Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2011

ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ Η ΚΡΗΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ

Η Κρήτη είναι από τις πιο ανοχύρωτες περιοχές της χώρας σε ενδεχόμενη κατανάλωση επιμολυσμένου χοιρινού κρέατος, αφού το "Είσαι στην ΕΟΚ - Μάθε για την ΕΟΚ" της δεκαετίας του '80 ήταν η λογική βάσει της οποίας η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της στα ολλανδικά χοιρινά, διαλύοντας μέχρι... "θανάτου" την κρητική χοιροτροφία! Μέχρι τότε ήμασταν μάλιστα αυτάρκεις στο χοιρινό κρέας και κάναμε μέχρι και εξαγωγές...
Εδώ και πολλά χρόνια όμως οι Κρητικοί καταναλώνουν κυρίως τα ύποπτα για διοξίνες ολλανδικά χοιρινά, γεγονός που κάνει όσους ξέρουν ότι δεν τρώνε... "ντόπιο γουρουνόπουλο" στο άκουσμα τέτοιων διατροφικών σκανδάλων κυριολεκτικά να κάνουν το σταυρό τους!
Η "Νέα Κρήτη" χθες το πρωί επικοινώνησε με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. «Τι ελέγχους να κάνουμε; Δε μας το ζήτησε κανείς», ήταν η ανεπίσημη απάντησή τους. Αργότερα όμως, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κατέθεσε στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη έγγραφο, στο οποίο αναφέρει ακριβώς το αντίθετο: «Στην περιφέρεια Κρήτης, στα πλαίσια του ελέγχου των τροφίμων ζωικής προέλευσης και ειδικότερα με το πρόγραμμα ελέγχου καταλοίπων, (η υπηρεσία) πραγματοποιεί εργαστηριακούς ελέγχους σε κρέας και γάλα για την ύπαρξη διοξινών. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν αρνητικά από όλη την περιφέρεια Κρήτης. Επίσης, έγινε έλεγχος στις διακινήσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης και δε βρέθηκαν διακινούμενα τρόφιμα από Γερμανία στην Κρήτη που να ανήκουν στις ύποπτες κατηγορίες, δηλαδή αβγά, κρέας χοιρινό και κρέας πουλερικών κατά το επίμαχο διάστημα, δηλαδή από 15 Νοεμβρίου και μετά.
Τέλος, διεξάγονται έλεγχοι και στις εγκαταστάσεις λιανικού εμπορίου από κλιμάκια των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης για την ύπαρξη τροφίμων με συστατικά που μπορεί να έχουν σχέση με τα ελεγχόμενα τρόφιμα»!..

«Να αφυπνιστούμε»

«Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε από διοξίνες δεν μπορεί παρά να μας αφυπνίσει και στην Ελλάδα διότι, ενώ παρουσιάστηκε αρχικά στη Γερμανία, μετακόμισε ήδη στην Ολλανδία και στην Αγγλία», τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο στη "Νέα Κρήτη" ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Παπαδάκης.
«Ο όρος "διοξίνες"», εξηγεί ο ίδιος, «αναφέρεται σε μια μεγάλη οικογένεια οργανικών αρωματικών ενώσεων, οι οποίες είναι άχρωμες και άοσμες και περιέχουν στο μόριό τους άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και χλώριο. Οι διοξίνες είναι από τους πλέον διαδεδομένους ρύπους των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών. Παράγονται κατά τη διάρκεια των διαφόρων διεργασιών, όπως ατελή καύση αστικών απορριμμάτων ή νοσοκομειακών αποβλήτων, κ.λπ. Μετά την εκπομπή τους στον αέρα, οι διοξίνες καταλήγουν στα νερά, το έδαφος, τα φυτά και τέλος στα τρόφιμα».
Όπως μας ενημερώνει ο κ. Παπαδάκης, «η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) θεωρεί τα τοξικά ισομερή των διοξινών, διβενζοφουρανίων και αναλόγων διοξινών PCB's, ως ισχυρά καρκινογόνες ουσίες, που μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη των κυττάρων και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης. Ακόμη και απειροελάχιστες συγκεντρώσεις διοξινών μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα των οργανισμών. Στην περίπτωση δε που κάποιος μολύνεται από διοξίνη σε θανατηφόρα επίπεδα, καταλήγει μέσα σε λίγα χρόνια».

neakriti.gr


ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: