Κυριακή, Μαρτίου 20, 2011

Η ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ...


Ακατάπαυστη «αιμορραγία» εσόδων, αλλεπάλληλα λουκέτα σε καταστήματα εμπορικών δικτύων, απολύσεις και στοχευμένες εθελουσίες εξόδους εργαζομένων περιλαμβάνει το σκηνικό μεγάλης ύφεσης που έχει στηθεί για τα καλά τα τελευταία δύο χρόνια στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών, τα έσοδα για το 2010 στον κλάδο μειώθηκαν κατά περίπου 20% και διαμορφώθηκαν περίπου στα 3,2 δισ. ευρώ. Τα τελευταία δύο χρόνια ο τζίρος της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ (500 εκ. ευρώ το 2009 και 600 εκ. ευρώ το 2010), ενώ αντίστοιχα η λειτουργική κερδοφορία του κλάδου κατά 600 εκ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα μάλιστα με την αγορά, η τάση συρρίκνωσης των μεγεθών επιταχύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Για το δε 2011 το πλέον αισιόδοξο σενάριο μιλά απλώς για σχετική επιβράδυνση της πτώσης των εσόδων.

Επισφάλειες Ως κύριοι λόγοι της πτωτικής αυτής πορείας εντοπίζονται η δραματική μείωση στην κατανάλωση, η αύξηση των επισφαλειών λόγω της ύφεσης, ο έντονος ανταγωνισμός, αλλά και οι πιέσεις από το ρυθμιστικό περιβάλλον (μείωση στα έσοδα από τη διασύνδεση, περιαγωγή, φορολογία).

Η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα, που μετέτρεψε τη μανία του Ελληνα με το κινητό τηλέφωνο σε «αποχή» από τις ακριβές συσκευές μειώνοντας παράλληλα ραγδαία τη χρήση του τηλεφώνου, ανάγκασε τις εταιρείες να προχωρήσουν στην εφαρμογή σχεδίων μείωσης των λειτουργικών τους εξόδων. Ετσι μέχρι σήμερα πάνω από 100 καταστήματα κινητής τηλεφωνίας έχουν κατεβάσει ρολά, ενώ πολλά ιδιόκτητα καταστήματα πέρασαν σε χέρια ιδιωτών με τη μέθοδο του franchise.

Σημαντικές αλλαγές στον «χάρτη» της συνδρομητικής βάσης των εταιρειών επέφερε και η ταυτοποίηση των καρτοκινητών στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι συνολικά «διεγράφησαν» περί τα 5 εκ. συνδέσεις.

Στον ΟΤΕ το μέλλον της Cosmote
Συγχώνευση με άρση μονιμότητας

Η Cosmote προχώρησε στην απόφαση κατάργησης 120 θέσεων εργασίας, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση του ομίλου είναι η συγχώνευση ΟΤΕ και Cosmote, η υλοποίηση της οποίας -εκτιμάται πως δεν θα ολοκληρωθεί προτού περάσουν δύο χρόνια- μόνο εύκολη δεν θα είναι.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει πράξη η συγχώνευση αποτελεί η εναρμόνιση των εργασιακών καθεστώτων στις δύο εταιρείες. Κάτι που σημαίνει ότι η επόμενη μάχη της διοίκησης του Οργανισμού θα δοθεί για το θέμα της άρσης της μονιμότητας στον ΟΤΕ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί -σύμφωνα με πληροφορίες της διοίκησης- ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα απολύσεων με αυξημένα κίνητρα παροχών έχουν εκδηλώσει αρκετοί εργαζόμενοι της Cosmote.

Vodafone - Wind
Οι κινήσεις - αναχώματα στην ύφεση

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια άρχισε να σφίγγει ο κλοιός της ύφεσης στην πάλαι ποτέ κραταιά αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Ο χορός των απολύσεων στην κινητή τηλεφωνία, που γνώρισε τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης επί σειράν πολλών, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2008. Πρώτη η Vodafone τότε πήρε την αποφαση να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο περικοπής θέσεων εργασίας στην εταιρεία.

Εχουν αποχωρήσει πάνω από 150 άτομα, ενώ κάποιες μονάδες (τεχνικά τμήματα, μηχανογράφηση, λογιστήριο) παραχωρήθηκαν με outsourcing. Στο διάστημα που ακολούθησε, η εταιρεία συρρίκνωσε το ιδιόκτητο εμπορικό δίκτυό της και μετέτρεψε κάποια καταστήματα σε franchise.

Mειωμένα κέρδη Για τη χρήση του 2010 τα αποτελέσματα της Vodafone δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εταιρεία προβλέπεται να εμφανίσει μειωμένα κέρδη.

Τη σκυτάλη πάντως των περικοπών σε προσωπικό πήρε στη συνέχεια η Wind, από την οποία αποχώρησαν πέρυσι με εθελούσια έξοδο περί τα 150 άτομα.

Οπως και στην περίπτωση της Vodafone, στο πλαίσιο των περικοπών η Wind μείωσε το ιδιόκτητο εμπορικό της δίκτυο.

Η Wind το 2010 εμφάνισε ζημίες λόγω του χρέους και το αποτέλεσμα του μηδενισμού του θα φανεί στα οικονομικά στοιχεία της τρέχουσας χρήσης.

H Cosmote, που παρέμεινε σε τροχιά κερδφορίας και το 2010 παρά τη σημαντική πτώση του ρυθμού ανάπτυξής, ακολούθησε τους δύο ανταγωνιστές της με την απόλυση 120 εργαζομένων. Μόνο το 2010 μείωσε τα λειτουργικά της έξοδα κατά 11%.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV

20-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: