Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2011

"ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" 24 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ


«Μαύρη τρύπα», που αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 24 εκατ. ευρώ, ανακάλυψε ο νέος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης. Επιπλέον, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, ο δήμος έχασε 4 εκατ. ευρώ εξαιτίας των 950 απευθείας αναθέσεων έργων σε τρίτους.Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε ο κ. Λαμπάκης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατηγορώντας την προηγούμενη δημοτική αρχή και τον τέως δήμαρχο, Γιώργο Αλεξανδρή, για την τακτική που ακολούθησε στην οκταετή θητεία του, τονίζοντας ότι η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ο κ. Λαμπάκης μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Χρυσόστομο Ξανθόπουλο, παρουσίασαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναλυτικά την οικονομική κατάσταση των δήμων Αλεξανδρούπολης, Φερών και Τραϊανούπολης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, στο δήμο Αλεξανδρούπολης τα χρέη ανέρχονται σε περίπου 24 εκατ. ευρώ, τα οποία ο δήμος οφείλει σε προμηθευτές (περίπου 8 εκατ. ευρώ), σε έργα προηγούμενων ετών (7 εκατ. ευρώ) και σε δάνεια (9 εκατ. ευρώ).
«Αυτού του είδους η οικονομική διοίκηση, την τελευταία οκταετία, αγγίζει τα όρια της ποινικής διάστασης και τα στοιχεία θα κατατεθούν τόσο στον εισαγγελέα, όσο και στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, ενώ θα κατατεθούν και αγωγές εναντίον όσων ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, προκειμένου να δοθούν πίσω στο δήμο τα χρήματα που χάθηκαν από τις απευθείας αναθέσεις», υπογράμμισε στη «Μ» ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόσθεσε ότι, εκτός των παραπάνω ποσών, ο δήμος πρέπει να καταβάλλει κάθε χρόνο για τοκοχρεωλύσια 1.320.000 ευρώ».
Σύμφωνα με όσα είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χ. Ξανθόπουλος, πολύ άσχημη είναι η κατάσταση και στο δήμο Τραϊανούπολης, ενώ πολύ καλύτερα είναι τα πράγματα στο δήμο Φερών. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο δήμοι συνενώθηκαν με το δήμο Αλεξανδρούπολης.

Τι απαντά η προηγούμενη διοίκηση του δήμου
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Γρηγοριάδης, αντέκρουσε τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι «άλλα στοιχεία για το έλλειμμα έδωσε ο κ. Λαμπάκης και άλλα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών».
Ειδικότερα, ο κ. Γρηγοριάδης, που πήρε τη θέση τού επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση του τέως δημάρχου Γιώργου Αλεξανδρή (παραιτήθηκε μετά την ήττα του στις εκλογές), υποστήριξε στο δημοτικό συμβούλιο ότι «ο δήμαρχος ανεβάζει το έλλειμμα στα 24 εκατ. ευρώ, ενώ ο αντιδήμαρχος μιλά για 17 εκατ. ευρώ. Ας μας πουν ακριβώς πόσο είναι και μετά ας μας κατηγορήσουν». Επιπλέον ο κ. Γρηγοριάδης δεν θεωρεί ότι πρόκειται για «μαύρη τρύπα», καθώς αυτό συνιστά κακοδιαχείριση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ένα μεγάλο ποσό αφορά δάνειο. «Πώς οι τράπεζες έδιναν δάνειο στο δήμο, εάν αυτός δεν ήταν αξιόπιστος», αναρωτήθηκε. Τέλος, υπέδειξε στον νέο δήμαρχο να διεκδικήσει τα παρακρατηθέντα ποσά από τη ΣΑΤΑ και την ΚΑΠ, τα οποία αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις απευθείας αναθέσεις έργων, παραδέχτηκε ότι αυτές έγιναν «για να ολοκληρωθούν γρήγορα τα έργα».

Της Μαρίας Καραούλη
ΠΡΕΖΑ TV
3-3-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γελιοι τυποι . Δεν είναι λογικό αυτοί οι μαλακες να αναλαμβάνουν τη διαχείρηση οτιδήποτε. Παλιο λαμογια. Να φοβάστε να βγαίνεται απο το σπίτι σας ρε .