Κυριακή, Μαρτίου 20, 2011

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ 6» ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Υπό τη σκιά των δραματικών και απρόβλεπτων εξελίξεων στη Λιβύη και στην Ιαπωνία, συνέρχονται στις 24-25 Μαρτίου οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους για τη συνολική απάντηση στην κρίση χρέους.Με λυμένα ουσιαστικά τα ελληνικά αιτήματα για μείωση των επιτοκίων δανεισμού και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η Σύνοδος Κορυφής καλείται να επιλύσει δύο βασικά θέματα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.1η άρνηση της Ιρλανδίας να αυξήσει τη φορολογία της στις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη βελτίωση των όρων δανεισμού της, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός Εντα Κέντι δεν υποχωρεί στις πιέσεις των εταίρων και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στο να βρεθεί συμβιβαστική λύση, με την οποία η Ιρλανδία θα δεχτεί την έναρξη διαλόγου χωρίς να υπάρχουν δεσμεύσεις για την έκβασή του.

2ο τρόπος με τον οποίο θα αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια τόσο του ισχύοντος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που συμφωνήθηκε κατ' αρχάς ότι θα πρέπει να ανέρχονται σε 440 δισ. ευρώ, αλλά και του μελλοντικού, που θα φτάνουν τα 500 δισ. ευρώ.



Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προεξοφλεί ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λύση της αύξησης των εγγυήσεων από τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, για να διατηρηθεί η πιστοληπτική ικανότητα των δύο αυτών μηχανισμών στο υψηλότερο επίπεδο, θα απαιτηθεί ρευστότητα της τάξης των 100 δισ. ευρώ, την οποία τα κράτη-μέλη είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά να χορηγήσουν εν μέσω σκληρής λιτότητας.

Πρόταση μομφής
Τον γόρδιο δεσμό θα επιχειρήσουν να λύσουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Σε αυτούς τους πονοκεφάλους ήρθε να προστεθεί η πρόταση μομφής που ενέκρινε η γερμανική Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να εμποδίσει την αγορά κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Βέβαια, αυτή η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Μπούντεσταγκ θα πρέπει να εγκρίνει κάθε αύξηση στις εγγυήσεις που δίνει το Βερολίνο για τον μηχανισμό, καθιστά την Α. Μέρκελ όμηρο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εκφράζονται, λοιπόν, φόβοι ότι κάθε ψηφοφορία θα μετατρέπεται σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Μέρκελ.

Από Γιούνκερ και Τρισέ
Εντονες αντιδράσεις

Ανησυχία προκαλεί η στάση του Zαν Κλοντ Γιούνκερ, o οποίος στρέφει τώρα τα βέλη του κατά του «Συμφώνου για το Ευρώ», που υιοθέτησαν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, τονίζοντας ότι ουσιαστικά η προστιθέμενη αξία του είναι ανύπαρκτη, αφού τα μέτρα που περιλαμβάνει υπήρχαν ήδη και ότι το σύμφωνο επινοήθηκε μόνο για τις εκλογικές ανάγκες της Α. Μέρκελ.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ποια θα είναι η νομική μορφή που θα λάβει η πολιτική απόφαση επί του συμφώνου, έτσι όπως διατυπώθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Euro-group, καθώς ενστάσεις προβάλλουν οι δέκα χώρες μέλη της Ε.Ε. που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.

Σκληρός εμφανίζεται και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» τα μέτρα που αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη το συμβούλιο Ecofin για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη και επιβολή αυστηρών ημιαυτόματων κυρώσεων για τις απείθαρχες χώρες, που εμφανίζουν παράλληλα και προβλήματα ανταγωνιστικότητας.

Η άποψη των έξι κρατών-μελών
Η συμμετοχή στους μηχανισμούς πρέπει να γίνεται με βάση το ΑΕΠ

Λάδι στη φωτιά έριξαν έξι κράτη-μέλη (Εσθονία και Σλοβακία, που είναι μέλη του ευρώ, αλλά και οι Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία και Τσεχία) που απειλούν να προβάλουν βέτο στη συνολική συμφωνία, θεωρώντας ότι είναι άδικος ο τρόπος υπολογισμού των εγγυήσεων των χωρών-μελών με τις οποίες ο μηχανισμός θα προσφεύγει για δανεισμό στις αγορές. Οι εγγυήσεις αυτές υπολογίζονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής των χωρών στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα των «έξι», χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα συμβάλλουν αναλογικά περισσότερο στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, ενώ χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως για παράδειγμα το Λουξεμβούργο, πολύ λιγότερο. Υποστηρίζουν λοιπόν ότι η συμμετοχή των χωρών στους μηχανισμούς θα πρέπει να γίνεται με βάση το ΑΕΠ και όχι με βάση τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Πρόκειται αναμφίβολα για θέματα που κινδυνεύουν να «τινάξουν στον αέρα» τη σύνοδο, ωστόσο η άποψη που κυριαρχεί στη βελγική πρωτεύουσα είναι ότι «κανέναν δεν συμφέρει να κάνει φασαρία», ακόμα και αν δεν υπάρξουν πειστικές απαντήσεις στην κρίση χρέους.

Βαγγέλης Δεμίρης


ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: