Δευτέρα, Μαρτίου 14, 2011

ΑΝΔΡΟΣ:ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Σε νησί των σκουπιδιών έχει μετατραπεί η Ανδρος, καθώς, πριν από τέσσερις βδομάδες, ο ΧΥΤΑ του νησιού κατέρρευσε και τα σκουπίδια κύλησαν στη θάλασσα.

Τα απορριμματοφόρα της νήσου παραμένουν γεμάτα εδώ και εβδομάδες. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 250-300 τόνοι σκουπιδιών έχουν ήδη συσσωρευτεί στους κάδους, καθώς και στα νοικοκυριά του νησιού.



«Δεν επιτρέπει η νομοθεσία να μεταφέρουμε τα σκουπίδια εκτός του νησιού. Ετσι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε μια προσωρινή λύση όμοια με εκείνη που εφαρμόζεται στον Δήμο Καλαμάτας. Τα σκουπίδια διαλέγονται, δεματοποιούνται σε κοντέινερ, τα ανακυκλώσιμα αποθηκεύονται, τα υπόλοιπα καίγονται», εξηγεί ο δήμαρχος Γιάννης Γλυνός και προθέτει:

«Πριν από μια εβδομάδα -μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του ΕΜΠ- υποβάλαμε πρόταση στην ΚΑ' Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη συλλογή και απόθεση των σκουπιδιών μέσα στην πλαγιά. Στη θάλασσα θα τοποθετήσουμε ειδικά δίχτυα για τη συγκράτηση των απορριμμάτων. Περιμένουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών για τη δημιουργία νέας χωματερής. Στην περιοχή Σταυρόπεδα, σε ένα εγκαταλειμμένο λατομείο, 200 μ. από το σημείο όπου ήταν ο ΧΥΤΑ που κατέρρευσε».

Το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη χωματερή στην Ανδρο κρατά από τη δεκαετία του '70. Αρχικά είχαν προταθεί η Βουρκωτή (περιοχή Natura), ο Προφήτης Ηλίας (στο υπέδαφός του συγκεντρώνει τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού) και η Μακροταντάλα (στην περιοχή της Υδρούσας, απέναντι από το Κάβο Ντόρο).

Για όλες τις προτεινόμενες περιοχές αντέδρασαν οι κάτοικοι. Οι ίδιοι αντέδρασαν και για τη χωματερή που κατέρρευσε.
Μ.ΠΙΝΗ

ΠΡΕΖΑ TV
14-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: