Κυριακή, Μαρτίου 27, 2011

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, Ο ΟΛΙ ΡΕΝ

Ο ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρενμιλώντας στο φινλανδικό κανάλι YLE, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την Πορτογαλία και την Ισπανία, λέγοντας ότι έχουν ακομα περιθώριο να μην προσφύγουν για δανειοδότηση στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρεν εξήγησε πως το σημαντικό είναι "οι πολιτικές δυνάμεις (της Πορτογαλίας)" να προσπαθήσουν "να επιτευχθεί ο στόχος της ταχείας μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ της (ευρωπαϊκής) Επιτροπής και της κυβέρνησης πριν από μερικές εβδομάδες". Οπως ανέφερε, αν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει η Πορτογαλία "να συνεχίσει το δρόμο της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της".
Να υπενθυμίσουμε ότι η Πορτογαλία πρέπει να καταβάλει 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους της στις 15 Απριλίου και στην συνέχεια να δώσει -για τον ίδιο σκοπό- επιπλέον 4,9 δισεκατομμύρια στις 15 Ιουνίου. Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες και δεν θα υπάρχει νέα κυβέρνηση πριν από τα τέλη Μαΐου.

Για την Ισπανία τώρα, ο Ρεν σχολίασε ότι το χρέος της είναι "κατώτερο του μέσου όρου της ΕΕ". Και πρόσθεσε πως " η Ισπανία άρχισε πέρυσι να παίρνει αποφασιστικά μέτρα για την εξισορρόπηση των δημόσιων δαπανών, την υιοθέτηση δομικών μεταρρυθμίσεων στο σύστημα συνταξιοδότησης και αγοράς εργασίας, όπως και, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, στο αποταμιευτικό της σύστημα". Οπως μάλιστα εκτιμά, τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν την Ισπανία να βγει από την κρίση. "Βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός δεν αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία παρά την άνοδο του πληθωρισμού στην Πορτογαλία", εξήγησε, ενώ παρουσιάστηκε ότι δεν θεωρεί πιθανό τον κίνδυνο φαινομένου ντόμινο μεταξύ των δύο χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Τέλος, ο Φινλανδός Επίτροπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Φινλανδίας του χρόνου

ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: