Τη θεσμοθέτηση και στην Ελλάδα φορολογικών κινήτρων για αποταμιευτικούς - συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, μακράς διάρκειας, ζητούν από την κυβέρνηση οι ασφαλιστικές εταιρείες ενώ, προς το παρόν, απορρίπτουν τις παροτρύνσεις για μεταξύ τους συγχωνεύσεις. «Ο κλάδος έχει ανάγκη από συνέχιση της αυστηρής εποπτείας, κρίσιμη μάζα και κεφάλαια προκειμένου να εξυγιανθεί πλήρως και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του.
Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με συγχωνεύσεις σε αυτή τη συγκυρία» αναφέρει στην «Οικονομία» διευθύνων σύμβουλος θυγατρικής πολυεθνικής εταιρείας.
Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας για ολόκληρο το χρηματοοικονομικό τομέα η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε προ μερικών μηνών νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η Solvency ΙΙ, το αντίστοιχο των κανόνων της Βασιλείας για τις ασφαλιστικές, επιβάλλει σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και επομένως εντός της επόμενης διετίας οι ασφαλιστικές πρέπει να ενισχυθούν κεφαλαιακά και να περιορίσουν τη ζημιογόνο παραγωγή.
Οι ασφαλιστικές παρουσίασαν πρώτη φορά δημόσια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φορολογικών κινήτρων για τη δημιουργία συμπληρωματικής σύνταξης μέσω επικουρικών κεφαλαίων και ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων. Το σχέδιο προβλέπει τις εξής παρεμβάσεις στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα της ασφάλισης:
* Τη θεσμοθέτηση δυνατότητας διαχείρισης από ασφαλιστικές Επαγγελματικών Ταμείων και ίδρυσης Ανοικτών Ταμείων Επαγγελματικής Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης.
* Τη δημιουργία ατομικών αποταμιευτικών - συνταξιοδοτικών λογαριασμών μακράς διάρκειας, τα ετήσια ασφάλιστρα των οποίων θα εκπίπτουν ώς ένα ποσό. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να εισπράξει το ποσό που έχει συγκεντρωθεί για αποταμίευση και την απόδοση της επένδυσης, αφού συμπληρώσει το 60ό έτος.
Ειδικότερα, η Ενωση Ασφαλιστικών προτείνει στην κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία, αφ' ενός να εξομοιώνονται τα φορολογικά κίνητρα, που ισχύουν για τα ομαδικά συμβόλαια, με αυτά των Επαγγελματικών Ταμείων, αφ' ετέρου να τακτοποιείται, με ρύθμιση, και όχι με ερμηνευτική εγκύκλιο, το φορολογικό καθεστώς των εισφορών στα Επαγγελματικά Ταμεία. Αν συμβεί αυτό, το σύνολο των εισφορών, που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι στα ομαδικά συμβόλαια, θα είναι αφορολόγητο και επομένως θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για «αναγέννηση» της συμπληρωματικής σύνταξης.
Το «βαρύ» όπλο των προτάσεων της ΕΑΕΕ αφορά, πάντως, στη θέσπιση κινήτρων για αποταμιευτικούς- συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς. Η Ενωση ζητά να είναι αφορολόγητες οι εισφορές προς τους παραπάνω λογαριασμούς, μέχρι ενός ποσού, και να επιστρέφονται αν δεν διαρκέσουν τουλάχιστον 10 χρόνια. Ο δικαιούχος δεν θα μπορεί να εισπράξει το ποσό, που έχει συγκεντρωθεί από την αποταμίευση και τις αποδόσεις, πριν απ' τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ζωής του. Η Ενωση ζητά το αφορολόγητο να ξεκινήσει με ποσό που να αντιστοιχεί στο 20% του μηνιαίου μισθού ανειδίκευτου εργάτη και σταδιακά, μέσα σε ορίζοντα μερικών ετών, να φθάσει στο 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
ΧΡ. ΚΙΤΣΙΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
27-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου