Αντίδραση στο αυξημένο ενδιαφέρον της Αγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ή μια επίσκεψη προεκλογικού χαρακτήρα με πολλά «θα» και υποσχέσεις, ενόψει και της επικείμενης μετάβασης του Αντ. Σαμαρά; Ο λόγος για την τριήμερη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου το περασμένο Σαββατοκύριακο στην περιοχή, συνοδεία μεγάλου υπουργικού κλιμακίου.
Ως γνωστόν ο τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, έχει θέσει επανειλημμένως θέμα αμοιβαιότητας μεταξύ της «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» και των ζητημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πιέζει για θέματα όπως η εκλογή των μουφτήδων και η «τουρκική» εκπαίδευση.
Ο πρωθυπουργός είπε εμμέσως πλην σαφώς «ναι» στην εκλογή μουφτή, πρακτική που δεν ακολουθείται πουθενά στον κόσμο, καθώς Τουρκία, Γαλλία, Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Τυνησία, Μαρόκο και Τατζικιστάν διορίζουν τους μουφτήδες. Δεσμεύτηκε όμως για διακομματικό διάλογο πριν από οποιαδήποτε απόφαση.
Ωστόσο η Αγκυρα, όπως έχει αποδείξει και με την εκλογή των ψευτομουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή, επιχειρεί να τους μετατρέψει από θρησκευτικούς λειτουργούς σε πολιτικούς παράγοντες με αυξημένη επιρροή. Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα υπάρχει κόντρα του ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ με τους δύο μειονοτικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι φοβούνται ότι μελλοντικά ο ρόλος τους θα υποβαθμιστεί.
Στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες περιλαμβανόταν και η αναβάθμιση της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία, γεγονός θετικό από μόνο του, το οποίο, όμως, δεν συνοδεύτηκε από δέσμευση για ενίσχυση της πομακικής, παρότι ο κ. Παπανδρέου μίλησε από τα ορεινά Πομακοχώρια.
Και το κυριότερο είναι ότι δεν δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση των δημόσιων δημοτικών σχολείων, τα οποία, αντίθετα, λόγω «Καλλικράτη» αναμένεται να υποστούν περαιτέρω συρρίκνωση εξαιτίας συγχωνεύσεων, με αποτέλεσμα τα παιδιά των μουσουλμάνων που επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτά να είναι υποχρεωμένα να διανύουν αποστάσεις ακόμη και δεκάδων χιλιομέτρων.
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων των μειονοτικών χωριών έχουν να κάνουν κυρίως με την υψηλότατη ανεργία (και την παρεπόμενη μετανάστευση), την αποβιομηχάνιση και την ανάγκη αναπροσανατολισμού των γεωργικών καλλιεργειών. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον της Αγκυρας για την περιοχή, την οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα 300 τούρκοι επιχειρηματίες για επενδύσεις, ενώ δραστηριοποιείται έντονα και η τουρκική τράπεζα Ziraat.
Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε, επίσης, ότι στα ΚΕΠ θα προσληφθούν και άνθρωποι που μιλούν την τουρκική, ενώ και οι προφορικές εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης θα γίνονται και στα τουρκικά. Στελέχη της μειονότητας χαρακτηρίζουν θετικά αυτά τα μέτρα, αλλά τονίζουν ότι τα ακούνε για πολλοστή φορά. «Η ανωτατοποίηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας (ΕΠΑΘ) έχει εξαγγελθεί εδώ και ένα χρόνο, για τα βακούφια υπάρχει νόμος από το 2008 που δεν εφαρμόζεται, ενώ και η απόφαση για τις εξετάσεις διπλώματος οδήγησης ελήφθη επί Ν.Δ. πριν δύο χρόνια» λέει στην «Κ.Ε.» ο δημοσιογράφος Ντεντέ Αμπντουλχαλίμ.
Μειονοτικά στελέχη θυμίζουν ότι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης λόγω και της στήριξης της μειονότητας και εκτιμούν ότι οι υποσχέσεις του κ. Παπανδρέου ίσως συνδέονται με σκέψεις για πρόωρες εκλογές. Ισως για το ίδιο ενδεχόμενο προετοιμάζονται ο Α. Σαμαράς, αλλά και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία επίσης επισκέπτεται αυτές τις μέρες την περιοχή.
Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ tsakir@enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
27-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου