Τρίτη, Μαρτίου 15, 2011

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ

Στην εκτίμηση ότι η έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα επηρέασε την καρδιά του αντιδραστήρα 2 του συγκροτήματος της Φουκουσίμα προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιτείνοντας την ανησυχία για την εξέλιξη της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης στο πυρηνικό σταθμό.

Την ίδια ώρα, με ρίψεις νερού αλλά και με ξένη βοήθεια οι Ιάπωνες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ώστε να αποφευχθεί η τήξη και μία μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας που θα έθετε σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους.


Όπως εξηγεί η υπηρεσία του ΟΗΕ, η έκρηξη, που κατά τους Ιάπωνες οφειλόταν στην παρουσία του εύφλεκτου υδρογόνου στο κτίριο, μπορεί να προκάλεσε ζημιές στο βασικό περίβλημα του αντιδραστήρα, μέσα στο οποίο υπάρχει το πυρηνικό καύσιμο και το νερό που υπό κανονικές συνθήκες εξατμίζεται και κινεί τις γεννήτριες.

Η ΙΑΕΑ αναφέρει ακόμα ότι το κέλυφος στους σταθμούς 1 και 3, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις την Κυριακή και την Τρίτη, είναι άθικτο.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στη μονάδα 4 του ίδιου σταθμού, οι Αρχές της χώρας αναφέρουν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκαν «θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία».

Άλλες τρεις μονάδες, η Φουκουσίμα Νταΐνι, η Οναγκάουα και η Τοκάι είναι ασφαλή και σε σταθερή κατάσταση προσθέτει η ΙΑΕΑ. Και στις τρεις μονάδες είχαν παρατηρηθεί προβλήματα μετά το σεισμό αλλά όπως φαίνεται η κατάσταση σταθεροποιήθηκε.

Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι του σταθμού της Φουκουσίμα ανέφεραν ότι θα ζητήσουν τη βοήθεια του ιαπωνικού και του αμερικανικού στρατού ώστε να ρίξουν από ελικόπτερα νερό στους αντιδραστήρες. Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν ότι θα ψύχουν οι καρδίες των αντιδραστήρων και θα αποφευχθεί το σενάριο της ολικής τήξης του πυρηνικού καύσιμου.

Η Tokyo Electric Company που διαχειρίζεται το συγκρότημα εκτιμά ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από ραδιενέργεια είναι μικρότερος από την προσέγγιση στην υδατοδεξαμενή του αντιδραστήρα, το νερό της οποίας μπορεί να βράζει ή να εξατμίζεται.

Οι Αρχές έχουν απομακρύνει τον πληθυσμό από ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το πυρηνικό σταθμό ενώ στους κατοίκους μέχρι τα 30 χιλιόμετρα από το σταθμό έχουν χορηγηθεί προληπτικά ταμπλέτες ιωδίου. Έχει ακόμη επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από το σταθμό. Πέρα από το όριο αυτό οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά.

Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: