Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011

ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΟΚΑΝΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΣ

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών δεν διαθέτει επισήμως σήμερα ακόμη η Ελλάδα, παρά τις περί αυτού του σχεδίου διαβεβαιώσεις ή και διαβουλεύσεις. Ομως βρίσκεται, όπως φημολογείται, σχεδόν έτοιμο στα χέρια του πρωθυπουργού. Ιδωμεν. Εν τω μεταξύ 5.394 άτομα αιτούνται θεραπείας στην υποκατάσταση. Χρόνος αναμονής 6 χρόνια - παραδέχεται το σύστημα. Είναι μόνο αυτοί που τόλμησαν, παρά την αναμονή, να κάνουν αίτηση για θεραπεία. Ακολουθούν χιλιάδες. Συνταγματικό δικαίωμα αποκαλείται η παροχή θεραπείας. «Πρέπει να επαναφέρουμε το δικαίωμα στη θεραπεία στην Ελλάδα. Δεν υποσχόμαστε να εξαλείψουμε τη λίστα, καθώς δεν έχουμε στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό της» δηλώνει η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη που παρήγγειλε και τον διαχειριστικό έλεγχο, ο οποίος «αν και με καθυστερημένη δημόσια αντίδραση», όπως παραδέχεται η διοίκηση του οργανισμού, παρουσιάστηκε χθες από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή.


Μέχρι και από αυτόν τον έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης «βγαίνει» Σχέδιο Δράσης.

Καθοριστικά μπορεί να συμβάλει ο ΟΚΑΝΑ, η μόνη υπηρεσία που διαθέτει επαρκές δίκτυο - στο οποίο το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει αδρά αν και πενιχρά για τα δεδομένα επί 20ετίας- για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Και αυτό εάν:

* επανασχεδιαστεί το πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων Υποκατάστασης της θεραπείας εξαρτημένων επί πραγματικής βάσης

* αναδιαρθρωθούν οι υφιστάμενες δομές

* παραμεριστούν αγκυλώσεις που επιτρέπουν τη διατήρηση ενός γηρασμένου πληθυσμού θεραπευομένων στις Μονάδες και αν εισαχθούν μέθοδοι αξιολόγησης των περιστατικών για το διαχωρισμό, παραπομπή και την αξιολόγησή τους προς τις αντίστοιχες κατάλληλες δομές.

«Δεν υπάρχουν άλυτα κοινωνικά προβλήματα, εφόσον δουλέψουμε συλλογικά, εντατικά με αλληλεγγύη και αυταπάρνηση, με την υποστήριξη της κοινής γνώμης και... ελπίζω στον επόμενο έλεγχό μας οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ να αναφέρονται με υπερηφάνεια για το πείραμα της Αθήνας» κατέληξε χθες ο κ. Ρακιντζής.

ΠΡΕΖΑ TV
22-3-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ ΕΧΟΥΝ ΘΥΣΑΥΡΙΣΕΙ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ- ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ!! ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΟΚΑΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ...vi