Τρίτη, Ιανουαρίου 04, 2011

ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘµΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ…

ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΤΕ την ελληνική οικονοµία, προτού δείτε τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισµού του 2010 και για τα νέα µέτρα του 2011, διαµηνύει η κυβέρνηση στους οίκους αξιολόγησης, που έχουν προειδοποιήσει ότι ετοιµάζονται να προχωρήσουν σε µία ακόµη υποβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει ήδη έρθει σε επαφή για τον σκοπό αυτόν µε τους οίκους αξιολόγησης και έχει ζητήσει να τους παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία, ελπίζοντας να καθυστερήσει τουλάχιστον – αν όχι να αποτρέψει – µια νέα αρνητική τους απόφαση. Η ενηµέρωση των οίκων αναµένεται να γίνει τις επόµενες ηµέρες µε τηλεδιάσκεψη. Σηµειώνεται ότι τον περασµένο µήνα οι Fitch και Moody’s έθεσαν την Ελλάδα σε καθεστώς «αρνητικών προγνωστικών», προχωρώνταςέτσι ένα σκαλοπάτι πριν από την υποβάθµιση.

Ηκυβέρνησηθεωρεί ότι ηαρνητική στάση των οίκων αξιολόγησης και των αγορών, που έχουν ανεβάσει στα ύψη τα spreads των ελληνικών οµολόγων, πλήττοντας σοβαρά τις ελληνικές τράπεζες – αφού το ∆ηµόσιο δανείζεται από την τρόικα –, οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβληµα.

Ελπίζει,εποµένως, ότι η εικόναθα βελτιωθεί αν –όπως αναµένεται – συµφωνηθεί ώςτο τέλος Ιανουαρίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης ένας µηχανισµός µε βελτιωµένα χαρακτηριστικά, καθώς επίσης και µεγαλύτερα ποσά για τη διάσωση των οικονοµιών που κινδυνεύουν και µεγαλύτερη ευελιξία για την αγορά οµολόγων τους, έτσι ώστε να ηρεµήσουν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης.

Εν τω µεταξύ, ικανοποιηµένη εµφανίζεται από τα έσοδα που συγκέντρωσε το υπουργείο Οικονοµικών το 2010, τα οποία – σύµφωνα µε χθεσινά στοιχεία – έφτασαν τα 51,1 δισ. ευρώ, σηµειώνοντας υστέρηση 288 εκατ. ευρώ έναντι του τελευταίου στόχου. Η υστέρηση θεωρείται σχετικά µικρή, αν και ο στόχος είχε τεθεί µόλις πριν από έναν µήνα, µε τον προϋπολογισµό του 2011, ενώ καθοριστική ήταν η συµβολή του προσωρινού µέτρου της περαίωσης.

Τώρα, όλα εξαρτώνται από τα στοιχεία για τις δαπάνες, οι οποίες σηµείωναν και αυτές υπέρβαση ώς το τέλος Νοεµβρίου.

ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: