια, τα οποία είναι ανθεκτικά, εξαιτίας τόσο της κακής εφαρμογής των κανόνων υγιεινής όσο και της αλόγιστης χορήγησης αντιβιοτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μικρόβια, όπως το ακινετοβακτηρίδιο και η κλεψιέλα, η ανθεκτικότητα των οποίων στα αντιβιοτικά ξεπερνά το 80%”, εξηγεί στη “Μ” ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ Παύλος Νικολαΐδης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι εδώ και δέκα ημέρες έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το σχέδιο με την ονομασία “Προκρούστης”, το οποίο είναι ένα σύστημα παρακολούθησης, καταγραφής και περιορισμού των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr


ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΣΟΚΩΛΟΓΛΥΦΤΗ ΑΠΟ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΙ.Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ.