Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2011

ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΜΦΘΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΤΕΛΗ ΕΤΟΥΣ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποχρεωθεί να αυξήσει τα επιτόκια εφόσον ο πληθωρισμός δεν αρχίσει να υποχωρεί ως τα τέλη του 2011, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Jose Manuel Gonzalez-Paramo.

"Η ΕΚΤ έχει εμπιστοσύνη πως η τρέχουσα άνοδος στον πληθωρισμό είναι προσωρινή και συνδέεται με τις τιμές ορισμένων πρώτων υλών. Ελπίζουμε πως θα αρχίσει να πέφτει πάλι προς το τέλος του έτους" τόνισε σε κυριακάτικη συνέντευξή του στην εφημερίδα ABC ο Gonzalez-Paramo. "Αλλά εάν αυτό δεν συμβεί, θα χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεξέλεγκτο τον πληθωρισμό. Η απώλεια φερεγγυότητας όσον αφορά τη συγκράτηση του πληθωρισμού έχει πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις" τόνισε.

Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ άφησε σταθερά τα επιτόκια στο 1% λέγοντας πως η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού δεν μεταβάλλει τις εκτιμήσεις της για τους μεσοπρόθεσμους πληθωριστικούς κινδύνους.

Ο Gonzalez-Paramo απέκλεισε τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, με τον πληθωρισμό στο 2%, παραδέχθηκε όμως πως η Ισπανία αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση καθώς πρέπει να απορροφήσει την επίδραση μιας δεκαετούς φούσκας των ακινήτων η οποία έσκασε.

Ενώ η Ισπανία ξεκίνησε σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων είναι η αλλαγή των κανόνων εργασίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος, το κλειδί στην ανάκαμψη της χώρας είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος μισθολογικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την περασμένη εβδομάδα κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικάτα στην Ισπανία υπέγραψαν μία ευρεία κοινωνική συμφωνία για την αύξηση της απασχόλησης και τη βιομηχανική ανάπτυξη, αφήνοντας όμως για μελλοντικές συνομιλίες τα δύσκολα θέματα των μισθολογικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ο Gonzalez-Paramo δήλωσε πως το ευρώ δεν κινδυνεύει, αλλά δεν πρέπει να αγνοείται η αντίληψη της αγοράς για την υστέρηση ορισμένων κυβερνήσεων ως προς τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις.

ΠΡΕΖΑ TV
7-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: