Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2011

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

«Το αίμα ξεραίνεται με τον χρόνο. Οι επαναστάσεις όχι...». Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δικαιώνουν μέχρι στιγμής το χθεσινό σχόλιο του ανταποκριτή της «Ιndependent», Ρόμπερτ Φισκ. Αλλά και τις δηλώσεις στη «Monde» του συντηρητικού γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ότι «η Αίγυπτος ζει μια επανάσταση, χωρίς να κινδυνεύει καθόλου από τους ισλαμιστές (!)».Τέσσερις διαδηλωτές έχασαν χθες τη ζωή τους και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν από πραγματικές σφαίρες στην επαρχία της Νέας Κοιλάδας, σε όαση 500 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου.

Η φωτιά της πλατείας Ταχρίρ (όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν για 16η μέρα, ζητώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ) εξαπλώθηκε όχι μόνο στο Κάιρο -με τον χθεσινό ειρηνικό αποκλεισμό του Κοινοβουλίου- αλλά σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Τρομαγμένος από το «ριζοσπαστικό βάθος» της εξέγερσης -που αποκτά πλέον κοινωνικά χαρακτηριστικά, με αιτήματα για δουλειά, αμοιβές, στέγαση και κοινωνικές παροχές, από νέους υπαλλήλους, εργάτες, ακόμη και αγρότες-, ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν απείλησε ανοιχτά με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Με επέμβαση του στρατού «για την προστασία της εθνικής ασφάλειας» απείλησε και ο υπ. Εξωτερικών Αχμέτ Αμπούλ Γκέιτ, αν οι «τυχοδιώκτες» (σ.σ.: διαδηλωτές) προσπαθήσουν να καταλάβουν την εξουσία, υπαγορεύοντας τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης. Αυτό όμως εξόργισε τις οργανώσεις νεολαίας. Ενας ηγέτης τους, ο Αμπντουλραχμάν Σαμίρ, κατηγόρησε τον Σουλεϊμάν για διασπορά «σεναρίων καταστροφής».

«Τους διαδηλωτές στην Ταχρίρ μπορεί να τους συντρίψει, αλλά τι θα κάνει με τα υπόλοιπα 70 εκατομμύρια Αιγυπτίους;», διερωτήθηκε στο πρακτορείο Ασοσιέτεντ. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε άμεση άρση του 30ετούς στρατιωτικού νόμου, ενώ ο Λ. Οίκος χαρακτήρισε «ελάχιστα εποικοδομητική» τη δήλωση του Σουλεϊμάν ότι «ο αιγυπτιακός λαός δεν είναι ακόμη ώριμος για πλήρη δημοκρατία». Ακόμη και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ο λαός ζητεί «τολμηρές μεταρρυθμίσεις».

Περίπου 6.000 απεργοί συνεχίζουν τον αγώνα τους στη διώρυγα του Σουέζ, ζητώντας αυξήσεις (χωρίς ωστόσο να διακόψουν τη λειτουργία της). Διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων έγινε στην Αλεξάνδρεια. Στο Πορτ Σάιντ ο στρατός παρακολούθησε απαθής τους διαδηλωτές που ζητούσαν φτηνότερη στέγη να καίνε το αυτοκίνητο του κυβερνήτη, ενώ διαδηλώσεις εργατών του Σουέζ έγιναν και στην Ισμαηλία.

Στο μεταξύ, ο Μουμπάρακ συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο απεσταλμένο για τη Μ. Ανατολή, Αλεξάντερ Σουλτάνοβ, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. «Αυθάδη ανάμειξη της Γερμανίας στα εσωτερικά της Αιγύπτου» χαρακτήρισε ο Σουλεϊμάν την προσφορά της Μέρκελ για νοσηλεία του Μουμπάρακ σε κλινική της Χαϊδελβέργης. Ο Σαρκοζί εξάλλου ζήτησε από τους υπουργούς του να προτιμούν τη Γαλλία για τις διακοπές τους, αδειάζοντας μεγαλοπρεπώς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν. Ο τελευταίος εκτέθηκε όταν αποκαλύφθηκε από την «Κανάρ Ανσενέ» ότι πήγε στις χριστουγεννιάτικες διακοπές με αεροσκάφος που του παραχώρησε ο Μουμπάρακ.

Γκάλοπ στις ΗΠΑ
«Οχι» δημοκρατία στους Αραβες, λέει το 58%!

Γνήσια Δημοκρατία μόνο για τον εαυτό τους και όχι για τον αραβικό κόσμο προτιμούν οι Αμερικανοί, μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με ισλαμικά καθεστώτα! Το 58% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos εκτιμά ότι ο πλήρης εκδημοκρατισμός της Μ. Ανατολής ενέχει ρίσκο για τα αμερικανικά συμφέροντα και μόνο το 32% ζητεί από την κυβέρνηση Ομπάμα να διαδώσει τη δημοκρατία με κάθε κόστος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr



Μουσουλμανική αδελφότητα στην  «Γκάρντιαν»
«Δεν αποσκοπούμε στην προεδρία, δεν αποτελούμε κίνδυνο για τη Δύση»

Τα χαρτιά της στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ανοίγει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μοναδική οργανωμένη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο με πανεθνική δικτύωση, διά στόματος του ηγετικού στελέχους της, Εσάν Ελ Εριάν.

«Δεν βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, αφού δεν αποσκοπούμε στην προεδρία. Θέλουμε όμως να εκπροσωπηθούμε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που είναι απαραίτητη για να βγει η Αίγυπτος από αυτή την κρίση», υποστηρίζει στην «Γκάρντιαν» ο Εριάν, γιατρός στο επάγγελμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία της οργάνωσης στο Κάιρο.

Πριν από δέκα μέρες ο Εριάν βγήκε από τη φυλακή για όγδοη φορά, σε ηλικία 57 ετών, μαζί με άλλα 33 μέλη της Αδελφότητας, όταν συγγενείς τους επιτέθηκαν στους δεσμοφύλακες, τους αφόπλισαν και άνοιξαν τα κελιά. «Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε ως οργάνωση είναι να αυτοπροσδιοριστούμε στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δηλαδή, στη μετά Μουμπάρακ εποχή δεν θα πρέπει να δίνουμε την εικόνα ότι αποτελούμε κίνδυνο για τις χώρες της Δύσης. Οταν οι κύριοι Ομπάμα, Κάμερον και Σαρκοζί μάς έχουν απέναντί τους, μας αντιμετωπίζουν σαν έναν ακόμη Χομεϊνί, μία ακόμη ιρανική επανάσταση», επισημαίνει ο Εριάν.

Ο Αιγύπτιος πολιτικός αφηγείται την ιστορία της οργάνωσης μιλώντας για το «όραμά της». Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δημιουργήθηκε το 1928, στην Αίγυπτο, με ιδρυτή τον δάσκαλο Χασάν Αλ Μπάνα, ως αντίδραση στην αποικιοκρατία, και εξελίχθηκε σε κίνημα που προωθεί το Ισλάμ μέσα από φιλανθρωπικές δραστηριότητες και ακτιβιστικές παρεμβάσεις. Αν και έχει τεθεί εκτός νόμου στην Αίγυπτο από το 1954, η οργάνωση λειτουργεί ανοιχτά, διατηρώντας εκατοντάδες γραφεία και κατεβάζοντας στις εκλογές πολυάριθμους υποψηφίους. Παράλληλα, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, το άλλο ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μούρσι, διαβεβαίωσε ότι η οργάνωσή του δεν επιδιώκει την εξουσία, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι πλειοψηφία στην αιγυπτιακή κοινωνία.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

ΠΡΕΖΑ TV
10-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: