Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2011

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Αύξηση σημείωσε πέρυσι ο αριθμός των εν εξελίξει ερευνών για τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ. Από τον Απρίλιο του 2009 μέχρι το Μάρτιο του 2010 είχαν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως 852 έρευνες, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008-2009 ο αριθμός των ερευνών ήταν 706 και το 2007-2008 ήταν 608. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που σημειώνεται αύξηση των ερευνών.

Το Κέντρο Βίζενταλ απένειμε για πρώτη φορά φέτος στη Γερμανία τον πρώτο βαθμό για τις προσπάθειές της να καταδιώξει πρώην Ναζί και είναι η πρώτη φορά που αποδίδεται αυτός ο βαθμός σε άλλη χώρα εκτός από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κέντρου Βίζενταλ στην Ιερουσαλήμ, Εφρέμ Ζούροφ, δύο έρευνες  υπόπτων Ναζί για εγκλήματα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διεξάγονταν στη Βρετανία το 2009-2010, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής η Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο κ. Ζούροφ που είναι επίσης ο συντάκτης της ετήσιας έκθεσης του Κέντρου υποστηρίζει ότι η αύξηση των διώξεων οφείλεται βασικά σε δύο παράγοντες.

Πρώτον, αναφέρει στο BBC, φτάνει στο τέλος της η περίοδος που θα είναι εφικτή αυτή η δίωξη, γεγονός που κινητοποίησε τις χώρες που διαθέτουν την πολιτική θέληση να καταβάλουν μια προσπάθεια να καταδιώξουν πρώην Ναζί. Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει πλέον μεγαλύτερη ευαισθησία και περισσότερη γνώση για τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος.

Ο δεύτερος λόγος κατά τον κ. Ζούροφ είναι ότι ειδικά η Γερμανία άλλαξε την πολιτική της αναφορικά με τις διώξεις σημειώνοντας δραματική αύξηση από 27 το 2008-2009 σε 177 το 2009-2010. Η αλλαγή συνίσταται στο ότι η Γερμανία επέτρεψε τη δίωξη περισσότερων υπόπτων, ιδιαίτερα όσων δεν είχαν τίτλο αξιωματούχου ή δεν είχαν γερμανική καταγωγή.

Ο πρώτος βαθμός, συμπληρώνει, δόθηκε μεταξύ άλλων στη Γερμανία “για να καταδείξουμε την ικανοποίησή μας με την πρόοδο της”.

Ο Εφρέμ Ζούροφ σημειώνει ότι η Αυστρία διαθέτει “φρικτές επιδόσεις” στις διώξεις των Ναζί, καθώς δεν έχει φέρει ούτε μια υπόθεση για περισσότερα από 30 χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι υποψίες έχουν βαρύνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζουν εντός των συνόρων της. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του αρχηγού της κροατικής αστυνομίας Μίλιβοτς Ασνερ που κατηγορείται ότι οδήγησε εκατοντάδες ανθρώπους στο θάνατο. Ασκήθηκε δίωξη εναντίον του στην Κροατία, αλλά η Αυστρία, όπου ζει, αρνήθηκε την έκδοσή του.

Ωστόσο πέρυσι ακόμη και στην Αυστρία αυξήθηκε ο αριθμός των ερευνών από πέντε σε 28 και συστάθηκε μια ομάδα εργασίας για να διερευνήσει ποιες περιπτώσεις μπορούν να οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Η πρώτη ετήσια έκθεση του Κέντρου Βίζενταλ συντάχθηκε το 2002 και κάλυπτε το προηγούμενο έτος. Από το 2001 υποβλήθηκαν 78 μηνύσεις εναντίον Ναζί εγκληματιών πολέμου σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες από τις οποίες στις ΗΠΑ, που πήρε μαζί με τη Γερμανία τον πρώτο βαθμό πέρυσι, παρά τη μείωση στον αριθμό των ερευνών που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Κατά την περίοδο 2009-2010 πέντε άτομα καταδικάστηκαν για ναζιστικά εγκλήματα πολέμου, τρεις από αυτούς ερήμην στην Ιταλία και δύο στη Γερμανία..

Η τελευταία, ένατη στο σύνολο, έκθεση περιλαμβάνει επίσης κι έναν επικαιροποιημένο κατάλογο με τους δέκα πιο καταζητούμενους Ναζί όπως καθορίζονται από το Κέντρο.

Ο πρώην νούμερο ένα καταζητούμενος ήταν ο Τζον Ντέμτζαντζουκ, που δικάζεται αυτή τη στιγμή στο Μόναχο, κι έτσι στην πρώτη θέση ανέβηκε ο Σάντορ Κεπίρο που κατηγορείται ότι οργάνωσε τη μαζική δολοφονία τουλάχιστον 1.250 πολιτών στο Νόβι Σαντ της Σερβίας το 1942. Ο Κεπίρο καταδικάστηκε το 1944 στην Ουγγαρία, αλλά δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Η Ουγγαρία δεν εφάρμοσε την αρχική του ποινή, αλλά ξεκίνησε νέα έρευνα εναντίον του πριν από τρία χρόνια. Ο Κεπίρο άσκησε μήνυσε εναντίον του Ζούροφ για λίβελο και η δίκη ξεκίνησε πέρυσι.

Στο τελευταίο του βιβλίο “Επιχείρηση Τελευταία Ευκαιρία” ο κ. Ζούροφ άφηνε να εννοηθεί ότι σύντομα μπορεί να σταματήσει να εκδίδει τις ετήσιες αναφορές του Κέντρου, ωστόσο υπό το πρίσμα της πρόσφατης αύξησης των ερευνών φαίνεται να αλλάζει γνώμη “δεδομένων των θετικών εξελίξεων στη Γερμανία θα ήταν ηλίθιο να σταματήσω τώρα τη δουλειά μου” δήλωσε.

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2011

1 σχόλιο:

Πολιτικά Ανορθόδοξος είπε...

Έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου των Εβραίων στην Παλιστίνη πότε θα γίνουν;; Αλλά βέβαια αυτό δε τολμάνε ούτε να το αναφέρουν τα τσιράκια τους. Και βέβαια και εσείς στο Πρέζα που κράζετε όλες τις ειδήσεις αυτή δεν τολμήσατε να τη σχολιάσετε καν!