Ατυπο τελεσίγραφο «λίγων ημερών» στον Μουαμάρ Καντάφι να επιλέξει την αυτοεξορία σε κάποια αφρικανική χώρα έθεσε ουσιαστικά η χθεσινή διάσκεψη στο Λονδίνο 40 υπουργών Εξωτερικών και εκπροσώπων του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Συνδέσμου. Διαφορετικά οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη θα συνεχιστούν ωσότου ο Καντάφι συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως προειδοποίησαν η Χίλαρι Κλίντον και το κοινό ανακοινωθέν.
Την ώρα που τα συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν τα περίχωρα της Τρίπολης, ο πρωθυπουργός του Κατάρ απηύθυνε έκκληση στον συνταγματάρχη και τους ανθρώπους του «να εγκαταλείψουν την εξουσία το ταχύτερο δυνατόν», προειδοποιώντας ότι η προσφορά θα βρίσκεται στο τραπέζι για λίγες ακόμη μέρες.
Τις ευλογίες του στο σενάριο αφρικανικής αυτοεξορίας του Καντάφι ?το οποίο προωθεί με θέρμη η Ιταλία, που δοκιμάζεται από κύμα χιλιάδων Λίβυων προσφύγων στη Λαμπεντούζα τα τελευταία 24ωρα? έδωσε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ, μολονότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κάμερον τόνιζε πως ο Λίβυος δικτάτορας πρέπει να δικαστεί στη Χάγη.
«Εμείς δεν προσπαθούμε να βρούμε προορισμό για τον Καντάφι, αλλά δεν εμποδίζουμε άλλους να το κάνουν», είπε με νόημα ο Χέιγκ πετώντας το μπαλάκι στην Αφρικανική Ενωση.
Η οργάνωση αυτή δεν εκπροσωπήθηκε στο Λονδίνο για λόγους «ουδετερότητας». Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Καντάφι δήλωσε πρόθυμος να δεχτεί τον μεσολαβητικό της ρόλο, σε επιστολή που έστειλε στη διεθνή διάσκεψη (κατά τα άλλα κατηγόρησε τους δυτικούς για «χιτλερική επέμβαση» στη χώρα του). Κύκλοι του Λίβυου ηγέτη άφησαν να διαρρεύσει στο BBC πως ο Καντάφι «δεν θέλει να εγκαταλείψει τη Λιβύη, αλλά αν εξαναγκαστεί θα το κάνει».
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου «Ασάρκ αλ Αουσάτ», στενοί συνεργάτες του βρίσκονται στο Τσαντ για να κανονίσουν τα της ασφαλούς «μετακόμισης».
Πεντάγωνο
Ενας σύντομος τερματισμός του πολέμου θα διευκόλυνε τις ΗΠΑ, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε νέο Ιράκ, με αλλαγή καθεστώτος και χερσαία επέμβαση στη Λιβύη. Αλλωστε, σύμφωνα με το Πεντάγωνο η πρώτη εβδομάδα του πολέμου στοίχισε στις ΗΠΑ 600 εκατ. δολάρια, ενώ ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζ. Σταυρίδης, μίλησε στο Κογκρέσο για «αβέβαιη έκβαση» και ενδείξεις διείσδυσης της Αλ Κάιντα και της Χεζμπολάχ στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς.
Δύο άλλα μηνύματα που έστειλαν οι ΗΠΑ στον Καντάφι ήταν η αποστολή πρεσβευτή στη Βεγγάζη μετά τους Γάλλους και η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών με αεροσκάφη χαμηλής πτήσης AC-130H.
Στο Λονδίνο συμφωνήθηκε η σύσταση μόνιμης Ομάδας Επαφής με τακτικές συνεδριάσεις (η επόμενη διάσκεψη στο Κατάρ). Ιδιαίτερης προβολής έτυχε η παρουσίαση του προγράμματος μιας «δημοκρατικής, πολυκομματικής Λιβύης» από το Εθνικό Συμβούλιο της Βεγγάζης και οι επαφές στο Λονδίνο του αντικαθεστωτικού πρωθυπουργού Μουχάμεντ Τζεμπρίλ. Η Χ. Κλίντον μάλιστα του υποσχέθηκε «ξεπάγωμα» λιβυκών κεφαλαίων 33 δισ. δολαρίων.
Σύρτη
Ανακοπή της προέλασης
Ανακόπηκε χθες η προέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων προς την -οχυρωμένη από τον Καντάφι- Σύρτη, ύστερα από ισχυρές αντεπιθέσεις του κυβερνητικού στρατού που έφτασαν μέχρι και την Μπιν Τζαουάντ. Οι επιθέσεις έτρεψαν τους αντάρτες σε άτακτη φυγή αρχικά στη Ναουφαλίγια και αργότερα προς τη Ρας Λανούφ, ενώ την ίδια ώρα οι μάχες στη Μισράτα γίνονταν ολοένα και σφοδρότερες με αποτέλεσμα οι εξεγερμένοι να εκφράζουν φόβους για σφαγή καλώντας τους ΝΑΤΟϊκούς να επέμβουν. Οπως έγινε γνωστό, ανοιχτά της Μισράτα βυθίστηκαν και τρία λιβυκά πλοία τα οποία πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον εμπορικών πλοίων στο λιμάνι της πόλης.
Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως υπάρχουν αναφορές για εξαφανίσεις τουλάχιστον 30 ανθρώπων από τις δυνάμεις του Καντάφι. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για εξαφανίσεις πολιτικών ακτιβιστών και ανθρώπων που υπάρχει η υποψία πως έχουν σχέση με τους αντικαθεστωτικούς ή που υποστηρίζουν όντως τους αντάρτες. Μεταξύ των απαχθέντων από τις κυβερνητικές δυνάμεις -οι οποίοι θεωρείται πολύ πιθανό πως θα τύχουν κακομεταχείρισης και θα πέσουν θύματα βασανισμού- είναι σύμφωνα με την αναφορά ακόμα και ανήλικοι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
30/3/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου