Κυριακή, Φεβρουαρίου 27, 2011

ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ


ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ σε αμαρτίες του παρελθόντος είναι τα λίγα κονδύλια που απομένουν στην Ελλάδα για να στηρίξει επενδύσεις που θα τη βγάλουν από τη μεγάλη ύφεση. 
Υποχρεούται να διαθέσει μόνο το 2011 ακόμη και 1,5 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει επενδυτικά σχέδια της προηγούμενης δεκαετίας, ποσό που στην ουσία δεν διαθέτει λόγω μνημονίου το οποίο επιβάλλει νέο πετσόκομμα των δημόσιων επενδύσεων με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.
Ετσι, τη στιγμή που αναστέλλεται ή καθυστερεί η προκήρυξη νέων προγραμμάτων και βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία αναθεώρηση του ΕΣΠΑ για να βρεθούν κονδύλια για νέα έργα, δημιουργείται άμεσος κίνδυνος τα λεφτά αυτά να «κληθούν» να καλύψουν... αμαρτίες του παρελθόντος.

Το πρόβλημα είναι ο πακτωλός υπαγωγών αλλά και αιτημάτων για επιδοτήσεις μέσω του παλαιού αναπτυξιακού νόμου, που σταμάτησαν στο τέλος του 2009. Ακόμη εκκρεμούν προς έγκριση 2.000 σχέδια. Χωρίς να αμφισβητείται ότι πολλά από τα έργα που εγκρίθηκαν ή «περιμένουν» την ώρα τους είναι σημαντικά και αξιόλογα, ο νόμος από τη φύση του δημιουργεί οικονομικό ζήτημα.


Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, τα πολύ «χαλαρά» κριτήρια αξιολόγησης του νόμου, που ψηφίστηκε το 2004 και επέτρεπε την έγκριση επενδυτικών σχεδίων με βάση το... 4 στα 10, έχουν οδηγήσει σε πληθωρισμό έργων που πρέπει να καλυφθούν από κοινοτικό αλλά κυρίως κρατικό χρήμα τα επόμενα χρόνια.


Το 2010 πληρώθηκαν 920 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσουν στα 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ οι ανάγκες κάλυψης επενδύσεων του ν. 3299/04 αλλά και προγενέστερων έργων, που βρίσκονται ακόμη στον δρόμο ή έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και... δεν έχουν λάβει την επιχορήγηση που δικαιούνται.


Ο νέος νόμος


Ολα αυτά τη στιγμή που η πολυαναμενόμενη προκήρυξη του Απριλίου για τον νέο επενδυτικό νόμο περιορίζει σε 500 εκατ. ευρώ (και σε άλλα τόσα το φθινόπωρο) την άμεση παροχή «ρευστού» σε μια οικονομία που στενάζει από την έλλειψη δανείων.


Σημειώνεται ότι το ΕΣΠΑ για το σύνολο της περιόδου 2007-2013 προβλέπει τη διανομή του 10% περίπου των κονδυλίων του προς επιχειρήσεις, δηλαδή το πολύ 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το ποσό, λένε αρμόδια στελέχη, που απαιτείται για να καλυφθούν 3 έτη επιδοτήσεων του «παλαιού» αναπτυξιακού νόμου. Γι' αυτό και επιχειρείται μεταφορά κονδυλίων από επενδύσεις σε υποδομές, παρ' ότι και αυτή είναι αμφίβολο αν επαρκεί για να λύσει το πρόβλημα.


Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, δεν μπορεί να μην δοθούν τα λεφτά σε όσους τα δικαιούνται. Ωστόσο, περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες για νέες προκηρύξεις στήριξης μικρομεσαίων που έχει ανάγκη η οικονομία, ειδικά σε κλάδους που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.


Το αναθεωρημένο μνημόνιο, που ήρθε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει ρητά ότι θα περικοπούν και άλλο οι εθνικές επενδύσεις. Ζητείται η εξαρχής επαναξιολόγηση όλων των προγραμμάτων που «τρέχουν», με σκοπό να αξιολογηθεί τι μπορεί να «κοπεί» στο πλαίσιο της εύρεσης μέτρων αξίας 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-2014.


Τα λεφτά, λένε αρμόδια στελέχη, είναι πολλά. Φοβούνται λοιπόν ότι παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κοπεί άλλο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στην πράξη θα επαναληφθεί η γνωστή... ιστορία. Τα φορολογικά έσοδα δεν θα έρθουν, οι λειτουργικές δαπάνες δεν θα συγκρατηθούν αρκετά και στο προσκήνιο σε λίγους μήνες θα έρθει ξανά το εύκολο «θύμα». Το κονδύλιο για επενδύσεις, που έχει περικοπεί ήδη 5 φορές μέσα σε έναν χρόνο...


2.000 προτάσεις στην αναμονή


Στο πεδίο των επενδυτικών νόμων, το αρμόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης επιχειρεί ένα «ξεκαθάρισμα» των προτάσεων που είναι ανενεργές, έχουν μείνει στη μέση, ή δεν θα εγκριθούν καθώς πλέον τα οικονομικά τους στοιχεία είναι πολύ πιο δυσμενή από το έτος κατά το οποίο έγινε η αίτηση (η περίοδος έληξε το 2009 για τον προηγούμενο νόμο, δηλαδή έναν ή και δύο έτη πριν).


Πληροφορίες από τον επιχειρηματικό κόσμο αναφέρουν ότι περίπου 2.000 προτάσεις, κυρίως τουριστικές και για φωτοβολταϊκές επενδύσεις, βρίσκονται στην... αναμονή να εγκριθούν ακόμη και από το 2007. Σε πολλές από τις περιπτώσεις οι επιχειρηματίες έχουν πλέον ανοικτά εκφράσει την άρνησή τους να προχωρήσουν εν μέσω κρίσης στο έργο.


Επίσης πολλοί περιμένουν χρόνια να πληρωθούν για ολοκληρωμένες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται σε αρκετούς από αυτούς έντονο πρόβλημα ρευστότητας. Μεγάλο μέρος έλαβε τα λεφτά που δικαιούταν από το κράτος πέρυσι, αλλά δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα.


ΠΡΕΖΑ TV
27-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: