Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2011

ΤΡΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΡΙΣµΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.∆. ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS

Σε τρεις ανέρχονται οι αναφορές-φωτιά οιοποίες – σύµφωνα µετοπόρισµα της Εξεταστικής Επιτροπής –καίνε ΠΑΣΟΚ και Νέα ∆ηµοκρατίαγια τη ροή µαύρου χρήµατος απότη Siemens προς αυτά.

Πρόκειται για το ένταλµα επιβολής ποινής από τιςγερµανικές Αρχές στον ΜιχάληΧριστοφοράκοπου έκρινε ότι το πρώηνστέλεχος της γερµανικής εταιρείας έδινε µίζες 2% του τζίρου κάθε σύµβασης στα δύο µεγαλύτερα κόµµατα ώστενα «διασφαλιστεί µια ισχυρότατ ηδικτύωση της Siemensµε τουςέλληνες πολιτικούς». Επίσης η παραδοχή του Θόδωρου Τσουκάτου ότι ένα εκατοµµύριο µάρκα πέρασαν το 1999 στο ταµείο του ΠΑΣΟΚ καθώς και η ένορκη κατάθεση του αποβιώσαντος γενικού διευθυντή της Ν.∆. Γιάννη Βαρθολοµαίου ότι εστάλησαν από τη MAYO για λογαριασµό της Ν.∆. συνολικά 101.499.000 δραχµές κατά τη χρονική περίοδο 1989-1990.

Την ίδια στιγµή ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης και τα άλλα µέλη σηµειώνουν ότι «η Εξεταστική δεν έχει κατά νόµο την αρµοδιότητα για τον έλεγχο της χρηµατοδότησης των πολιτικών κοµµάτων και συνεπώς δεν νοµιµοποιείται να προβεί σε διερεύνηση των οικονοµικών και έλεγχο των ταµείων τους». Παραπέµπουν την έρευνα του ελέγχου στην αρµόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ επισηµαίνουν ότι η υπόλοιπη διερεύνηση σε ό,τι αφορά τον χρηµατισµό συγκεκριµένων πολιτικών προσώπων – εκτός τέως υπουργών και υφυπουργών – ο ρόλος ανατίθεται στις δικαστικές αρχές.

ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ της Εξεταστικής και στο κεφάλαιο «Πολιτικά Κόµµατα» αναφέρεται ότι το Ειρηνοδικείο του Μονάχου, σε επίσηµη µετάφραση του εντάλµατος επιβολής ποινής στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, έκρινε – µεταξύ άλλων – πως οι πληρωµές στα πολιτικά κόµµατα «θα γίνονταν συγκαλυµµένα» και πως το πρώην στέλεχος της Siemens Hellas προωθούσε τη µίζα του 2% από κάθε σύµβαση αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.∆.προκειµένου να επιταχύνει την παραλαβή των επιµέρους έργων του C4I, εκµεταλλευόµενο την κοµµατική δικτύωση που είχαν οι αρµόδιοι δηµόσιοι υπάλληλοι µε τα δύο κόµµατα.

Στη συνέχεια όµως –όπως σηµειώνεται στο πόρισµα τηςΕξεταστικής – ο κ. Μ. Χριστοφοράκος, προκειµένου να ελαφρύνει τη θέση του και ερχόµενος σε συµφωνία συµβιβασµού µε τη Siemens για την τήρηση της εχεµύθειας για όλεςτις εν δοεταιρικές υποθέσεις που περιήλθαν εις γνώσιν του, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Στο πόρισµα οι βουλευτές της Εξεταστικής αναφέρονται και στην κατάθεση του Θόδωρου Τσουκάτου (έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατική δραστηριότητα και συνεχίζεται η δικαστική έρευνα), στις 26 Ιουνίου 2008, στον τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, στον οποίο χαρακτήρισε «πάγια πρακτική να ενισχύουν οικονοµικά όλα τα κόµµατα οι µεγάλες εταιρείες της χώρας».

Επιπλέον στο πόρισµα υπογραµµίζεται πως ο Θ. Τσουκάτοςκατέθεσε στον Π. Αθανασίου πωςο ίδιος δεν γνώριζε αυτή τη διαδικασία, ότι ενηµερώθηκε από τον κ. Χριστοφοράκο πως «το έµβασµα του ενός εκατοµµυρίου µάρκων είχε µπει σε λογαριασµό του εξωτερικού που του είχαµε δώσει», ενώ ύστερα από λίγες µέρες δήλωσε πως «ο κ. Βίος τον ενηµέρωσε ότι τα χρήµατα είχαν έρθει στην Ελλάδα και πως επρόκειτο να αρχίσει η εισροή τους στο ταµείο του κόµµατος».

Επίσης, κατά την έρευνα της Εξεταστικής, µε αφορµήτη ροή µαύρου χρήµατος από τηMAYO προς τη Ν.∆. – όπως σηµειώνεται στο πόρισµα – ζητήθηκε απότην Τράπεζα της Ελλάδος ν’ανοίξει ο λογαριασµός της MAYO στη Royal Bank of Schottland.

ΠΡΕΖΑTV

26-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: