Παραμονές Χριστουγέννων κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στο νοσοκομείο της Κορίνθου, ύστερα από καταγγελίες για χρηματισμό γιατρών από ασθενείς.
Ο έλεγχος επεκτάθηκε στο «πόθεν έσχες» των γιατρών και τις επόμενες μέρες αναμένονται οι αναφορές του Σώματος. Ο συγκεκριμένος έλεγχος, όμως, στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει άλλη μία κακοφορμισμένη πληγή του ΕΣΥ. Από τα βιβλία προέκυψε ότι επί σειρά ετών το νοσοκομείο δεν είχε εισπράξει ως ώφειλε την εισφορά από τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές αιμοκάθαρσης. Από την έρευνα, που επεκτάθηκε και στα νοσοκομεία της Αθήνας, διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο είναι γενικευμένο και έχει στερήσει από το ΕΣΥ έσοδα της τάξεως των 30-35 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, έπειτα από τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου σε 17 ιδιωτικές κλινικές τεχνητού νεφρού, προέκυψαν ενδείξεις χρηματισμού γιατρών του ΕΣΥ.
Από το 1998 με τον νόμο 2646 δόθηκε η δυνατότητα στις ιδιωτικές μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης να δέχονται νεφροπαθείς με παραπεμπτικό από τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με προεδρικό διάταγμα, το 2000, καθορίστηκε η υποχρέωση των ιδιωτικών μονάδων να αποδίδουν στο νοσοκομείο το 5% επί του ποσού που εισέπρατταν για κάθε πράξη. Οι επιστροφές αυτές, σύμφωνα με τους πρώτους ελέγχους του ΣΔΟΕ και στα νοσοκομεία και σε ιδιωτικές κλινικές, ουδέποτε έγιναν, αν και στα βιβλία των κλινικών έχουν εγγραφεί στους ισολογισμούς, ενώ στα βιβλία των νοσοκομείων αποτυπώνονται μόνον στους προϋπολογισμούς.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ κινείται σε δύο επίπεδα:
- Ελέγχονται εξονυχιστικά τα βιβλία των ιδιωτικών κλινικών καθώς, πέραν των οφειλόμενων εισφορών προς το ΕΣΥ, θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ερώτημα της φοροδιαφυγής αφού περνούσαν στα βιβλία τους τη δαπάνη της επιστροφής χωρίς να την έχουν πραγματοποιήσει.
- Εξονυχιστικός έλεγχος έχει αρχίσει και στα δημόσια νοσοκομεία με μονάδες τεχνητού νεφρού για την παράλειψή τους να κινήσουν τη διαδικασία είσπραξης της επιστροφής. Στην Αττική ελέγχονται 23 νοσοκομειακές μονάδες και στην περιφέρεια άλλες 63 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, θέμα ημερών είναι το κλείσιμο των πρώτων ελέγχων «πόθεν έσχες» σε ιδιώτες γιατρούς που δήλωναν χαμηλά εισοδήματα και εντοπίστηκαν να έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρώτος φάκελος αφορά οδοντίατρο της Αθήνας με δηλωθέν εισόδημα 30.000 ευρώ και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών άνω του ενός εκατομμυρίου. Ο δεύτερος φάκελος είναι διευθυντή κλινικής δημόσιου νοσοκομείου, που επίσης είχε δηλωμένο εισόδημα περίπου 30.000 ευρώ ενώ οι τραπεζικοί του λογαριασμοί είχαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ με εμβάσματα που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν. Συνολικά, οι φάκελοι γιατρών για τους οποίους έχει ήδη ζητηθεί άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι 200 και ο χρόνος που θα χρειαστεί για την πλήρη διερεύνησή τους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους έξι μήνες.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
27-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου