Κυριακή, Φεβρουαρίου 27, 2011

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ


Υπάρχει δημοκρατία στον δυτικό κόσμο που να στερεί από εκατομμύρια πολιτών της βασικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα;
Ναι. Είναι οι ΗΠΑ, ο αυτόκλητος παγκόσμιος θεματοφύλακας των δημοκρατικών ιδεωδών, που αφαιρεί από μεγάλη κατηγορία πολιτών το δικαίωμα της ψήφου και τους εμποδίζει να έχουν πλήρη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην κατοικία, στην εργασία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρόκειται για μία από τις «γκρίζες ζώνες» της αμερικανικής δημοκρατίας, που αφορά τους Αμερικανούς που έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης και επιστρέφουν στην κοινωνία για να επανενταχθούν στους κόλπους της. Είναι οι άνθρωποι που περιθωριοποιούνται ισόβια καθώς ο νόμος επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε όσους έχουν «λερωμένο» ποινικό μητρώο, σε μια αποθέωση της λογικής του κοινωνικού ρατσισμού. Σήμερα, οι άνθρωποι αυτοί οργανώνονται για να ξανακερδίσουν το δικαίωμα της συμμετοχής στη δημόσια ζωή, και εμφανίζονται αποφασισμένοι να συγκρουστούν μετωπικά με τις «αρχές» προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους.



«Εμείς, οι πρώην φυλακισμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να χτίσουμε το Κίνημα για Πολιτικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα του 21ου Αιώνα, και για να το πετύχουμε θα οργανώσουμε ένα ευρύ λαϊκό κίνημα, ξεκινώντας από το επίκεντρο των αγώνων για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, ως μια συμβολική κίνηση ύψιστης σημασίας» αναφέρει μια επιτροπή αποφυλακισμένων που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου του διαμορφούμενου κινήματος. «Οδηγούμενοι από την ιστορία και εμπνευσμένοι από το αίτημα της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ και παντού -από τις εξεγέρσεις στις ομοσπονδιακές φυλακές μέχρι την λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο- ένα σφριγηλό νέο κίνημα γεννιέται, καθώς οι πρώην φυλακισμένοι συγκλίνουν για να παλέψουν για πλήρη πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα» αποσαφηνίζει τις προθέσεις και τις υψηλές προδιαγραφές του το αναδυόμενο κίνημα.


Στο τριήμερο από 28 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου 2011, εκπρόσωποι δεκάδων οργανώσεων αποφυλακισμένων θα συγκεντρωθούν στις επαρχιακές, γειτονικές πόλεις Σέλμα και Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα για να συντάξουν ένα πρόγραμμα δράσης που θα απαιτεί επιστροφή των πολιτικών δικαιωμάτων στους αποφυλακισμένους, τερματισμό της επέκτασης των φυλακών, φρένο στη συνήθη επιβολή υπερβολικών ποινών και προστασία της αξιοπρέπειας των οικογενειών των φυλακισμένων. Το συνέδριο συμπίπτει με την 46η επέτειο της «Ματωμένης Πορείας» στο Εντμουντ Πίτους Μπριτζ στη Σέλμα της Αλαμπάμα, γεγονός-ορόσημο στον αντιρατσιστικό αγώνα των Αφροαμερικανών. Σήμερα, η Σέλμα, απ' όπου ξεκίνησε η πορεία του Μαρτίου του 1965 για να καταλήξει 55 χιλιόμετρα μακρύτερα στο γειτονικό Μοντγκόμερι έπειτα από βίαιες συγκρούσεις με την εθνοφυλακή, επιλέχτηκε ως αφετηρία του κινήματος των αποφυλακισμένων, για να υπογραμμιστεί η συνέχεια του κινήματος για πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.


Ενός κινήματος που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, καθώς οι πρόσφατα αποφυλακισμένοι ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια πολιτών, που στην πλειονότητά τους είναι Αφροαμερικανοί. Σ' αυτούς προστίθενται άλλα 2,4 εκατομμύρια ανθρώπων που εκτίουν ποινές στις αμερικανικές φυλακές, και θα προστεθούν στα εκατομμύρια των αποφυλακισμένων τα επόμενα χρόνια. Ετσι, η αφαίρεση του δικαιώματος της ψήφου από ένα τόσο σημαντικό -και φυλετικά συγκεκριμένο- τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας αλλάζει αποφασιστικά τον εκλογικό χάρτη στις ΗΠΑ υπέρ της «λευκής Αμερικής», τα συμφέροντα της οποίας παραμένουν ανέπαφα.


Η ανάδυση του νέου κινήματος για πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ δείχνει (όπως ήδη ομολογείται) να εμπνέεται από τις κοινωνικές εξεγέρσεις που καταγράφονται σε όλο τον πλανήτη, και που φαίνεται ότι δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν και στη βορειοαμερικανική επικράτεια.


Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ


ΠΡΕΖΑ TV
27-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: