Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2011

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ SIEMENS …ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΙΩΣΕΙ ΤΑ ΛΑΔΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ…

Την «αλυσίδα» των βημάτων που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Siemens, αποφάσισε χθες κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας.Βάσει εντολής που έδωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αναθέτοντας ρόλο συντονιστή στον κ. Παμπούκη, η κυβέρνηση πρέπει, χωρίς καθυστερήσεις, να χαράξει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο -όπως αναμένεται- θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το νωρίτερο σε δύο μήνες. Στη χθεσινή σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών κ. Καστανίδη, Παπακωνσταντίνου και Χρυσοχοΐδη, συζήτησαν για τη νομική διαχείριση της υπόθεσης και «εντοπίστηκαν» τα «καυτά» σημεία του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Εξετάσαμε τη συστηματική καταγραφή των ενεργειών και των αξιώσεών μας επί των παραβατικών συμπεριφορών της Siemens», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά το τέλος της σύσκεψης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παμπούκης χαρακτήρισε «πρόχειρη και αυθαίρετη» την εκτίμηση της Εξεταστικής Επιτροπής ότι η ζημία του ελληνικού δημοσίου από το σκάνδαλο φτάνει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ - ποσό αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που διεκδικούσαν οι ΗΠΑ από την εταιρεία. Στην κυβέρνηση επικρατεί η εκτίμηση ότι η αποζημίωση θα είναι αρκετά μικρότερη, αν και αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί από τώρα το ποσό.

«Ο δικαστικός αγώνας θα είναι σύνθετος και θα χρειαστεί χρόνο», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας επίσης ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο να μιλά για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Μέσα στους προσεχείς τρεις μήνες θα επιβεβαιωθεί η έναρξη των διαδικασιών εναντίον της εταιρείας: αγωγή του ελληνικού δημοσίου για ηθική βλάβη, πρόστιμο για παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού και αγωγές των εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τις ζημίες που υπέστησαν.

Το δε μεσοδιάστημα, η Siemens θα μπορεί να συμμετέχει σε εκκρεμείς διαγωνισμούς υπό αυστηρές προϋποθέσεις - ενώ νομοθετική ρύθμιση θα επιτρέπει στη Siemens να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του ελληνικού δημοσίου ανεξαρτήτως της ολοκλήρωσης των δικαστικών διαδικασιών.

ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: