Κυριακή, Φεβρουαρίου 27, 2011

ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ


ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ και τη Θεσσαλονίκη δεν είναι τα ξενοδοχεία που λείπουν αλλά οι τουρίστες. Κι όμως, ο νέος αναπτυξιακός νόμος ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να γίνουν ακόμα περισσότερα και μάλιστα με παχυλές επιδοτήσεις!
Τι κι αν αντιδρούν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων-ΣΕΤΕ (όπου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) αλλά και οι ενώσεις των ξενοδόχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Ο αρμόδιος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είχε άλλη γνώμη.


Κόντρα σε κάθε αναπτυξιακή αλλά και επενδυτική λογική, αφού οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας παραμένουν μισοάδειες την τελευταία διετία, τα έσοδά τους πραγματοποίησαν βουτιά 30-40% στο ίδιο διάστημα και οι ιδιοκτήτες πολλών εξ αυτών τους έχουν βάλει φανερό ή «σιωπηρό» πωλητήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην περιοχή της Θεσ/νίκης φέρονται να πωλούνται περί τις 15 ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς η μέση ετήσια πληρότητα των ξενοδοχείων έχει πέσει στο 40%. Στην Αθήνα έχουν κλείσει, ήδη, ξενοδοχεία του κέντρου (Ομόνοια, πλ. Κάνιγγος, Σταδίου) και περισσότερες μονάδες είναι υπερχρεωμένες εξαιτίας των δανείων που πήραν για να εκσυγχρονιστούν εν' όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.


Σε μια εποχή που η κυβέρνηση περικόπτει μισθούς και συντάξεις, ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αποφασισμένο να μοιράσει επιδοτήσεις σε, άγνωστους προς το παρόν, ομίλους και μεμονωμένους επιχειρηματίες.


Είναι τόσο κραυγαλέα η επιμονή της κυβέρνησης να επιτρέψει τις επιδοτήσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ώστε στην αγορά οι φήμες οργιάζουν. Εμπειροι παράγοντες της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς συσχετίζουν την επιμονή του Μ. Χρυσοχοΐδη με πιθανό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών από την περιοχή των εμιράτων, το Ισραήλ και τη Ρωσία.


Επιπλέον, φήμες θέλουν γνωστές ξένες αλυσίδες να σχεδιάζουν την είσοδό τους στην εγχώρια αγορά, αλλά οι έλληνες επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργάζονται επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο τους για τη δημιουργία νέων μονάδων, μέσω επιδοτήσεων αλλά και φορολογικών και πολεοδομικών κινήτρων.


Στελέχη του κλάδου, πάντως, επισημαίνουν ότι στον ακήρυκτο πόλεμο μεταξύ των παλιών και των νέων τζακιών στον κλάδο των ξενοδοχείων, συνειδητά ή όχι, η κυβέρνηση εμφανίζεται να προσφέρει πλεονέκτημα στη νέα φουρνιά επιχειρηματιών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο του τουρισμού.


Σε επιστολή του προς τους ξενοδόχους-μέλη του ΞΕΕ ο πρόεδρός του, Γ. Τσακίρης, κάνει λόγο για την ανάγκη «να υπάρξει μια "αποφόρτιση" των κινήτρων για τις παραδοσιακά κορεσμένες τουριστικά περιοχές, καθώς και την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου η ενίσχυση τυχόν επενδύσεων ίδρυσης νέων μονάδων δεν έχει προηγούμενο και οποιαδήποτε κινητροδοτική παρέμβαση θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τις υπάρχουσες και ουδέποτε ενισχυθείσες επιχειρήσεις».


Ο Αρ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Θεσ/νίκης από την πλευρά του υπενθυμίζει ότι ακόμα κι όταν επιτράπηκε η δημιουργία νέων ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (παρ' ότι ήταν χαρακτηρισμένες ως τουριστικά κορεσμένες περιοχές) ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ποτέ δεν επιτράπηκε να δοθούν επιδοτήσεις.


Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ. ΥΦΑΝΤΗ pdifandis@enet.gr


ΠΡΕΖΑ TV
27-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: