Κυριακή, Μαρτίου 27, 2011

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΥΡΙΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗ ΝΤΕΡΑΑ- ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ 260 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διαδηλωτές έκαψαν τα τοπικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ και ένα αστυνομικό τμήμα, κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης πομπής για τον ενταφιασμό διαδηλωτή που σκοτώθηκε την Παρασκευή. Αίτημα για «λαϊκή εξέγερση» σε όλες τις επαρχίες της Συρίας μέσω Facebook. Απλευθερώθηκαν 260 πολιτικοί κρατούμενοι.
Εκατοντάδες Σύροι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, φωνάζοντας συνθήματα για ελευθερία, ακολουθώντας τη νεκρώσιμη πομπή για τον ενταφιασμό του Κάμαλ Μπαράνταν -ενός διαδηλωτή που σκοτώθηκε την Παρασκευή.  Τρεις νεαροί διαδηλωτές, που κρατούσαν πανό στο οποίο αναγραφόταν: "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος", ανέβηκαν στα ερείπια αγάλματος του εκλιπόντος προέδρου της Συρίας Χάφεζ αλ Άσαντ και πατέρα του νυν Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο γκρέμιστηκε στη χθεσινή διαδήλωση. Την ίδια στιγμή που άλλοι διαδηλωτές έκαψαν τα τοπικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ και ένα αστυνομικό τμήμα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν με δακρυγόνα εκατοντάδες νεαρούς διαδηλωτές που προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία.

Αίτημα
για "λαϊκή εξέγερση" σε όλες τις συριακές επαρχίες κυκλοφρόρησε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη "βάναυση" απάντηση των συριακών αρχών στις "νόμιμες διεκδικήσεις" των διαδηλωτών. Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, δήλωσε "συγκλονισμένη" από "τη συνέχιση της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων" και κάλεσε με ανακοίνωσή της το συριακό καθεστώς να "ικανοποιήσει τα αιτήματα και τις νόμιμες διεκδικήσεις του λαού μέσω του διαλόγου και των άμεσων πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων".

Εντωμεταξύ,  "οι συριακές αρχές άφησαν, χθες το βράδυ, ελεύθερους περισσότερους από 260 πολιτικούς ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές, αλλά και 14 Κούρδους, σε μια χειρονομία που εντάσσεται στο πλαίσιο των υποσχέσεων που έδωσαν πρόσφατα για τη βελτίωση των πολιτικών ελευθεριών στη Συρία", όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Άμπντελ Καρίμ Ριχάουϊ κάλεσε τους Σύρους αξιωματούχους να "φέρουν εις πέρας το μέτρο αυτό απελευθερώνοντας κι άλλους πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή".
ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: